Elektrik Devre Temelleri Ödevi

Katılım
26 Ara 2011
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
34
Merhaba arkadaşlar. Şuan elektrik devreleri temelleri dersi almaktayım lakin şu dersi hiçbir şekilde devamsızlık yapmayıp takip etmeme rağmen bir türlü anlayamıyorum. Ödevim var ve cuma gününe yetiştirmen lazım. Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum hani en azından nasıl bir yöntem izleyebilirim o bile olur. Bu arada soruda direncin sayısal değerini şu şekilde vermiş "R1=R2=öğrenci numarasının son 2 rakamı/20". Son rakam "05". Şimdiden teşekkür ettim.
 
Son düzenleme:
Bi kaç sene önce olsaydı, bir kaç matamatiksel işlemi takip ettikten sonra, kolayca çözülebilecek bir soru derdim ve çözerdim. Diferansiyel denklemi oluşturmak gerekiyor. Birinci anahtarın kapatılmasından 2. anahtarın kapatılmasına kadar olan zaman için 1. dif denklem kurulacak. Sonra 2. anahatarın kapatılmasından(3T anı) önceki değerler başlangıç değerleri olmak üzere, 2 . dif denklem kurulacak. bu dif denklemden Vc(t) çekilecek.

Vermiş olduğun linkte ödev teslim tarihi 20011 olduğu için daha çok zamanımız var.
 
Diferansiyel denklem dersini de daha yeni aldığım için konuya hakim değilim o yüzden sıkıntı çekiyorum. Bu arada 2011 olması lazım sorun hocadan kaynaklı :) Yorum için teşekkürler.
 
Bu arada yardımlarınızı beklerim arkadaşlar, soruyu hala çözemedim.
 
Birinci dif denklemi oluşturayım. 0<t<7to için;

Vc(t)/R+Ic(t)-5=0 bu denklemde Ic(t) yi Vc(t) cinsinden yazarsak;
Vc(t)/R+C.dVc(t)/dt-5=0 olur. Bu denkelemin çözümü

Y=Yh+Yö den çözülür.

Yh için; Vc(t)=A.e(rt) yazarsak
V'c(t)=A.r.e(rt) olur. Bunları denklemde yerine koyduğumuzda;

A.e(rt)/R+C.A.r.e(rt)=0 denklemini çözersek;

A.e(rt){1/R+r.C}=0 olur. bu denkelmin sıfır olabilmesi için; 1/R+r.C= sıfır olmalıdır. Burdan r=-1/R.C olur ve
Yh=A.e(-t/R.C)

özel çözüm ise akım kaynağını değeridir. Yö=5, Bu durumda
Yg=A.e(-t/RC)+5 olur. Burdaki sabit değer olan A'yı bulmak için başlangıç anında Vc(o)'ın sıfır olduğunu düşünürsek ve değerleri yerine yazarsak;

0=A.e(-(0).24.000)+5 sıfırdan; A=-5 bulunur.
Vc(t)=5{1-e(-24000t)}

hatırlayabildiğim kadarıyla çözdüm. Yanlış yaptığım bir yer yoktur umarım. Evet bundan sonra 2. anahtarın kapatılma durumu var. Onunlada sen biraz uğraş...Bakalım neler ortaya çıkarabileceksin.
 
Son düzenleme:
Yarın dersim yok, bütün gün elektrik çalışcam, konu çalıştıktan sonra ödevimle uğraşıcam, eğer çözebilirsem cevabımı buraya koyucam. Doğruluğu veya yanlışlığı ile ilgili fikirlerinizi paylaşırsanız çok makbule geçicek. Yardımlarınızı için de hepinize ayrıca teşekkür ederim.
 
Arkadaşlar diferansiyel denklemler çalıştıktan sonra ve biraz edt konularına baktıktan sonra soruyu nihayet çözmüş bulunmaktayım. Fakat, b şıkkı için elde etmiş olduğum v(t) fonksiyonunu matlabda nasıl çizdireceğim bilen var mı ?
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,961
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst