su pompasının kontrolu

nilokan

Üye
Katılım
29 Nis 2009
Mesajlar
4
Puanları
1
merhaba,

sistemde bir su deposu ve bir terfi mevcut. 11 kw lık bir pompayla depoya su basılacak. mesafe 700 mt. depoya seviye sensörü konulacak.2 adet. alt ve üst seviye bilgilerine göre motor kumanda edilecek. bu seviye bilgilerini terfiye aktarmak için yeraltından kumanda kablosu döşenecek. ne çeşit ve hangi kesitte kumanda kablosu kullanmam gerek.


diğer bir sorumda; ayine depo ve terfi mevcut. mesafe 3km kadar.haberleşme yapılacak. deponun taşmaması ve boş kalmaması için. RF sistemi kullanmak istemiyoruz. çünkü geçici yapılacak bir sistem 2 yada en fazla 3 yıl kullanılacak. daha sonra baraj yapılacak.o nedenle bu ikisi arasında nasıl bir haberleşme yapabilirz. biz basınç switchi diye basınç arttığında motoru durduran azaldığında çalıştıran bir elektronik cihaz bulduk. ama daha önce bu sistem hiç denenmemiş galiba. depo girişinde seviye flatörü kullanılacak. basınç switchide terfide basma hattında boru üstünde.depo dolduğunda seviye flatörü depo girişini kapatacak.motor hala çalıştığı için hatta basınç artacak ve gelen sinyale göre motor duracak.su azaldığı zamanda flatör açacak ve basınç azalacak ve basınç switcinden gelen sinyale göre motor yeniden çalışacak. böyle bir sistem kurmak mümkünmüdür.

teşekkürler

nilüfer
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
biz basınç switchi diye basınç arttığında motoru durduran azaldığında çalıştıran bir elektronik cihaz bulduk. ama daha önce bu sistem hiç denenmemiş galiba. depo girişinde seviye flatörü kullanılacak. basınç switchide terfide basma hattında boru üstünde.depo dolduğunda seviye flatörü depo girişini kapatacak.motor hala çalıştığı için hatta basınç artacak ve gelen sinyale göre motor duracak.su azaldığı zamanda flatör açacak ve basınç azalacak ve basınç switcinden gelen sinyale göre motor yeniden çalışacak. böyle bir sistem kurmak mümkünmüdür.



nilüfer

Böyle bir sistemi uyguladım... İstediğim gibi bir randıman alamadım. Motorun çalışma aralığı, nakil borusunda fazla basınç oluşması sonucu patlaklar gibi nedenlerle pek pratik değildi. Bir belde belediyesinin şehir suyu sistemiydi.

O dönemde araştırmalarımda bu işi telsiz aracılığı ile yapan bir sisteme ulaşmıştım.
Şu anda o firma bilgilerine sahip değilim ancak, bahsettiğim sistem benzerlerini buldum nette...
http://temagem.sdu.edu.tr/arsiv/pdf11.pdf
Dsi ve Belediye Su Dağıtım Otomasyonu Telsiz - Radyo Modem ve GPRS ile Kuyu , Pompa istasyonu Scadası

Sanırım bunlar işinize yarar...
Kolay gelsin...
 
RF sistemini kullanarak otomasyon yapmak istiyorum. Bu sistemi tesislerimizde kullanıyoruz. bende proje bölümündeyim. Yaklaşık maliyet hazırlıyorum. Ve keşif hazırlama konusunda sıkıntılarım var. Sistemi be hangi malzemeleri kullanacağımı bilemediğimden eksiklikler oluyor. Bu sistemi öğrenmeye çalışıyorum. Bir maliyet çıkarmak istesem keşfimde hangi malzemeler olması gerek. Ve fiyatlandırmayı nasıl yapmalıyım.Bu konuda yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum. Teşekkürler.Örneğin bir depo ve terfi arasında haberleşme olsa 2 adet pompa olsa.buna göre nasıl olur. Ayrıca her projede otomasyon listesindeki kalemler ve miktarları nasıl değişir.
 
sayın nilokan bahsettiğiniz sistemde yani basınç kontroolu motoru kumanda sistemiyle otomatik çalıştırmanız mümkündür.Üst depoya şamandıra ve depo girişine motorlu bir vana koyarak depo dolduğunda vanayı kapatacak bir sistemle borudaki basıncı artırırsınız,borudaki basınç artınca alt terfideki boru üzerine bağlı olan kontaklı bir manometreyle su basan pompayı durdurabilirsiniz,kumanda sistemini buna göre düzenleyerek çalıştırabilirsiniz.Bu sistem denenmiştir,halen bu şekilde çalışan pompa istasyonlarımız vardır.
 
telefonla kumanda yaptım sonuç mukemmel kontor harcamasıda yok
 
merhaba her iki taraftada telefon var işlemcı kontrolunda depoda su sevıyesı azalınca kuyuya çalıştırma komutu gonderıyor komut gonderıldığınde kuyudakı telefon açmıyor sistemı açip arıyanı meşgule atıyor depo dolduğunda aynı işlem tekrar motoru kapatmak için yenılenıyor dişardan bırısı arasa dahı sıstem maksımum su sevıyesıne ulaşınca kapatılıyor tek problem GSM hattı kesılırse pompada su basacak pozızyonda olursa depoyu dolduruyor taşma oluyor fakat buradada zaman lama devreye gırıyor sistemı kapatıyor
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,239
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst