4 Motorun Otomatik Kumanda Sorunu ?

godzillas

Üye
Katılım
27 Ara 2007
Mesajlar
129
Puanları
1
Yaş
34
Merhaba İyi akşamlar , Bizim çözemediğimiz bir soru vardı sizlerle paylaşmak istiyordum ,Kumanda konularında zayıfım ama devreyi görünce pratiklik kazanıyorum..

Soru = Starta basıldığında 4 motor aynı anda çalışacak,

Starta 2.defa basıldığında 1 ve 4 nolu motorlar duracak.2 ve 3 nolu motorlar çalışmaya devam edecektir.

Starta 3.defa bastığımızda 2 ve 3nolu motorlar duracak.1 ve 4 nolu motorlar çalışacak.

Starta 4.defa basıldığında ise Sistem Stop edecektir ...

Bu sistemi Klasik Kumanda devresi ile minimum kaç kontaktör ve devre şemasını nasıl çizebiliriz ? Zor bi kumanda devresi midir??
 
k8 k9 k10 ve k11 motor güç kontaktörleri olarak kullanılıyor.
 

Ekli dosyalar

  • 4 motor.pdf
    221.2 KB · Görüntüleme: 133
Hmm ustam yarıya kadar bende yapmıştım siz gibi ama :) Bunu kısaltamazmıyız? , Allah Razı olsun gerçekten, Vallahi Emek budur işte scannerden anında çözüm, Sağolun..

yalnız örneğin K1 kontaktörü enerjilendiğinde kapalı kontak açılmazmı ?
 
enerjilenen kontaktörün kapalı kontağı açılacak zaten eğer bu devreyi kuracaksanız röleler yerine akıllı röle ile yapmanızı tavsiye ederim daha ucuza mal edersiniz.
 
Ustam evet deneme amaçlı fabrikada yapmayı düşünüyorum kireç bandı eleklerinde kullanılacak Elekleri çalıştıracak 2 motor diğer 2motorda elek üzerine gelen bantları çalıştıracak, peki burada akıllı röle diye tabir ettiğimiz en basitinden Siemens Logo gibi mi ?
 
sımens logo daha basıt olan shıaıder ın zelıo soft gıbı formda zelıo ıle ılgılı her sey mevcut daha az malzeme daha az yer ve daha az zaman harcayarak cozebılırsın
 
siemens logo, möeller easy veya uğur ustanında dediği gibi zelio kullanabilirsiniz.
 
Hm elimde 1ad. Siemens logo bulunmakta böylece sorunu çözeriz, Öneri ve Yardımınız için içten teşekkürler Sn İ.Tandoğan ve ugur usta
 
sayın TANDOĞAN hazırlamış olduğunuz kumandayı ben EKTS de çizdim uyguladım, bu devrede motorlar sisteme uygun çalışmıyor starta 1 kez basıldığında 1 motor çalışıyor sadece üstelik elinizi çektğnizde k1 kontağı mühürlenmiyor çünkü mühürü startın çıkışından alıyor.starta 2.kez basıldıgında ikinci motor çalışıyor yıne mühürleme yok.3.kez basıldığında 3. motor çalışıyor yıne mühürlemesiz 4.kez basıyorsunuz 4.motor yanlızca çalısıyor yanı her startta başka motor işleme giriyor.1 startta 4ü 2.startta 3le2 3.startta 4le1 değil hata göstermek istemem haşaa :) doğrusunu da ben yapamadım hala uğraşıyorum o yüzden :) sonsuz saygılarımı sunuyorum...

mühürlemeyi değiştirirsekte sadece k1 ilk startta çekili sonrası meçhul hep çekili :) oda olmadı çünkü k1 kontağının kapalıları k2k3k4 kontaklarının çalışmasını engelliyor bununda nedenını anlamadım nıye öyle koydunuzz? mühürlemeyi k1 kapalısının ardına koysaydık belki tamamda anlamadım :) merakla sizi bekliyorum usta saygılar :)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
arkadaşlar devre doğru çalışıyor hiç bir problem yok ben cade simuda denedim tebrik ediyorum
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,178
Mesajlar
915,645
Kullanıcılar
449,939
Son üye
sorunsuzşofben

Yeni konular

Geri
Üst