kontaktör problemi

Katılım
25 Eki 2008
Mesajlar
308
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar 30 kva dalgıc pompa için siemens tf 44 kontaktör kullanılmış bu yeterlimi ikincisi bu motor için 100 kva regülatör kullandık ama genede motor ücgene gecerken kontaktör zorlanıyor , gerilim düşümü icin kesitleride artırdık ,birgün çalışıyor ikinci gün kontaktörler cekmior sorunu bulamadık lütfen yardım
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
30 Hp ise yeterli seçilmiş çünkü yaklaşık kontaktörden 25-27 A civarı akım geçer (Markaya göre değişebilir)
30 kW ise 33-35 A civarı akım geçer ki yine yeterli olabilir ;
Ama tam sınırda seçilmiş çünkü 3tf44 kontak akımı maksimum 32 A dir .Yani kontaklar yakında mortu çekebilir.
En iyisi kaç amper akım çektiğine bakmalı (Yalnız şebekeden değil kontaktörden ,şebekeden ölçersen 1.73 e böleceksin çünkü kontaktörden o kadar akım geçer.)


Ama benim Bu sistem için tavsiye edeceğim 3TF45 kontaktörüdür.
 
Son düzenleme:
senin tesisin muhtemelen arazide vede gerilim dusumu fazla bundan dolayı pek yapabilecegin bi şey yok bence elektronik motor koruma rolesinden koy ve motorunu gerilim dusumu asırı akım gibi sebeke sorunlu seylere karsı koru
 
Sıemens kontaktör olarak 3TF45(35A) veya 3TF46(41A) kullanabilirsiniz.Gerilim düşümü sonucu kontaktör çekmemesi için;imkanınız varsa 24v bobinli kontaktör veya Hyundai marka kontaktör kullanabilirsin(bobin çalışma aralığı 100v-240v)
 

Ekli dosyalar

  • kontaktör.jpg
    kontaktör.jpg
    37.9 KB · Görüntüleme: 39
arkadaşım gerilim düşümü senin problemin de önemli yer tutuyor olsa gerek. Kullandığın regülatörden sonra panoda voltaj kaybın varmı kontrol et.Panoda voltaj kaybından sorun yaşıyor olabilirsin ..

___________________________________

bu arada kontaktör seçiminde sorun yok.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
arkadaşlar hepiniz saolun bugün ben kontaktörleri 3tf47 ile degiştirdim gene olmadı regülatörün multimetresinde 382 okurken motoru calıştırdım 10 dakika sonra zaten zorlanarak çeken ücgen kontaktörü çekip çekip bıraktı biraz sonra yeniden üçgene geçti cekip bırakmalarda multimetredeli değer 323 lere düştü benim regülatör düşük voltajdan çalışmıo olabilirmi?gerilim düşümü içim kablo kesitlerini artırdık ... kontaktörüm bobinine kondansatör bağlasak olurmu?kaçlık bir kondansatör?bu arada 3tf44lerin kontaklarını actım konyak namına bişey kalmamıştı arkdan
 
Merhabalar
Gerilim düşümünün çok yüksek olduğu yerlerde regülatör kullansanızda motor üçgene gecerken kontaktörlerin cekip bıraktığını hatta kontaktörlerin devreden cıkması doğaldır. çünkü kullanmış olduğunuz regülatör motor yıldızda iken mevcut duruma göre voltajı ayarlamıştır.
Motor üçgene gecince aşırı bir akım çekeceğinden regülatör gerilimi ayarlamaya yetişemeyecek ve bu arada kontaktörler devreden çıkacaktır.
Eğer birde işin kolayına kacıp yıldız üçgen sisteminde yıldız üçgen rölesi kullandıysanız bu rölelerde yıldızdan üçgene geçişde 20 mS ile 200 ms arasında bir zaman ayarı vardır. motor yük altında olduğu zaman motorun yıldızdan üçgene gecerken çoğu zaman durduğunu gözle görebilirsiniz o zaman motorda yıldız üçgen sistemi olsa bile motoru direk üçgen gibi kaldırmış olursunuz buda regülatörün dengelemeyeceği bir gerilim düşümüne sebep olur kontaktörler bırakmak zorunda kalır.
birinci olarak sistemde yıldız üçgen rölesi kullandıysanız yerine zaman rölesinin sadece kapalı kontağının kullanıldığı yıldız ücgen sistemine göre pano düzenlemesini yapmanız lazım.
ikinci olarakda 100 VA lik girişi 0-190 volt çıkışı 0-250 volt olan çok uçlu bir oto trafosu alıp (30 tl civarı) örneğin 210 volt olan girişe fazı verip 240 volt olan çıkışdan faz alıp kumanda gerilimi olarak kullanırsanız kontaktörlerin bırakmadığınıda göreceksinizdir.
Burada giriş ve çıkışları ayarlamak sizi elinizde olup kullandığınız kontaktör 240 volt gerilimde normal çalışmaya devam edecektir.
 
amasyalı arkadaş teşekkürler yıldız üçgen rölem yok zaman saati var oto trafosu alınca regülatör devrede kalacak kumanda devresini oto dan beslicem doğrumu anlamışım?
 
amasyalı arkadaş teşekkürler yıldız üçgen rölem yok zaman saati var oto trafosu alınca regülatör devrede kalacak kumanda devresini oto dan beslicem doğrumu anlamışım?

Kumanda gerilimini hep oto trafosundan kullanacaksın. bu arada yıldız ücgenin kumanda sistemini değiştirebilrsen ordanda bir fayda görmüş olursun. ama oto trafosu sizi kurtaracaktır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,315
Kullanıcılar
449,852
Son üye
ddknght

Yeni konular

Geri
Üst