İnverterler ve Yarattıkları Parazitler (inverter-motor arası kablo seçimi)

slm arkadaşlar benim kısa bir sorum olacak benim elektrikle tam bilgiye sahip değilim ama kendi çapımızdan biliyoruz .sorum şu olacak ben 3kvlık rüzgar türibini yaptım.12volt 65 amper jel akü aldım.şimdi tam sinusli 12 volt 1500amperlik inverter almayı düşünüyorum.ben ev için kullanmak istiyorum evin bir odasına koysam diğer cihazları etkilermi bunun için ne yapmalıyım.

kardeş burada bahsedilen inverterler frekans konverterleri seninkile bi alakası yok seninki dc/ac çevirici ve yükseltici sana göre bişey yok isim benzerliği kim koyduysa bunların adını millet hep karıştırıyor
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
bu harmonik ve parazitlerden kurtulmanin yegene yolu plc beslemelerini ayri tutmaktir bu bir izalasyon trafosuyla olabilir ama en garantili ve en iyi cozumu kesitisiz guc kaynagi ups kullanmaktir ben calistigim yerde bunu uyguladim hatta tum hattin testini bile yaptirdim degersiz parazitler disinda plc beslemesine vuran harmonik yok.sunuda unutmayin arkadaslar bu harmonikler sadece hiz kontrol sistemlerinden gelmiyor acilip kapanan bir anahtar bile bir parazit sebebidir ,en iyi cozum upc kullanmak
 
Selamlar,
Sürücülerde en çok sorun yaratan ve kullanıcalar tarafından yanlış bilinen problem EMC ve topraklama olayı ne yazık ki. Giriş şok bobini, EMC filtre ve Çıkış çok bobinleri hep birbirine karıştırılıyor. Uygulamanızda EMC sorununuz var ise, hemen emc filtre kullanmak sorunu çözmeyebilir. Çünkü öncelik TOPRAKLAMANIN DOĞRU yapılmasıdır. Topraklama yok ise, veya hatalı ise siz orada her türlü filtre kullansanız bile sorun devam edecektir. Topraklamanız iyi ise, standart bir sürücü (illa emc filtreli olmak zorunda değil) de sorunsuz çalışır.

Kablolardaki kapasitans etkisini azaltmak için ÇIKIŞ ŞOK BOBİNİ kullanılır. Tabi bunun için bazı şartlar var.. kablo tipi ve kablo uzunluğu önem taşır. Ekranlı kablo iyidir diyip 200 metre ekranlı kablo kullanırsanız orada inanılmaz bir kapasitans etkisi oluşur. Ekranlı kabloyu dışı izoleli bir kablo olarak düşünün.. bu uzunluk fazla olur ise kapasitif etki de fazla olacaktır. Ekransız kablolarda örneğin 100metreye kadar çıkış şok bobini gerekmezken, ekranlı kablo kullandığınızda bu mesafe 50metre seviyeleri inecektir. Tabi bu ortalama değerdir çevresel koşullar ve sürücü modeli/gücü de büyük önem taşır.

Giriş şok bobininin bunlarla ilgili yoktur tamamen harnonik etkileri azaltmak için kullanılır. Sizce girişteki bonini çıkışa bağlayabilir misiniz? (sonuçta ikisi de bobin).. Ama kullanamazsınız. Sebebi ise endüktans değerlerinin farklı olmasıdır. Çıkışta kullanılan bobinlerde IGBT tetikleme frekansları önem taşır.


