Bant Konveyör Durunca Uyarı Veren Sistem.

miner

Üye
Katılım
18 Tem 2011
Mesajlar
14
Puanları
1
Merhaba Arkadaşlar;

Öncelikle konunun yeri burası mı emin değilim? Ama düşündüğüm sistemde motor kullanmayı düşündüğümden burayı uygun gördüm. Yanlışlık varsa affola.

Ben bir taşocağında maden mühendisiyim ve aynı zamanda şantiye şefiyim. Bilmeyen arkadaşlar için kısaca tanımlayayım taşocağını:

Taşocaklarında (konkasör tesisleri) muhtelif güçlere sahip motorlar bulunur. Primer ve sekonder kırıcılar üzerindeki motorlar (%90'ı) 100 kw ve üzeri güce sahiptirler. Malzeme naklinde kullanılan bant konveyör sistemlerinde ise 5,5 kw ile 11 kw arasında güce sahip motorlar var. Bant konveyörler çoğu zaman özellikle gece çalışmalarında gözle kolay takip edilememekte. Hatta bazı bantlar panonun görüş alanı dışında.

Sorunum burada başlıyor.

Yapmak istediğim bir bant durduğu zaman bana ışık ve buzzer ile uyarı verecek bir sistem. Bunun için ne gibi bir sistem yapılabilir. Benim fikrim bant konveyör sisteminin üzerindeki tambur milinden ( tahrik değil kuyruk tamburu) kayış-kasnak sitemi ile hareketi bir dinamoya aktarıp dinamonun üreteceği enerjiyi buzzer ve ışık sisteminin kumanda edilmesinde kullanmak. Yani bant durunca dinamo enerji üretmeyi kesecek ve buzzer-ışık sistemi uyarı verecek. ( Bantlar bazen kayışların ya da tamburun patinaj yapması ile durabiliyor ve üzerlerinde kısa sürede müdahale olmayınca çok malzeme birikiyor)

Böyle bir sitemin teknik olarak uygulanabilirliği ve yaklaşık maliyeti hakkında değerli görüşlerinizi bekliyorum. Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

Saygılarımla...
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
şantiyede çok sayıda konveyör var ve tümünü de denetlemek istiyorsanız devir bekçisi pahalı gelebilir.Bu durumda her bir tamburdaki uygun göreceğiniz bir noktayı görecek(civata başı gibi)sensör bağlayıp bu sinyali PLC 'ye taşıyabilirsiniz.Tamburun dönüş süresi içerisinde sinyal gelmezse alarm verdirmek mümkün olur.
 
evet bende alidemir beyin dediği şekilde bir sistem yaptım gayet memnunum.banta malzeme dolmasını bırakın senede 15-20 adet bant lastiği değiştirmekten iflahımız kesilmişti.
 
şantiyede çok sayıda konveyör var ve tümünü de denetlemek istiyorsanız devir bekçisi pahalı gelebilir.Bu durumda her bir tamburdaki uygun göreceğiniz bir noktayı görecek(civata başı gibi)sensör bağlayıp bu sinyali PLC 'ye taşıyabilirsiniz.Tamburun dönüş süresi içerisinde sinyal gelmezse alarm verdirmek mümkün olur.

ENELSAN firmasından sayın serkan_com_16 sayesinde fiyat aldım. 80-100 euro/adet istiyorlar. Bana pahalı geldi. Kendim yapmak istesem ne tür malzemeler kullanmam gerekir. Yaklaşık 7 bant için kullanmak istiyorum.
 
| .. M e f a Sensör .. | Teknik Bilgi hız bekcısı olarak gecıyor
fırmalar nıye her seye pahalı dıyor: para kazanırken ıyı de bır konveyor bantı fıyatı yanında bunların fıyatı konusulmaz
patronlara anlatabılsenız alın dıyeceklerıne kesın emınım derdınızı anlatamıyorsunuz
para olarak gıder ve kazancı belırtın bır kere patronlar uzaydan gelmedı
 
Sayın suha37;

Ben ilk sensörü kendi cebimden yaptırıp randıman almam durumunda konuyu patrona taşımayı düşünüyorum. En güzel ikna etme yöntemi :)
 
Programlı bir sayıcı kullanarak istediğiniz işlemi yapabilirsiniz.Konveyördeki boru veya metal çubukları sayacak bir uygulama yapın.Sayıcıyı örnek olarak 5 saydıktan sonra resetlenecek şekilde ayarlayın.Sayma zamanından az uzun süreli bir zaman rölesini devreye sokun.5 e kadar sayılıncaya kadar konveyör durursa resetlenme olmayacak,zaman rölesi devreye girerek işlemi yapacaktır.Bu sistem şrink makinasının konveyörü durduğunda ısıtıcıları devreden çıkartmak için yapıldı,çalıştırıldı.Kolay gelsin.
 
bence de en mantıklı ve kolay çözüm devir bekçisi. Sayıcı yada timer gibi diğer ekipmanlara gerek kalmadan devir bekçisi ve bir adet röle ile ihbar sinyalinizi istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. IFM nin DI5003 yada DI5001 serisi devir bekçileri var bunları dönen bant üzerinde herhangi bir metal civata yada somun üzerine denk gelecek şekilde yerleştirip çıkışı ile bir röle sürebilirsiniz. Ayrıca devir bekçisi üzerinde frekans ayarı yapabileceğiniz bir pot da var böylece sadece bantın durduğunu değil belli bir hızın altına düştüğünüde algılayabilirsiniz.
 
bursa cıvarında yakında bıryerlerdesınız yardımcı olurum daha once seramık fabrıkalarında bu sıstemlerı plc ile yapmıstım
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,963
Mesajlar
913,931
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst