Kumanda Sorusu

caner538

Üye
Katılım
2 Haz 2010
Mesajlar
6
Puanları
1
sevgili arkadaşlar size birşey danışmak istiyorum.ben bir sistemin ladder diagramını kuracagım.hocama çeşitli şekillerde olabilecek olasılıkları gösterdim ama hiçbiri tam dogru degilmiş. sistem bizden bunu istiyor;3 jüri üyesinden 2 tanesi veya her 3'ü evet derse yeşil lamba yanacak,3 jüri üyesinden 2 tanesi ve ya 3'ü hayır derse kırmızı lamba yanacak,başkan stop butonuna bastıgında sistem başa dönecek.gerekli ladder diagramı çiziniz. arkadaşlar yardımcı olursanız sevinirim.
hocam başkanın kumanda devresinde böyle olması gerektigini söyledi(1.program akışımda soldan saga;stop,start (altında mühürleme),çıkışA;2.program akışında A'nın kapalı kontagı(sıfırlamak amacıyla) ve sonrasıda jürinin bastıgı butona göre şekillenecek)
 
Çözüm.JPG

Her işin bir tekniği vardır derler, Karnough amcanın buldugu bir yöntemle problemin çözümü yanda, Karnough tablosunun çözümü için şekildeki beleş olan aracı kullandım :eek:)
(Not: Toplama işlemlerini Ladderde paralel kol, çarpma işlemlerini seri kol, ! işlemini NC kontak, = işlemini çıkış olarak yaz)
Bu basit kısmı sana bırakıyorum, bu arada Juri değerlendirmelerinde 1=Evet 0=Hayır demek
 
Son düzenleme:
üstad eline saglık çok güzel hazırlamışsın ama ben ! 'in ne oldugunu bilmiyorum(nc kontak yazmışsın,kapalı kontak mı oluyor bu) ?
üstad bunu lojic kapılar şeklinde nasıl çevirecegim(bu siteden şematik olarak gösterirmisin ) logic.ly
ve veya degil şeklinde kurdum ama galiba bir yerde hata yaptım.
 
ads1zsdaaa.jpg


Yukarıdan aşağıya düğmeler 1.2.ve 3. jüri için. Yukarıdaki lamba yeşil, aşağıdaki kırmızı.
Sanırım bir sorun var. Buton koyulursa kilitleme gerekli. düğme koyarak denedim ama bu sefer de kırmızı sürekli yanık kalıyor. Başkan için ayrıca resetleme yapmak lazım. Öğretmeninizin bahsettiği sorunlar bunlar olabilir. Ladderla denersen bunlara dikkat etmen gerekir.
 
hocam çalışmasında herhangi bir sorun var olup olmadıgından bahsetmedi,ders içinde ben defalarca götürdüm degişik degişik bilgiler verdi. başkanın kumanda devresinde böyle olması gerektigini söyledi(1.program akışımda soldan saga;stop,start (altında mühürleme),çıkışA;2.program akışında A'nın kapalı kontagı(sıfırlamak amacıyla) ve sonrasıda jürinin bastıgı butona göre şekillenecek)
işte bu noktada iş karışıyor jurinin bastıgı butonları degişik şekillerde hocama sundum ama hiçbirinin dogru olmadıgını söyledi(her juride 2 buton var;evet hayır)
 
hatta ben devrelerden bir tanesine reset katmıştım(derse hazırlanıp geldigimden böyle birşeyin oldugunu biliyordum);hocamda bu ne,ben sana böyle birşey ögretmedim ögrettigim bilgileri kullan öyle yap dedi.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,960
Mesajlar
913,921
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst