Reaktif Enerji Tarifesini Açıklayabilirmisiniz Lütfen

OKAN85

Üye
Katılım
18 Kas 2008
Mesajlar
39
Puanları
1
Yaş
39
Reaktif Enerji Tarifesi:

Reaktif enerji tarifesi tek veya çift terimli tarifeden elektrik enerjisi satın alan aboneye aşağıdaki şartlar dahilinde uygulanır.

a) Abone, çekeceği reaktif enerjiyi ölçmek üzere gerekli ölçü aletlerini tesis etmek zorundadır. Reaktif enerjiyi ölçen düzeni olmayan abonenin, o dönemde çektiği aktif enerjinin 0.90 (yüzde doksan) katı reaktif enerji çektiği kabul edilir. Reaktif enerji sayaçlarına geri dönmesiz mandal takılması zorunludur.

Reaktif enerji ölçü aletleri olmadığı için, çektiği aktif enerjinin 0.90 (yüzde doksan) katı reaktif enerji bedeli ödemek durumunda kalan abonelerin, fazladan bir bedel ödememelerini teminen ve talepleri halinde, temin edecekleri reaktif enerji ölçü aletlerinin monte edilmesi dağıtım şirketi tarafından sağlanır.

b) Reaktif enerjiyi ölçmek üzere gerekli ölçü aletlerini tesis eden aboneden, çektiği aktif enerjinin 0.33 (yüzde otuz üç) (dahil) katına kadar (endüktif) reaktif enerji bedeli alınmaz. Bu sınır aşılırsa, çekilen reaktif enerjinin tamamına reaktif enerji tarifesi uygulanır. Abonenin sisteme vereceği (kapasitif) reaktif enerji miktarı; o dönemde çekilen aktif enerji miktarının 0.20 (yüzde yirmi) (dahil) katından fazla olması halinde, sisteme verilen reaktif (kapasitif sayaçta ölçülen değer) enerjinin tamamına reaktif enerji tarifesi uygulanır.

c) Bu maddenin (b) bendinde yazılı endüktif ve kapasitif sınırların ikisini birden aşan aboneye, endüktif reaktif ve kapasitif reaktif sayaçlardan hangisi daha yüksek değer kaydetmişse o sayaç değerinin tamamına reaktif enerji tarifesi uygulanır.





Bana çok karmaşık geldi hiç bişey anlamadım.
-Bu tarife ev abonelerini ilgilendiriyor mu?Yoksa sanayide mi kullanılıyor?
-Ölçmek için aleti temin edecek diyor nedir gene çok yüksek elektrik çeken işletmeler için mi?
-''Abonenin sisteme vereceği (kapasitif) reaktif enerji miktarı; o dönemde çekilen aktif enerji miktarının 0.20 (yüzde yirmi) (dahil) katından fazla olması halinde, sisteme verilen reaktif (kapasitif sayaçta ölçülen değer) enerjinin tamamına reaktif enerji tarifesi uygulanır.'' Açıklarmısınız lütfen.
-c bendinin özetini yazmanızı rica ediyorum fazlasıyla karışık geldi bana elektrik bilgim sıfır olduğundan olsa gerek

Kısacası Bu tarifenin özetlemenizi rica ediyorum arkadaşlar,bilgisi olan arkadaşlar pas geçmeyin lütfen acil bi konu.
 
Ev abonelerinde geçerli bir durum değil sanayi ve benzeri sistemler için geçerli bir konu
 
Biraz daha detay verirmisiniz lütfen reaktif enerji hakkında.Nasıl kullanıyo falan.
 
