Trafo ile ac motor hız kontrol mümkün müdür?

vastar

Üye
Katılım
15 Eki 2008
Mesajlar
28
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar merhaba çalıştığım yerde bir uygulama yapmamız gerekiyor durum şöyle.

Monofaz 230 V 50Hz asenkron motorumuz var biz bunun daha düşük devirlerde çalışmasını istiyoruz.

Elimizden geldiğince ucuz bir çözüm üretmeye çalışıyoruz. İlk önce dimmer kullanalım dedik belki motoru yakarız diye vazgeçtik. Ustalardan bir tanesi ben seneler önce bir yerden kademeli bir trafo almıştım onun la motorun hızını kademe kademe kontrol ediyorduk dedi.

Benim merak ettiğim ise okulda bize öğretilen asenkron motorların devir ayarı gerilimden bağımsızdır diye biliyorum. Sizce kademeli bir trafoyla devir ayarı yapılabilirmi bide nasıl yapılır yardımlarınızı bekliyorum.

Şimdiden teşekkürler.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Şimdi olaya şöyle açıklık getireyim. Çalışan bir motor var ve çalışma anındaki deviri 1410 rpm. Nominal deviri 1500 rpm ben burdan motorun kaymasını s= 0.06 olarak hesaplıyorum ve momentinide kabaca hesaplıyorum.

Çıkış noktam şurası. Bu motor gene aynı şartlarda çalışacak ancak deviri daha düşük olcak.

Burdan şunu çıkartıyorum aynı şartlarda çalışırsa momenti değişmeyecek. Bu sayede denklemimde sabit bir terim elde etmiş oluyorum. Ayrıca asenkron motorun momenti gerilimin karesiyle , kayma nın da kendisiyle orantılı. Yani;
Moment = V^2*s bu orantı denklemi gerçek denklem değil.

Burdan çıkaraktan da örneğin 1160 rpm için kayma=0.23 oluyor ve burdan terminal gerilimi 120 V çıkıyor

ya da 910 rpm için kayma=0.39 oluyor ve gerilim 90 V oluyor. Şimdi böle bişiler yaptım ancak bunu deneme şansım olmadı bilgili abilerimden yardım istiyorum.
 
arkadasım motor tam yüktemi calısıcak kac kw güçünde.
 
Motorunuz Rotoru sargılı ise kademeli trafo ile devir ayarı mümkündür.Sincap kafesli ise mümkün değil.Gerçi bazı üyelerimiz varyak ile(kaba da olsa) devir ayarı yapıldığını yazmışlardı.
Devir ayarı için bu gün için en iktisadi yol frekans invertörleridir
 
Giriş gerilimini değiştirerek asmde hız ayarı yapabilirsiniz.Ancak çok esnek bir uygulama olmaz, çünkü frekansı değiştirmediğiniz için makinede doyma olabilir. Isınır, harmonikli akım çeker vs... En iyisi V/f sabit tutan eviriciler ile motoru sürmek.
 
Belki nispeten devri düşürebilirsin fakat o zamanda ortaya tork problemi çıkar.Motor fazla yükte çalışıyorsa kaldırmayabilir yada çalışırsa fazla akım çekeceğinden motor kısa sürede yanar.Devir ayarının en iyi yöntemi inverterlerdir ama sende işi ucuza kapatmak istediğinden biraz masraflı olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,165
Mesajlar
915,610
Kullanıcılar
449,931
Son üye
mecuxell

Yeni konular

Geri
Üst