El Aletleri ve Chiller hakkında bilgi (acil)

antsrsr

Üye
Katılım
13 May 2009
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
34
Arkadaşlar bana acilen el aletlerini tanıtan bi döküman ve chiller hakkında döküman lazım yardımcı olursanız sevinirm şimdiden çok teşekkür ederim
 
Chiller konusunda biraz bilgim var. Chllr genel olarak soğutma (su bazlı) sistemi olarak kabul edilebilir. Büyük klima sistemleri, kompresörler, reaktörler, presler gibi birçok alanda yaygın bir şekilde kullanılır. Temel çalışma prensibi soğutma yada ısı yalıtımında kulllanılan suyun pompalar kullanılarak belirli bir merkezde toplanması ve bu toplanan ısıların atmosfere brakılması yada baska bir yerde kullanılmasıdır. Bölüm olarak Base Point, Actuator ve Decharge Center olarak kabaca sınıflandırabiliriz.
Base Point: Isının herhangi bir sistemde (soğutma yapılacak yer) suya aktarıldığı noktadır(Kopmpresör, klima vs vs)
Actuator: Suyun dolaşımını hızlandıran birimdir. İstenilen debinin ve soğutma karakteristliğini yakalayabilmek için kurulan basınç üniteleridir. Suyun taşıyacağı ısı miktarına direkt olarak etki eder. Soğutma çok büyük bir miktarlarda bir ısı kaybı gerektiriyorsa bu birimin kullanılması kaçınılmazdır.
Decharge Center: Isının atmosfere yada endirek olarak atmosfere brakıldığı birimdir. Bu merkezler büyük ölçekli sistemlerde kule biçimindedir.(Doğalgaz, termik, nükleer vs santrallerinin yakınındaki yuvarlak eğri yapılar* Su en üst noktaya basılır ve kendi cazibesiyle toplanma noktasına iner). Kücük çaplı sistemlerde selpantin(radyatör) vasıtasıyla endirek olarak ısı havaya brakılır.

Örnekler: Nükleer santral - Sunta Presi

Nükleer santral: Bu santralde yanma odasının etrafında "ağır su" bulunur(yüksek oranında yoğunluğu arttırılmış su *bknz ağır su-ağır su savaşları).Bu katmanın dışında Chllr suyu bulunur ve bu su cok yüksek ısılara (1500-2500 derece) ulaşmaktadır. Isının nükleer santralden alınmaması demek yanma odasının yüksek bir oranda deformasyona(şekil bozukluğu) maruz kalması demektir. Santrallerde toplanan bu sıcak buhar bir cok amaç için kullanılır. Reaktörden alınan ısı evlere ısıtmasında kullanılır(Rusya-İsveç vs). Bu örnekde "base point = reaktör" ve "decharge center = evlerdeki radyatör" tür.

Sunta presi : Sunta presinin ısı plakaları çelik malzemeler yada muadili sert materyallerden yapılmışdır. Bu plakaların gövdeye direk olarak ısı vermesi istenmeyen bir durumdur. Sert malzemeler ısındığı takdirde yapısal olarak bozulurlar. Isı plakaları üzerinde bulunan katı yalıtım maddelerinin üstüne ısı yoğunlu düzeyine göre (kenarlarda az ortalarda çok) bir radyatör sistemi döşenir. Böylelikle ısı plakasının gövdeye olan aktarımı minimum değerlere çekilmiş olur. Küçük ölçekli chllr sistemlerinde yüksek basınç kullanılmaz(bu basınç Şebeke suyu basıncını geçmez).

Umarım birşeyler anlatabilmişimdir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,255
Kullanıcılar
449,841
Son üye
nazoyata

Yeni konular

Geri
Üst