Selam arkadaslar,

benim bir cogunuzun yasadigi klasik bir sorunum var. gerci bu sorunun cozumu basit ama, kurulan sistem eski bir sistem uzerine kuruldugu icin, yenilenmesi durumunda cok yuksek maliyetler ortaya cikiyor.
neyse sorunuma geleyim. ben ozel bir isletmede elektrik teknikeri olarak calisiyorum. konum otomasyon, plc sistemleri ve robotlu yukleme sistemleri. ancak konumla alakali bu sistemler bir kac yil once isletmemize girdi. bundan once konvansiyonel sistemler ve robotlarin yerine insan gucu ile yukleme yapilan sistemler var. dedigim gibi eski kurulu olan imalat tesislerimizde plc ile otomasyona ve inverterler ile hiz ve pozisyon kontollerine gectik. tabi degisen bir tek bu sistemler oldu. alt yapiya hic dokunulmadan mevcut olan sistemlere bunlari bagladik. ve isletmemizde 1.5 kw`tan 160 kw`a kadar bir cok inverter oldu. ancak bu inverterlerin cok azinda yaratacaklari paraziti onlemek icin inverter ile motor arasinda ekranli kablo kullanabildik. ornegin buyuk guclu motorlarimizda ise ekranli kablo kullanamadik. ve simdi simdi bunlarin yarattigi sorunlar bize dert olamaya basladi. bir cok plc ve donanimini olusan bu parazitler yuzunden hurdaya ayirip yenilememiz gerekti. benim israr etmeme ragmen olusan bu parazitlerden dolayi isletmenin tum kablolamasini degisitirmem mumkun gorulmemektedir. kablolarla birlikte bunlarin cekildigi hatlarida degistiremiyoruz. yani 1974 yilinda kurulmus bir isletmeden bahsediyorum.
elim kolum bu kadar bagli olunca, yetkim ve statum bazi duzenlemeleri yaptirmaya yetmemyince bende bu parazitlerin engelleyemiyorsam, bir sekilde plc ve diger donanimlari hangi noktalarda etkilediklerini bulup tum plc ve diger donanimlarini bu parazitlerden izole etmeye calisacagim. artik allah yardimcim olsun.
yukarida anlattiklarimi kisaca ozetlersem, benim asil sorunum kablolamasini degistiremedigim, inverter ile motor arasindaki hatlardan dolayi olusan parazitlerin plc ile kontrol edilen otomasyon sistemimdeki cihazlara verdigi zarar ve karisikliklar. acaba ben daha basit bir yoldan motorla inverter arasindaki kablolamalari degistirmeden bu parazitlerin plc ve diger donanimlara zarar vermesini nasil onlerim? bana bu konuda yardimci olur ve fikri verebilirseniz sevinirim.
 
full sinüs çıkışlı , harmonik oranları gerilim ve akımda % 5 in altında olan satışını yaptığımız türk malı bir sürücümüz var anlatılan problemlerin hiçbirini kesinlikle yaşatmayacak olan bir cihaz. cihaz üzerindeki otomatik algoritma programları sayesinde bağlı bulunduğu motorun özelliklerine bürünebilen bir cihazdır,
örneğin :
bir fan uygulamasında fanın dönebileceği devri ekrandan girersiniz cihaz parametrelerini ısı ve devir sensörüne göre otomatikman ayarlar bu sayede % 30 enerji tasarrufu sağlanır (sayaç testi ile incelenebilir.)
bir kompresör uygulamasında yıldız üçgen veya plc programlarına gerek yoktur pano grubunu olfuğu gibi iptal edip sadece xx power cihazını monte ederiz kompresörün ihtiyaç duyabileceği emiş basıncı çıkış basıncı gibi sensörleri adapte etmek yeterlidir % 40 net enerji tasarrufu sağlanır hemde motorun olası elektrik arızalarından dolayı yanması önlenir Bakım maliyetleri ortadan kalkar lokal kompanzasyon sayesinde cosq (1,00) ayrıca bir kompanzeye ihtiyaç yoktur ilgilenen arkadaşlar bilgi almak ve demo için sitemizi ziyaret edebilirler. Atak Elektrik Aydınlatma Malz. Paz. Ltd. Şti.
 
full sinüs çıkışlı , harmonik oranları gerilim ve akımda % 5 in altında olan satışını yaptığımız türk malı bir sürücümüz var anlatılan problemlerin hiçbirini kesinlikle yaşatmayacak olan bir cihaz. cihaz üzerindeki otomatik algoritma programları sayesinde bağlı bulunduğu motorun özelliklerine bürünebilen bir cihazdır,
örneğin :
bir fan uygulamasında fanın dönebileceği devri ekrandan girersiniz cihaz parametrelerini ısı ve devir sensörüne göre otomatikman ayarlar bu sayede % 30 enerji tasarrufu sağlanır (sayaç testi ile incelenebilir.)
bir kompresör uygulamasında yıldız üçgen veya plc programlarına gerek yoktur pano grubunu olfuğu gibi iptal edip sadece xx power cihazını monte ederiz kompresörün ihtiyaç duyabileceği emiş basıncı çıkış basıncı gibi sensörleri adapte etmek yeterlidir % 40 net enerji tasarrufu sağlanır hemde motorun olası elektrik arızalarından dolayı yanması önlenir bakım maliyetleri ortadan kalkar lokal kompanzasyon sayesinde cosq (1,00) ayrıca bir kompanzeye ihtiyaç yoktur ilgilenen arkadaşlar bilgi almak ve demo için sitemizi ziyaret edebilirler. Atak Elektrik Aydınlatma Malz. Paz. Ltd. Şti.
otomasyon
__________________
atak elektrik motor kontrol ve tasarruf sistemleri
0232 459 71 03
 
selam
çok eski işletmelerde toprağı yeniden ölçtürünüz. özellikle sürücü ve plc lere bağlanan toprak barası için yeniden topraklama yaptırınız.
eğer soğutma probleminizi çözebilirseniz yüksek güçlü sürücüleri motorların yanına taşıyınız.
maliyet yüksek olmasa en iyi çözüm aktif filtredir.
 
PARAZİT SORUNU OLMAYAN SÜRÜCÜLER
Firmam Türkiye 2.2kw 500kw aralığında dünyanın en gelişmiş özelliklerine sahip ac motor sürücüleri üretmekte ve pazarlamaktadır.
2 yıldır aralarında bazı holdinglerinde bulunduğu Türkiyedeki birçok önemli firmaya ürünlerimizi kabul ettirmiş , ABB,FUJI ,SIEMENS gibi firmaların sürücüleri yerine kendi sürücülerimizi vermekteyiz.
Üstün özelliklerimizden bazıları
- PWM kare dalga çıkışlı değil , FUL sinus çıkıslı sürücüler.
Sürücü çıkışı tam sinustür , Motor ile sürücü arasında kablo sınırlaması yoktur.
Dalgıç pompalara direk ve sorunsuz bağlanabilmektedir.
(Dv/dt , EMI ,RFI problemleri yok)
- DTC idare sistemi sayesinde FLUX VEKTOR den bile daha hızlı tork karşılama mevcuttur
-Ağır yük hafif yük kavramı yoktur.
-Entegre PLC sinin içinde KOMPRESÖR,SOĞUTMA,POMPA,FAN gibi uygulamalarda extra PLC ye ihtiyaç duymadan direkt uygulanır.
-Türkçe TFT dokunmatik ekran veya lcd ekran opsiyonları .
-Low harmonic serisi ile THDI %30 - 12 ve %5 harmonik oranları ...
-Rakipsiz fiyat avantajı
-3-5 yıl garanti opsiyonları


Daha detaylı bilgi için web sitemizi incelemenizi rica ediyorum ,
Talep edeceğiniz bilgi ve belgeler içinde benimle temasa geçebilirsiniz.


saygılar
Savaş şener / manager
0532 2416280
ŞENERTEK ENERJİ LTD.ŞTİ
Mithat paşa cad. n:161 Şener iş merkezi
Karataş-izmir
www.senertek.com
Tel: 0232 489 3465 ( PBX)
Fax:0232 489 34 69
 
bence fabrikanızın hermonik oranınızı ölçun. daha sonra plcden ınverter ile haberleşen kablolarınız veya haberleşme (profıbus,modbus) gibi kablolar varsa bunları guç kablolarının yanından ayırın. ardından bu tur haberleşme kablolarını mumkunse bukulebilir bakır bir borunun içinden geçirin. ayrıyeten panonuzun topraklama kablosuna tekrar bakın. gerekırse bır daha kablo çekınız ve özellıkle ınverterlerın bulundugu yere kabloyu bağlayın. çunku ınverterler ustundekı parazıtı sogutucu kısmından şaseye veriyor olabilir. aynısı benım basıma geldı. profıbus kablolarını klımaların sogutucu veya gaz borusunun içinden geçirdık ve tekrar toprak kablosunu çektık. hermonık oranını olçtugumuzde oranın çok fazla oldugunu görduk. bunun için hermonık ölçumu ve kompanızasyonunz çok sağlam olması gerekmektedır.
 
Dusuk guclerde (750W - 5kw) de surucunuz var mi??

Pardon gozumden kacmis, yazmissiniz.
 
Omron un emc filtrlerini tavsiye ediyorum.

Telemecanique içinde emc filtre var fakat pek işe yaramıyor harici kullanın
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,259
Kullanıcılar
449,843
Son üye
hvncrblt

Yeni konular

Geri
Üst