Reaktif Güç
İşe yaramayan ancak kaynaktan çekilen kör güçtür Diğer bir ifadeyle, endüktif yüklü devrelerde, manyetik devrenin uyartımı için gereken güçtür “Q” harfi ile gösterilir Bu güç endüktif yük üzerinde harcanmaz, sadece depo edilir ve tekrar kaynağa gönderilir
Dolayısıyla, kaynakla endüktif yük arasında sürekli olarak reaktif güç alışverişi yapılır Bu durum ise, sistemdeki iletkenlerden geçen akımın artmasına sebep olur

Formülü:
Q = UISinφ formülü ile bulunur Birimi (volt-amper-reaktif) VAR’tir

Reaktif Güç İhtiyacı Olan Yükler

Kondansatör ve/veya bobin bulunan tüm elektrik devreleri reaktif güce ihtiyaç duyar
Kondansatörlü devreler ileri reaktif güç çekerlerken, bobinli devreler geri reaktif güç çeker
Geri reaktif güç çeken yükler aşağıda verilmiştir
Düşük uyarmalı senkron makineler
Transformatörler
Bobinler
Havai hatlar
Asenkron makineler
Redresörler
Endüksiyon fırınları, ark fırınları
Kaynak makineleri
Flüoresan lamba balastları
Sodyum ve civa buharlı lamba
balastları
Neon lamba transformatörleri

Reaktif Güç Hesaplaması

Reaktif güç formülü Q = U I Sinφ’dir Buna göre devrenin reaktif gücünü
bulabilmek için alıcının veya alıcıların çektiği akımı, gerilim düşümünü ve akım ile gerilim arasındaki güç kat sayısının bilinmesi gerekir
Güç kat sayısı bilindiği takdirde trigonometrik cetvel yardımıyla sinφ bulunabilir
Hesap makinelerinin trigonometrik kısımları daha net sonuç vermektedir
Diğer bir yol ise görünür ve aktif güçlerin bilinmesi reaktif gücü bulmaya yeterlidir
Yani P, S ve Q güçlerinden herhangi ikisinin bulunması diğerinin bulunmasına yardımcı olur
 
Reaktif Enerji : Periyodik olarak şebekeden çekilip yine elektrik enerjisi şeklinde şebekeye iade edilen enerjidir. Elektrik makina ve cihaz sargıları tarafından, manyetik alanın oluşması için, aktif enerji ile birlikte şebekeden çekilen reaktif enerji (mıknatıslanma akımı) manyetik alan ortadan kalkarken sargılarda tekrar elektrik enerjisine dönüşerek şebekeye geri gider. Ayrca ; enerji kaynağı ile alıcı arasında gidip-gelen reaktif enerji, makina ve cihaz sargıları ile hatlarda ısı şeklinde meydana gelen AKTİF KAYIPLARINDA artmasına neden olur.


çalışma esnasında sargıları etrafında manyetik alan oluştururlar. Oluşturdukları bu manyetik alan sonucunda indüktif reaktif güç harcarlar. Bu reaktif enerjiyi TEDAŞ kendi şebekesinden çekilmesini istememektedir. Bu nedenlede kompanzasyon sistemleri tasarlanmaktadır.
Reaktif akımlar yok edilmiyor. Sadece reaktif güç şebekeden değil dışarıdan bizim yaptığımız sistemden karşılanıyor.
 
Çok teşekkür ederim yardımınız için.
 
''Reaktif enerjiyi TEDAŞ kendi şebekesinden çekilmesini istememektedir.''
Bu ne demen oluyo elektriği zaten tedaş göndermiyormu ,reaktif enerjide standart geldiğine göre nasıl oluyor.
 
kardeş b maddesi: kurulu gücü 50 kw altı olan işletmelerde reaktif enerji oranı % 33 ve % 20 dir.Yani indüktif enerji tüketimi oranı toplam kullandığınız aktif enerjiye oranı %33 ü,kapasitif enerji de % 20 yi geçmemelidir. 50 kw üzeri bu oran % 20 indüktif ,% 15 kapasitifdir.
c maddesi: işletme eğer hem indüktiften hem kapasitifden cezaya girmişse hangisi yüksek oranda tüketilmişse Tedaş onun tahakkukunu yapar sizden.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,243
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst