Devremde lcd yazı yazdıramadım yardım lütfen

eeris43

Üye
Katılım
2 Ocak 2011
Mesajlar
22
Puanları
1
Yaş
32
Sevgili arkadaşlar ben lcd panelli step motor kontrol devresi yapıyorum.devreyi breedbord üzerinde kuruyorum devre lcd panel haric güzelce çalııyor ama lcd panelde yazı yazmıyor.Devre ısısdede çalışmaktadır.LCD panelin bağlantılarınıda doğru yaptım datasheetne bakarak devre aşağıdadır .nerde yanlış yapıyorum sizce.

Kendimce araştırdım çoğu yerde R/W ucunu toprağa ver diyor onu yapıyorum bu seferde tuşlar işşlemiyo ledler hareket etmiyor.

Devrenin iside kei hali

Bread Borda Kurduktan sonra
(Pıcden ULN2003 E Giden bacaklara led bağladım )

2 tane Lcdmim var 2 sindede sonuc alamadım
 
Son düzenleme:
LCD ekranın kontrast değeri için kullandığınız R1 direnci yerine pot. takıp bir deneyin.
Ayrıca Porteus dosyalarını ve program kodalrını eklerseniz bir bakalım gözden kaçan birşey varmı?

Not : Devre lcd haricinde düzgün çalışıyor demişsiniz ama pic mcrl(reset) ucunu boşta bırakılmamalı. Yoksa devreni sağlıklı çalışmaz.
 
Son düzenleme:
Birincisi kontrast ayarı için sabit direnç yerine 10K pot bağla.Lcd nin RW ucunu şaseye bağla.programıda kontrol etmek lazım.Proteus bazı hataları atlayarak programı çalışıyor gibi gösteriyor.
 
devrenin proteus kodları ve hexx kodları aşağıda bugun devreyle uğraşırken bi ara lcd bişeyler yazdı isideki gibi sonra kaybettim nasıl yaptım bilemedim reset direnci bağlıdır devrede gözükmemiş ama 4.7k direnç bağladım . Ayrıca RW ucunu nötüre verdinmi butonlar işlerini görmüyor
 
yeterli akım verilmemiş olabilirmi yada dirençlerde değer yanlışı var
 
Ccs'in varsayılan lcd kütüphane dosyasını kullandığınızda rw pinini gnd'a bağlayarak kullanamazsınız, lcd.c dosyasında nereye bağlanacağı tanımlıdır.Kod ona göre yazılmıştır, o şekilde çalışır. Zaten isis'te de toprağa değil işlemci portuna bağlayarak çalıştırmışsınız. Farklı şeyler denemek gereksiz.

Breadboard'daki devrenize bakınca, aslında çalışması mucize olurdu diyebilirim. Hayli kalın kablolar kullanmışsınız, bunlar yerlerine tam oturmuyor olabilir.

Lcd'ler ters ya da yüksek voltaj verilmedikçe kolay kolay bozulmazlar, devreyi biraz daha özen göstererek kurarsanız olumlu sonuç alacağınızı düşünüyorum.
 
@tyildizak arkadaşımıza ek olarak , lcd pinlerini keyfinize göre tanımlayabileceğiniz dosyalar kullanmak isterseniz :
 
haklısınız kablolarda temeaslızlık olablir çünkü bi ara ekranda yazı yazdı ama sonra ince kesitli kablo kullandım gine çalışmadı bugun okulama gidip bi hoca bulup ona danışlarak yapmak lazım hafta sonu olduğu için size danıştım gine çok teşekkür ederim ........
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,525
Kullanıcılar
449,904
Son üye
teknikbilimlers31

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst