pt100 ve 4-20 ma

yavuz31

Usta Üye
Katılım
12 Ocak 2010
Mesajlar
1,187
Puanları
156
Yaş
47
merak ettiğim bir husus var açıklarsanız sevinirim bizim genelde algıladığımız husus bir cihazı çalıştıran olgunun voltaj olduğudur akım ise o voltajın cihazın joule kanuna göre şiddeti ohm kanununa göre ise saniyede akışıdır pt100 lerde ifade edilen 4-20 ma nedir amper gerilimin almacın isteğe göre akışıdır akım cihazı çalıştırmaz sadece gücüne göre akar ben 3 gün önce bir pano dizayn ettim konu şu; 4-20 ma olan pt100 emko 7750 serisine 1.2 khz direnç bağlayıp çeşitli işlem ve bağlantılar yaparak komut vererek bacadaki aktuaritere sinyal göndererek 2 klepeyi oransal açıp kapayacak şimdi pt100 4-20 volt verse konuyu anlayacam :) tıpkı soft start gibi ancak burada bahsi geçen konu 4-20 ma buradan anlayacağımız nedir mesela bir ütüye 4 ohm uygularsak şukadar ısınır terimi yanlış ohm sadece direncin birimi ama siz bunu voltaj litaratürüne alırsanız benim için yeni bir terim oluyo dolayısı ile bizim mili amper pt100 de voltaj gerilim diye anlıyorum ben somut olarak açıklarmısınız.teşekkürler
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
kontrol cihazlarında (termostat pid kontrol fark basınç ) gibi cihazlar girişindeki sönsörün tipine göre 4_20 ma veya 0_10 v cıkış üretiler bu değerleri kontrol cihazları işleyerek cıış verir yada ekranda gösterir umarım yardımcı olmusumdur
 
kontrol cihazlarında (termostat pid kontrol fark basınç ) gibi cihazlar girişindeki sönsörün tipine göre 4_20 ma veya 0_10 v cıkış üretiler bu değerleri kontrol cihazları işleyerek cıış verir yada ekranda gösterir umarım yardımcı olmusumdur

sayın cs-tech açıklamanız için teşekkürler ancak çok yetersiz diğer yandan açıklama yaparken birimleride açıklarsanız konuyu daha iyi anlayacağım mesela ma-mv-4-20 ma-0-10 v nedir ne üretir bu değerlerin çalıştırdığı cihaz bilgileri gibi
 
mv kademesi bulunan bir ölçü aletiyle termokopulun iki ucuna propları bağlıyarak termokopulu ısıtırsan olcebilirsin.loadceller kantarlarda kullanılır ve uzerıne yuk bındıkce mv olarak elektrık uretır bunuda ancak buna uygun cıhazlar okuyabılır.0-10v ise potansiyometreyle hız kontrolu yapmak ıcın kullanabılırsın.
 
4-20ma,0-20ma gibi çıkışlar birnevi analog iletişim protokolü gibidir.
yani pt100,tc,ntc,ptc,loadcell,pressure sensor gibi elemanların bağlı olduğu çeviriciler(transducer) plc ye yada başka bir sisteme giriş yapmanız için ya 0-10v yada current loop (0-20,4-20) a çevirirler. bu transducer ile plc arasındaki mesafeyi siz uzun tutabilin diye vede diğer voltaj kaynaklarından yada elektriksel gürültülerden etkilenmesin diye bu protokolü kullanır. buradaki 4-20 yada 0-20 yi bir enerji yada güç olarak değerlendirmeyin.
 
pt 100 ler sisteme bağlandığında mv gerilim üretir.bu değerler anolog kartlara verilerek sistem üzerinde gösterilir derece olarak.mv değişimi ısının değişimiyle orantılıdır.yada ohm ısıyla değişir.
 
Merhaba arkadaşlar. konuya katkı yapmak istiyorum. Genellikle RTD ile termokupllar karıştırılabiliyor.

Termokupl (Isıl-Çift )İki farklı cins alaşımın uçlarının birleştirilmesiyle oluşan sıcaklık ölçme elemanıdır. Sıcaklık artışı termokupl uçlarında mV (milivolt) mertebesinde gerilim oluşmasına sebep olur. Oluşan gerilim sıcaklık artışıyla doğru orantılı olarak artar. Termokupl uçlarından elde edilen bu gerilim kontrol cihazına gönderilerek değerlendirilir.
Rezistans Termometreler
Sıcaklık ölçümlerinde kullanılan, termokupllardan sonra geliştirilmiş, daha düşük sıcaklıklarda kullanıma uygun ancak daha hassas ölçüm yapabilen elemandır. İç yapısında bulunan iletken bir telin sıcaklıkla direnç değişiminden faydalanılarak ölçme yapılır. Rezistans termometrelerin üzerinden sabit akım geçirilerek direnç değişimi gerilim değişimine çevrilmiş olunur ve bu değişim kontrol devresine iletilir. Rezistans termometrelerden Platin ve Nikelden yapılan PT-100 ve Ni-100 en yaygın kullanılanlardır. Çalışma sıcaklıkları marka ve modele göre değişiklik göstermekle birlikte genel olarak -200 [SUP]0[/SUP]C ile +800 [SUP]0[/SUP]C arasındadır. Koruyucu bir kılıf (boru) içine yerleştirilirler. Sensörün üst kısmında klemens kutusu bulunur. Kullanılan kablolar yüksek sıcaklıklara dayanıklıdır.

Sonuç olarak pt100 sıcaklık değişimi ile direnç değişimi oluşturan bir elemandır. PLC girişleri direnç değişimini algılayamaz. Bunun için bu değişim akım veya gerilim değişimine dönüştürülür. PLC analog giriş modülü üzerinde dipswitch diye tabir attiğimiz anahtarlarla bu seçim yapılır. Girişe pt100 bağlanır pt100 uygunlaştırıcı devre bağlanır veya yapılır. Bu arada direk PT100 modülü bağlanabilen analog girişler de vardır. Böyle bir modüle sahip isek dönüştürücüye gerek yoktur. Kullanılmayan analog girişler boş bırakılmayıp iki giriş ucu bir iletken aracılığı ile birbirine kısa devre yapılır.
Umarım faydalı olmuştur. Selamlar.
 
Düzeltme yapıyorum. DipSwitch ile limit değeri seçimi yapılıyor. Bağlantı şekli değiştirmekle akım vaya gerilim girişi tercihi yapılıyor. Selamlar.
 
Peki pt100 sıcaklığa göre akım değerini nasıl veriyordur?Pc'ye akım değeri veriyor ve ben bu akım değerini bir formül aracılığıyla sıcaklığa tekrar dönüştürecek bir sistem yapmam gerekiyor.Bitirme ödevimdir yardımcı olursanız kontrolkalemi'ne teşekkürler yazıcam sonunda bitirmemin :)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,655
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst