PLC ve Ekran ile Servo Sürücü Kontrolü

kayaaydin

Üye
Katılım
27 Eki 2009
Mesajlar
17
Puanları
1
Yaş
34
Merhaba arkadaşlar!

Hocamız bizden tez olarak Siemens s7200 gibi bir plc ile 2 adet servo motoru kontrol edecek bir sistem yapmamızı istedi.
Bu projede dokunmatik ekrandan bir uzunluk girilecek. Mesela 10 cm.

Girildikten sonra motorların ikisi de aynı hızda 10 cm dönecek ve duracak. Bu motorların birisinin üzerine çelik veya alüminyum şerit sarılmış. Rulo açıcı görevi yapıyor. Diğeri ise doğrultucu olan bölümde gelen şeriti çekiyor. Bu doğrultucunun arkasında ise pres var. Bu presli bölümü yapmamız şart değil. Pres ise belirlenen uzunlukta gelen şerite bir şekil vererek çıkmasını, kesilmesini sağlayacak.

Hocamız bizden PLC, Servo motor ve sürücüsü,dokunmatik ekran, metal yaklaşım sensörünü ve hava kompresörünü araştırmamızı ve fiyat aralıklarını öğrenmemizi istedi.Yeterince araştırdık.

Sizce böyle bir sistem nasıl yapılır? Para kaynağını bulabilsek bile bir yılda biter mi? Çok zor olur mu?

İşte hocamızın bize gösterdiği gerçek makinenin resim, teknik bilgi ve videolarının bulunduğu sayfalar:

Doğrultmalı Servo Sürücü
Servo Sürücüler

Yardımlarınıza ihtiyacımız var...
 
Merhaba konu ile ilgili sana önerebileceğim çözüm biraz pahalı olabilir ama istediğin seneryo için ideal ( diğer sistemlerde daha ekonomik olabilir anlatağım ekipmanlar tarzında özellikde ikiside aynı hızda dönücek dediğin için Master-Slave durumu olduğundan ) Schneider Modicon Motion Controller LMC058 PLC ( Canmotion ı kullanabilirisin Master Slave için herbir ekseni 2ms de bir kontrol edebilirisin)+ Sürücüler Schneider LEX 32 A + Ekran Magelis 655/855 ( Modbus üzerinden iletişim kurabileceğin herhangi bir ekran ) . Eğer bu sistemi kurabilir isen 1 yıl değil 2 ayda biter çünkü önerdiğim PLC ( Codesys proğramlama dili kullanmakta ve hazır fonksiyon blockları bulunmaktadır ) buda programlama kısmanda sana büyük kolaylık sağlıyor .

İyi çalışmalar
 
Okuduğum kadarı ile interpolasyon ve motion control gerektirmeyen basit bir uygulama gözüküyor.Saece pozisyon kontrol geektiren bir durum.

Eğer illa ki siemens marka şart değilse ben size PLC olarak transistör MCT serisi FATEK marka yı ; Servo motor olarakta hem fiyat hem teknik destek bolluğu açısısndan DELTA marka yı öneririm.

Plc den pulse yollayarak çok rahat ve kolay biçim de istenilen ölçülere motorlarınızı kontrol edebilirsiniz.Tabi bu ölçü hassasiyetini yakalamak için iş sadece elektrik elektronik yazılımında bitmiyor çok iyi ve hesaplanmış bir mekaniğede sahip olmanız gerekmektedir.

Unutmayın ki Servo motor seçiminde mekanik eksenlerin mekanik değerleri ( tork ,newton/metre v.b.) çok önemlidr.


Kolay gelsin!!!!
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,963
Mesajlar
913,927
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst