H-BRİDGE MOSFET SÜRÜCÜ İLE DC MOTOR SÜRME YARDIM

brhm126

Üye
Katılım
16 Eyl 2009
Mesajlar
26
Puanları
1
merhaba arkadaşlar, dc motor kontrolü yapmak istiyorum, Pic kullanarak motor oldukca güçlü olacak yükte en fazla 10 A çekebilir.
yaptığım araştırmalarda 2 adet N kanal ,2 adette P kanal power mosfeti TC4428 ile sürerek bunu yapmışlar fakat Full H-bridge sürücü ile mesela (HIP4081) bu işi yapmak daha sağlıklı dediler, ayrıca mosfetlerin 4 ününde N kanal olması daha iyi olurmu ( p kanallar n kanallara göre daha çok ısındığından)

Arkadaşlar tavsiyelerinizi bekliyorum teşekkürler.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
arkadaşlar power mosfetler hakkında bilgisi olan yokmu yada daha önce uygulama yapmış olan
 
HIP4081 ve 4* n kanal mosfet olabilir, bulamazsan 2 adet IR21xx yarım köprü sürücü kullanabilirsin, mesela IR2110 ...
 
Merhabalar bende 10A motor için h köprü yapmaya uğraşıyorum. ir2113 + irf3205 ile bi devre yaptım.Devreyi güçsüz motorla denedim çok güzel çalıştı güçlü motor bağladığımda nedense ir2113ler yandı ir2111 ile tekrar denemeyi düşünüyorum.Ulaşmak istersen mail atabilirsin [gmail.com[/EMAIL]
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
over current protect devresini unutmayın arkadaşlar yoksa mosfetler uzun süreli yüke dayanamz.
pwm ve kalkışta soft start önemli noktalardan biri.

voltajınız kaç bilmiyorum ama akım olarak IRFZ46N öneririm 55v/53A h-bridge yi N channel yapın hepsini.

önemli not: mosfetleri paralel bağlayabilirsiniz. Drain draine, source source a. sadece gate leri kendi aralarında 1k lık drençlerle birleştirin.
bu sayede hem total güç artar hemde Rds on direnci azalır.
 
IR2110 yada tlp250 kullanacaksın ... mosfetler sürücüler 15 volt yada 18 volt olmalı..
köprü tipi sücüde motor yön değiştirirken motoru yakabilirisn. yad asürücyü yakabilrisn dikkatli ol..
 
merhaba arkadaşlar devreyi yaptım. hip 4081 ve 4 adet n kanal irlr8103v mosfet kullandım. tabi H bridge bağlantı yaptım. 6-7 A motoru sorunsuz çalıştırıyor. mosfetlerde hiçbir ısınma yok. hip 4081 full H bridge mosfet sürücü entegresi çok iyi bu konuda.
 
bu arad daha fazla akım çeken motorlarda kullanamadım elimde yok ama sorun çıkacağını sanmıyorum. mosfetler 30v 60 A lik ve Rds 6 miliohm yani ısınma yok denecek kadar az. şimdi devreyi smd malzemelerle yapcam.
 
bu arad daha fazla akım çeken motorlarda kullanamadım elimde yok ama sorun çıkacağını sanmıyorum. mosfetler 30v 60 A lik ve Rds 6 miliohm yani ısınma yok denecek kadar az. şimdi devreyi smd malzemelerle yapcam.

Merhaba,

Bende 24V 7A lik bir motoru sürmek için birçok şey denedikten sonra en son ir2103 sürücü ve IRFZ44 mosfet kullanmaya çalıştım. N kanal mosfetlerin alt tarafları yani source ten şase girip drain üzerinden çıkan taraflarda herşey normal, ancak köprünün üst tarafındaki drainden girip source den çıkan + tarafında mosfet üzerinde 3-4v civarında bir voltaj kalıyor. testlerimde 12v luk bir motor kullanırken motor uçlarında 7-8 volt görebildim. Aradaki kayıp köprünün üst tarafındaki mosfette kalıyor.
önceleri bu farkın sürücüden kaynaklandığını düşündüm ama motorun şasesini direk verip beslemesini aynı yöntemle tek mosfetten kullanıp gate ucunu direk beslediğim halde aynı kaybı yaşadım.
Siz uygulamanızda kayıp yaşadınızmı ?, örneğin 24V bir motoru 4 adet N kanal mosfet ile sürdüğünüzde motorun uçlarında 24V görebiliyormusunuz. Birde kullandığınız mosfet olan IRLR8103v 'ü nereden temin ettiğinizi öğrenebilirmiyim. Yazınızı şimdi okuduğum için bu mosfeti karaköy piyasasına soramadım ama nette araştırdığım kadarı ile satan bulamadım.

tecrübelerinizi paylaşabilirseniz sevinirim.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst