SEM Analizi nedir ?

kRcL

Üye
Katılım
4 Mar 2010
Mesajlar
8
Puanları
1
Yaş
36
1880’den beri polarizan ve petrografik mikroskop kullanılarak kayaları incelemek için yapılan incekesit analizi jeologların geleneksel bir aracı olmuştur. Petrografik mikroskop yardımıyla kayaçların iki boyutlu kesitleri incelenebilmekte, mineral kompozisyonu tahmin edilebilmekte, tane malzeme ve yapısı ile ilgili önemli bilgiler saptanabilmektedir. Bununla beraber gerçek üç boyutlu tane ilişkilerini ve taneler arasındaki gözenek yapılarının detaylarına her zaman ulaşma olanağı yoktu.



Ancak SEM / EDS sistemlerinin kullanılmasıyla birlikte, kayaçların incekesit analizlerinden bir adım daha ileri gidilerek, gözeneklerin incelenmesi, en küçük minerallerin tanımlanması ve bu minerallerin gözenek içindeki dağılımlarının saptanmasında büyük kolaylıklar sağlanmıştır.



Yukarıda bahsedilen özelliklerin dışında, örnek hazırlanmasındaki kolaylık, daha derin odaklama, netlik ve önemli derecede büyütme kapasitesi (analizi yapılan en büyük bölümü 10X ile 300.000X arasında büyütme ve yanı sıra 3,5 mm ayırma gücü) SEM / EDS sisteminin optiksel petrografiye göre daha avantajlı olduğunun kanıtıdır. Bu, SEM’in ince kesit analizlerinin yerine geçebilir anlamına gelmez. SEM daha değişik tipte bilgi sağlayacak incekesit analizlerinin tamalayıcısıdır, diğer sistemlerle birlikte kullanıldığında kayaçların karakterize edilmesine yardımcı olur ve önemli yeni bilgiler temin eder.

Analiz Tübitak , İTÜ ve diğer bazı üniversitelerde belirli ücret karşılığı yapılmaktadır.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,967
Mesajlar
913,971
Kullanıcılar
449,614
Son üye
Canipk

Yeni konular

Geri
Üst