Frekans inverter mi? Konverter mi?

Katılım
28 Nis 2008
Mesajlar
560
Puanları
6
Konum
Türkiye
Merhaba arkdaşlar , Bildiğiniz 2 kavram...

Birisi inverter , diğeri ise konverter

peki nedir bu 2 makina ? Biçok Forumda arkadaşlarımız yada bazıları konverter ile inverteri karıştırıyor..peki nedir işin esası arkadaşlar ?? yoksa benmi şaşırdım :D

peki hız kontrol sürücüsüne ne diyoruz ? konverter diyende var inverter diyende ...

Sadece doğru nedir yanlış nedir bunu bilelim istiyorum...
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Inverter; çevirici demekdir, Hız KOntrol Sürücülerının yabancı adı, Inverter dir, biliyorum..
 
converter dc den dc veya ac den ac çevirmelere konverter dc den ac çevirene ise inverter hız kontrol cihazlarınada frekans çeviricileri yani frekans inverter denir diyo biliyorum
 
sayın teknobilim

dediğiniz çok doğru işletmelerde çok karıştırılır bu ikisi birbirine. teknik adı inverterdir tabiki ama genelde sürücü olarak adlandırılır.
 
Vermiş Olduğunuz cevaplar için teşekkür ederim arkadaşlar , Hayırlı çalışmalar ...
 
Son düzenleme:
Ben şöyle bir yorum getirmek istiyorum;
Sürücüye uygulanan AC gerilim önce doğrultulur, sonra istenilen frekansta bir AC gerilime tekrar dönüştürülür (konvert edilir).
Doğrultan kısıma "rectifier", dönüştürücü kısma "inverter" denir. Sürücü = Frekans konverteri= Rectifier + Inverter.
 
İnverter DC. den AC. veya DC. ye çeviren sistemlere verilen genel isimdir.Konverter genel olarak dönüşüm ifade eder.Örnek olarak Digitalden analoga,frekanstan voltaja,frekanstan daha yüksek frekansa gibi dönüşümlere konverter adı verilmiş.Biz de kullanmaya çalışıyoruz.
 
İnvert: Tersine çevirmek
convert: Değiştirmek çevirmek.

Kelime kökenleri ingilizceden gelmekte olup yukarıda belirttiğim gibidir. AC to DC veya DC to AC konvertör terimleri kullanıldığı gibi DC to AC konvertörlere invertör de denilmektedir, AC to DC konvertör bir doğrultma devresidir.
Alternatif akımda değiştirme,çevirme (convert) transformatörle verimli olarak yapılabildiğinden bir trafo için Ac to AC konvertör terimi kullanılabilir(Burada değişen gerilimdir frekans sabittir). Gerilim ve frekansı değiştiren ac dalga formunu başka bir ac dalga formuna çeviren ac to ac convertör devreleri de vardır. DC to DC gerilim değiştirme (convert) işlemi ise yine elektronik devrelerle yapılmaktadır.
Asenkron motor sürücü devreleri ac to ac konvertördür v/f kontrolü yapan hız kontrol cihazlarına frekans konvertörü demek doğru olmaz, çünkü frekans konvertörü yalnız frekansı değiştirir.
Bazen görürsünüz frekans konvertörü yazıp yanına parantez içinde invertör yazarlar, statik frekans konvertörlerinin giriş katında ac to dc konvertör vardır yani alternatif akım önce doğrultulur çıkış katında da dc to ac konvertör vardır burada da doğru akım istenen frekansta alternatif akıma çevrilir yapısında invert işlemi yani dc yo ac konvertör bulunduğundan genel olarak frekans invertörü olarak tanımlanırlar.

Biraz uzunca oldu ama anlaşılacağını umuyorum.
 
inverter denilen sürücüdür değil mi ?

inverter de frekans konvertörü görevi yapamaz mıdır?

Örnek vereyim bir asenkron motor kontrolü için inverter kullanıyoruz ama verimli enerji tasarrufu için frekans konvertörü koyduk diyelim. bu durumda motoru nasıl kontrol ederiz acaba?

Çok eski konuyu hortlattım kusura bakmayın. İşte bunlar hep öğrenme aşkı.
 
Yumurta tavuk sendromu bunlar ; farkı yok ; farkı var diyen dombilidir :) Sürücüde hem invert hem convert devreleri var ; bu durumda mantıklı ve doğru olan sürücü demektir.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,239
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst