İnverterler ve Yarattıkları Parazitler (inverter-motor arası kablo seçimi)

Tüm arkadaşların önerilerine katılıyorum hepside doğru fakat bunların hepsini yapmanıza rağmen halen parazitten etkileniyorsanız ne yaparsınız?
Benim başıma geldi sahadan gelen inputlarım npn di ve sistem bazen sapıtıyordu tüm bu sayılanların uygulaması fayda etmedi bizde inverterleri motorların yanına götürdük ve beslemelerini ona göre yaptık ve rahat ettik.


En doğru olanıda budur mesafe kısaldıkca armoniklerin, landa boyları azalır motorla sürücü arası ekranlı kablo mümkün oldugunca kısa tutulmalıdır.

invertörlerin armonik sebeblerinin kaynagı frekans modifikasyonudur kablonuzda anten görevi görür sistemi faraday kanunlarına uygun hesapla dizayn ederseniz armonikler min .seviyesine düşecektir fakat 0 olamaz.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
kesin bişey söylemek cok zor!su an calıstıgım fırmada cok yenıyım!dc sistemler hakkındada detaylı bır bilgim yok!yenıyenı arastırıyorum bılgı sahıbı oluyorum.su an kompozsyon sıkıntımız var!800hp dc bir motorumuz var!harmonık olcumlerı yaptırmıslar aktif filtre konması gerektıgını söylemişler ancak malıyet yuksek geldıgı ıcın kalmıs! şimdi makınalarda bi düzensizlik var durup dururken plc ile sürücüler arasındakı haberleşmeler kopuyor sürülerdekı tristörlerın tetiklemelerı kesılıyor sürücü devre dısı kalıyor dogal olarak sistemde duruyor:bende komple enerjıyı komple kesiyorum tekrar acıyorum sistem sorunsuz 1 hafta calişiyor.sonra iki haftaya cıkıyor .ama süreklı yapmıyor.arada gidip gelıyor bırcok neden olabılır ama acaba diyorum harmonıkler!!!!
 
inverterler motara olan uzaklığa göre hat üzerinde oluşan harmonik ve benzeri durumlarda şok trafoları faydalı olabiliyor tavsiyem bir motor üzerinde denemen yapman şok trafosu inverter çıkışında kullanırsan iyi olur
 
Tüm yazılanları okudum faydalı bilgiler oldu,
Konunun beni ilgilendiren yanı şu;
4 adet dalgıç pompam var motorları 200 er hp gücünde.
Eski yıldız üçgen kontaktörlü sistem kablolar hepsi NYY
Motorlara giden kablolar;
1)kablo uzunluğu 44 metre ve kalınlık 2x(3x90)
2)kablo uzunluğu 44 Metre ve kalınlık 2x(3x70)
3)kablo uzunluğu 27 Metre ve kalınlık 2x(3x70)
4)kablo uzunluğu 27 Metre ve kalınlık 2x(3x70)

Birer inverter alacağım ama önce bir tanesine alıp denemek istiyorum.
Muhtemel sorun şu ki;
Ekranlı kablo kullanılması ve EMC filtre konması söylenmiş ama kısa mesafede gerek yok denmiş ayrıca sürücü markasınında etkili olduğu söylenmiş.
Durumu şöyle özetleyeyim;
Sürücüyü tanındık kaliteli markalardan seçeceğim ve EMC filtre koyacağım yukarıda belirttiğim kablolara dokunmazsam MESAFELERinde harmonik oluşup sıkıntı yaşarmıyım? Ve Motorun topraklaması yok ama suyun içinde çalışıyor.
 
Arkadaşlar bende bir deneyimimi aktarayım sizlere. 350kW ve 135kW lık VACON marka inverterler ile çalışmam oldu. Bu güçte bir inverterin nekadar harmonik yayabileceğini tahmin edebiliyorsunuzdur sanırım. Cihazların girişlerinde reaktörler bağlıydı. Ne kadar EMC (pasif filtre) bağladıysak sonuç alamadık. (Bu filtreler özel hesaplamalar yapılarak ve harmonik ölçümleri yapılarak sistemimize göre üretildiler). EMC filtre ile durumu çözemeyince, aktif filtre kullanmaya karar verdik. Bu arada sistemimizde akım harmoniği vardı, gerilim harmoniği kabul edilebilir düzeydeydi. Aktif filtre , pasif filtrelere göre oldukça farklı cihazlardır. Basitce sistemdeki harmoniği ölçüp, sistemdeki harmonik akım veya gerilimi karşılamaya çalışırlar. Eğer sisteminizde harmonik var ise önce ölçümleri yaptırıp, daha sonra hangi tipte ve özellikte filtre bağlayacağınıza karar vermelisiniz. Umarım benimde bir katkım olmuştur sizlere. Saygılar
 
arkadaşlar bu tip sistemlere en güzel çözüm EMC filtre veya du-dt filtre ile dir. Biz bu tür konularda filtre ve sistem üretimi yapıyoruz. bilgilerinize
 
Filtre kullanmak daha sonraki çözüm. Öncelikle motorla inverter arasındaki kablonun kesinlikle blendajlı olması gerekiyor. Sistemin bağlı olduğu şebekeninde toprağının iyi olması gerekiyor. Adı toprak olabilir ama o işi gerçekten yapabiliyormu onu da kontrol etmek lazım. (su borusuna bağlanmış toprak kablosu mu yoksa toprağa gömülmüş Xm2 lik bakır levhalı bir topraklamamı var?)
 
..ben de bu konuda bişey soracaktım...1. sürücüm 30kw motor,motor 18kw,ve 2 tanede 15kwlık sürücüm var hepsi aynı panoda,sürücülerden en büyüğüne usta elinde olan kabloyu kullanmak için motor - sürücü arasına çelik zırhlı kablo çekmiş motora, fakat diğer sürücülerin kabloları blendajlı,ve sistemdeki kumanda tesisatı da blendajlı ve ayrı tavadan gidiyor,,ama kumanda blendajlı kablolarda da yuksek gerilim var sanırım indüklenme var,sürücülerin hiçbirinde ne emc, ne şok bobini , ne de harmonik filtreleme var , motorlarım ve sürücülerimin güçleri bu kadar düşükken , ve sadece en büyük sürücümün kablosu 20mt iken,,kumanda panosunda herhangi bir sürücüyü minimum frekansta da başlatsam tüm indikatörlerim basınç,sıcaklık,ağırlık vs değerlerim sapıtıyor,hepsi aşağı ivme gösteriyor,sonra sürekli değişken seyrediyor,,,topraklamam gayet düzgün,...çözüm nedir veya nelerdir , bana yardımcı olabilir misiniz...mümkünse en düşük maliyetten denemem gerekenleri söyleyebilir misinz...
 
Merhaba arkadaşlar bu gibi durumu bende yaşadım öncelikle söylemek istediğim bu tip durumların kaynağı genelde harmoniktir. Ve bildiğimiz gibi harmoniklerin ana kaynağı yarı iletkenlerdir. sürücülerde bunların en çok kullanıldığı yerde sürücülerdir. Bu tip tesislerde aktif ve ya pasif filtreleme yapılması sağlıklı olur. Yapılamıyorsa motor girişlerinde filtre kullanmakta fayda var. Ayrıca sinyallerde yaşanabilecek bozulmaları engellemek için kablo tavaları sinyaller için ve enerji için ayrı kullanılmalıdır ve sinyal kabloları ekranlı kablo kullanılmalıdır. Tesisin topraklamasıda bir nebze önemlidir. İşletme topraklamsı dediğimiz topraklamada nötrden gelebilecek harmoniklere karşı trafo tarafında yıldız noktasında toprak nötr birleştrilmelidir. Ve TN topraklama sistemi kullanılmalıdır.
 
merhabalar bende yukarıdaki arkadaşalrımın söylediklerine katılıyorum invertörlerin girişine ve çıkışına mutla ka harmonik filtre kullanmak gerekir
plc ye giden DI- AI-AO kablolarıda şiltli olması gerekir eğer şiltli olmaz ise invertörlerin önünde harmonik filtre dahi olsa etkilenme devam etmektedir özellikle AI-AO aktarmalarında

kolay gelsin saygılarımla
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,850
Kullanıcılar
449,597
Son üye
CTure

Yeni konular

Geri
Üst