7,5 kw motoru yıldız üçgen harici çalıştırma

coz255

Üye
Katılım
4 Eki 2007
Mesajlar
95
Puanları
1
Yaş
39
7,5 kw bir motorum var bu motor çok kısa zaman arlıklarında çalışcak Örnek 1 veya 1,5 saniye çalışacak 0,3 saniye duracak ters yönde yine 1 veya 0,3 saniye çalışıp duracak bu durumda bunu yıldız üçgen çalıştıramam üçgen olarak direkt yol vermem gerekiyor sanırım. kaç amper kontaktör kullanmalıyım ve aynı zamanda her durmada dinamik frenleme yapmam gerekiyor.hesaplamama göre 30 volt 450 va lik trafo hesapladım üçgen akımı 15 a doğru hesaplamışmıyım. Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Y/Ü yolvermede,5-8 saniye arasında yolverme zamanı vardır.Sizin sistem için,uygun olmaz
gibi görünüyor.Herşeyden önce,motorunuzun S2 çalışma sınıfında olması gerekiyor.Kontak-
tör seçimini ise,AC 4 sınıfına göre belirlemeniz gerekir.
 
Bu hareketi sürekli yapacak ise, bu kadar sık DC enjeksiyon frenlemesiyle (dinamik frenleme doğru tabir değildir) kısa sürede motoru yakarsınız. Uygulama nedir? Yapılmış bir örneği var mı? Üzerinde yük azsa belki olabilir, ama değilse asenkron motor pek olurmuş gibi gelmedi bana.
 
saç bükümü yaptıracağız 3 kv motor ile yaptırıyoruz ve sürekli dinamik olarak frenliyoruz şimdiye kadar bir problem yaşamadık.
 
Frenli asenkron motorda kullanabilirsin.Dinamik frenlemeyle ,trafoya gerek kalmaz hareketler seri olarak yapılacaksa motor daha sağlıklı çalışır.Kendinden frenli motorlarda frenleme daha güvenli ve motora tekrar hareket verene kadarda kalıcı olur.
 
Böyle sorunlu bır işlemi çözmek için niye elektrıkden çözüm arıyorsunuz, devamlı sizin başınız ağrıyacak. Motor devamlı devrede kalsın. Balata, debrıyaj, kavrama vs. ile bunu mekanık olarak çözme ve calıstırma bence daha doğrudur. Kontaktörü ne kadar büyük tutsanız, bu sefer nüve aşınacak kısa zamanda ses yapmaya başlıycak, arkadaşların belittiği gibi ısınma sorunu cıkacak. Harici soğutma ıhtıyacınız çıkacak. Her zaman böyle problemlerın çözümünü elektrığe bırakıp çekilır makınacılar. Bırazda, onlar çaba sarfetsin..
 
kısa süreli kalkınacaksa motor ve çok uzun süre devrede kalmayacaksa motoru yıldız bağlı bırakabilirsin. üçgene gçirmeye gerek bile yok.

nasıl olsa çok kısa süre çalışacak. motor zarar görmez fakat gücün çok düşecektir.

yok benim şebekem kaldırır direkt kalkınmayı ve kontaktörün fiyatı benim için çokta önemli değil dersen direkt üçgen kaldır motoru. bir problem oluşturmaz. bağlı olduğun trafonun gücüne ve şebekene bağlı bu durum. biz fabrikada 110 Kw motoru direkt kaldırıyoruz. trafo karşılıyor bu gücü

frenleme için ise; arkadaşların dediği gibi sistem müsade ediyorsa dinamik frenlemeden şaşma. daha sağlıklı
 
Bu sıklıkta çalışma tarzı pek asenkron motora uygun değil, hidrolik pres tarzı bir şey deneseniz daha iyi olur.
Bobinajcı ile rulmancı akraba veya iş ortağınız ise, ani frenleme açısından iki yol var: birinci ucuz yol dinamik (Sargılardan ikisine iki yön kontaktörünün NC kontağından paralel ve bir zaman rolesi üzerinden 30 VDC 1000 VA gerilim uygulama şeklinde) fren; ikincisi biraz daha zahmetli ama daha emniyetli olan Elektrmagnet kavramalı fren. İmmak-Magnetsan sitesine girip seçim ve montajla ilgili bilgi alabilirsiniz. Burada motor milinin pervane tarafında ve arka kapakta tadilat yapılacaktır. En iyi tarafı motor çalışmazken motor mili sabit yay sayesinde blokedir. Start anında enerjilenip freni boşaltır. Kumandası, iki farklı yön kontaktörünün NC kontağı paralel olark kavrama bobini devresini sürecek şekilde dizayn edilir.
Ana kontaktörleri %30 daha büyük seçin (25 A) Tavsiye olarak hakiki Siemens veya Telemekanik Ayrıca statik (Triyaklı) kontaktörleri de düşünebilirsiniz.
Yüksek teknoloji Softstart ve Micromaster uygulaması da yapılabilir ama maliyeti çok yüksektir. Ne diyeyim, kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
arkadaşlar sizlere inanamıyorum.nasıl şeyler yazıyorsunuz anlayamadım.110 kw motora direkt yol veren arkadaşlar var.Soruyu soran arkadaşa sesleniyorum.7,5 kw motor için ani duruş kalkış yapacağından kontaktörü 2 katı seçmende fayda var.yani 15 kw kontaktör işini görür.Dinamik firenleme yolu ilede gayet güzel durdurula bilinir.Zaten 3 kw motoru bu şekilde çalıştırıyormuşunuz.bundan yola çıkrak malzeme teminini sağlaya bilirsin .kolay gelsin.
 
Motprun Yıldız bağlanacağı fikri en baştan unutulmalı ... Nasıl olur ki ? Öyle olsaydı zaten 7,5 kW motor gücü seçmezdi... Zira Yıldız da motor gücü düşecektir...


Asay ın dediği doğrudur... Motor üçgen çalışmalı fakat kontaktör 15 kW ve kaliteli seçilmeli ve tercihan "ARK KONTAĞI" olan kontaktör kullanılmalı...

5 kW herhalde tabu olmuş... 5 kW ve üzeri motorlara Y-Ü yol verilir yazar ya kitaplarda herhalde bu sebepten...

Bir kaç saat önce 7,5 kW motora ( Bu herhalde 50 veya 60 ıncıdır) direk bağlantı ile kumanda panosu montaj ettik... Canavar gibi de çalışıyor ,maşaAllah...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,108
Mesajlar
915,042
Kullanıcılar
449,809
Son üye
yucelsenolgm

Yeni konular

Geri
Üst