Merdiven Otomatiği ve Hareket Sensörü Paralel Bağlanabilir mi?

zefiran

Üye
Katılım
17 Ocak 2008
Mesajlar
189
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar aklıma takılan bi soru var .
1-merdiven otomatiği istenilen yerden butonla çalışacak
2-eve girerken girişteki hareket sensörü hareketi farkettiğinde merdiven otomatiğini çalıştıracak ?kusura bakmayın çok uç bir soru :D
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
arkadaşlar aklıma takılan bi soru var .
1-merdiven otomatiği istenilen yerden butonla çalışacak
2-eve girerken girişteki hareket sensörü hareketi farkettiğinde merdiven otomatiğini çalıştıracak ?kusura bakmayın çok uç bir soru :D

Sn.zefiran

Tabikide paralel bağlanabilir.Piyasada satılan sensörler hatırladığım kadarıyla 3 uçluydu yani;
1)Nötr
2)Giriş Fazı
3)Çıkış Fazı

Sensörün Nötr ucunu direk panodan alıp Giriş fazını butonun fazından alıyoruz Çıkış fazınıda butonun diğer ucuna bağlıyoruz.
 
lihte buton ve nötr geliyorsa nasıl sensörün dönüşü baglanıyor çalışma prensipleri farklı degilmi
 
Merdiven otomatiklerinin buton ucunda nötr hattı vardır.Biz butona bastığımızda merdiven otomatiğinin içindeki röleyi enerjilendirir.Merdiven otomatiklerinde lamba ucu her lambada paralel olduğundan bir kattaki lambanın yanması diğer kattaki tüm lambaları yakacaktır.Yani hem merdiven ototmatiği hem sensör olmaz.
 
bence hiç butonları kurcalama.sensöre 3 uç gelir mavi nötr kahverengi veya siyah faz kırmızı devre siz siyahı merdiven otomatiği fazından al .kırmızıyıda m.o.tomatiği lamba giriş ucuna bağla .
 
yukarıda bahsettiklerimi yaparsan ikiside olur.
 
Sayın zefiran !
Bahsettiğiniz sistemi ben evime yaptım ve halen kullanıyorum. Yalnız burada şöyle bir durum var. Merdivenlerde sensör kullanılırken lambaların her katta tek tek yanması istenir. Kat çıktıkça çıkılan katın lambası yanar, geçilen katın lambası söner.
Hem otomatik hemde sensör kullanılınca aynen merdiven otomatiğine kumanda eder gibi tüm kat lambaları birden yanar. Şayet butona basılmış gibi her katın lambasının yanması problem değilse bağlantısı çok kolay.

Hareket sensörlerinde bildiğimiz gibi 3 klemens var.
1. klemens = faz girişi
2. klemens = nötr girişi
3. klemens = faz çıkışı

Buradaki 1 ve 2. klemensler sensörün çalışması için gerekli olan 220 v.dur.
3 numaralı klemens ise 1 numaralı klemense faz verdiğimiz için 3 numaralı klemensden faz çıkar. 1 numaraya nötr, 2 numaraya faz bağlarsak 3 numaradan nötr çıkar.
Merdiven otomatiğinde butona nötr girip, nötr çıktığı için sensör çıkışı nötrü buton çıkışına paralel bağlarsak hem sensör ile hemde buton ile kumanda edilebilir.
Biraz karışık gibi oldu, şayet anlamadığınız yer varsa anlatabilirim.
Kolay gelsin.
 
bence en kolayı merdiven tesisatı için çekilen 3*1,5 nya kabloya(buton,nötür,lamba,)uçları harici birde direk faz için bir kablo daha tesisata bunların yanında çekersek istediğimiz lambayı hareket sensörüne yada merdiven otomatiğine bağlarız
 
şefim bilgininiz önünde saygıyla eğiliyorum bravo
 
genel olarak rölelere ne verirsek onu alırız
yalnız bu hareket sensörlerinde sizin dediğiniz gibi uçları deişipte faz çıkışı kırmızı renk olarak bilinen(hareket sensörü için diyorum)1 re faz deilde nötürü verdiğimizde nötür alırız diyorsunuz yalnız nötür vermiyor ne verirsek onu alırız röleye burda olmuyor ne versekte faz alıyoruz hareket sensöründen
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,238
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Geri
Üst