Soft Starter Kontakları Yapışık kalırsa

ykp55

Üye
Katılım
27 Ocak 2010
Mesajlar
539
Puanları
16
Konum
samsun
selam arkadaşlar Moller marka 4 adet 55Kw soft starterler var bunların 2 si otomatikmen devreye giriyor Plc vasıtasıylas diğer 2 side ihtiyaç duyulduğu taktirde manuel olarak devereye alınıyor .... 4 adet soft satarterin 4 ude aynı anda bozuluyor ölçü aletyiyle kntrol ettiğimde kontakları yapışık durumda olduğu görülüyor yani direk çalısıyor... benm yorumum elektrik kesildiğinde ve geri geldiğinde yüksek voltaj ile dönüş yapıp soft starterlerin kontaklarını yapışık konumda bırakmıs çünkü 4 ü birden aynı arızayı yapması olağan dışı br durum... 2 yıl once aynı arızayı yapmış ve glen arkadaşlar (elk.mühendisi) şebekenize bağlı bir kompanzasyon panosu bulunmadığı için elelektrik kesilmesinden dolayı geri gelen akım fazla ve direk şebekeye yükleniyor demiş ve kompanzasyon yapmışlar işletmeyi tasarlayan firmanın hatası 126 Kw lık bir işletmeye kompanzasyon yapmamıslar neyse ki hatalarını anlamıslar ve bahanede bulmuşlar... şimdi sormak istyediğim bana göre yok ama elektrik kesilmesinden sonraki gelen yüksek akımı kompanzasyon panosu üzerine hapsedermi yani işletmeyi korurmu ( kontaktörlerin röle üzerinde çekip bırakma zamanları 7 sn. zaten 7sn.de gelen akım vereceği zararı verr) bu durum olmadığını yok sayarsak arıza neden kaynaklanmıs olabilir .... şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim ...
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
şimdi soft startlarda bildiğim kadarı ile triac lar var.kontak dediklerin triac olmalı.bunlarda genelde yüksek voltajdan delinir kısadevre olur.genelde gördüğüm starterlerdeki triaclar 1200 volt voltaja karşı dayanıklı idi. aşırı akım koruması çalışmaz ise aşırı akımdan triaclar patlar. enerji kesildiğinde ana şalterini düşürürsen enerji geldiğinde yüksek gelen voltajdan sistemi korumuş olursun.. soft starterlerin aşırı akım koruma noktalarınıda bir kontrol etmen faydalı olabilir.
 
malesef elektrik kesintilerinden sonra otomasyon cihazlarının özellikle elktronik olanların başına olmadık problemler geliyor.Hepimizin başına buna benzer yorumu zor fakat sorunun elektrik kesintilerinden kaynaklandığı istenmeyen arızalar gelmiştir.Bu sorunların elektrik kalitesinde oluşan olumsuzluklardan meydana gelebileceğine inanıyorum.
 
sitemin kontrol mekanizmasını ups ile çalıştırırsak bence bir problem kalmaz.sonuçta trifaze hatta oluşan olumsuzlukların triyakları delecek seviyelere ulaşamayacağı belli.ancak softstarterin 220V la çalışan kontrol mekanızması aşırı voltaj yadiğinde triyak tetikleme sınırını geçerek kısa devre yapmasına neden olabilir bunu önlemek içinde ups hattından besleyebiliriz diye düşünüyorum.
konunun uzmanı olmadığımdan dolayı bu varsayımda bir hata varsa öğrenmek isterim yorumlarınızı bekliyorum.
 
peki önleme metodları nelerdir 4 ü birden aynı anda yanıyor işletmedeki operatörlerden birsey bekleyemiyoruz bunu otomatik yapmamız gerekiyor adamlara kompaktı indir diyorum ya çarpılırsam diyor onun için otomatik bir koruma sistemi kurmak gerekli yani aşırı akım rölesi veya kaçak akım rölesi ile korumak mumkun değilmidir...
 
tesisin ana giriş voltajını düşük gerilim yüksek gerilim rölesi ile kontrolünü yap.ana şalter röleden açma alsın.yüksek voltajdanda korursun düşüktende böylece softstarterlerin zorlanmaz.
 
126 kW çok büyük bir değer değil. İlk önce bir gerilim regülatörü koy. Böylece sadece elektrik kesintisi zamanlarında değil diğer zamanlarda da dalgalanmalara karşı koruma sağlarsın.

Soft starterler enerji gelir gelmez devreye mi giriyor? Bna saçma geldi enerji kesintisi nedeniyle 4 tanesinin de aynı anda kontak yapıştırması...

Ayrıca 2 tanesi manuel devreye alınıyor demişsin. Neden onlar da kontak yapıştırıyor?

soft starterlerin önünde kontaktör yoksa koymanı tavsiye ederim...
 
126 kW çok büyük bir değer değil. İlk önce bir gerilim regülatörü koy. Böylece sadece elektrik kesintisi zamanlarında değil diğer zamanlarda da dalgalanmalara karşı koruma sağlarsın.

Soft starterler enerji gelir gelmez devreye mi giriyor? Bna saçma geldi enerji kesintisi nedeniyle 4 tanesinin de aynı anda kontak yapıştırması...

Ayrıca 2 tanesi manuel devreye alınıyor demişsin. Neden onlar da kontak yapıştırıyor?

soft starterlerin önünde kontaktör yoksa koymanı tavsiye ederim...

soft starterlerin onunde kompakt salter var kompaktan cıkıyor soft startere giriyor sonra motorlara gidiyor...
 
Bana göre sistemde olan sorun şu, şebekeden gelen ani sıçramalar sonucunda soft-starer içerisindeki tristörlerin dayanım gerilimlerinin üzerine çıktığından arıza yapıyordur. Bunu korumanın bir yöntemi ana hatta yüksek gerilim bastırma devresi (Supressör) eklemek olmalıdır. Hatta bu devreden sinyal alarak şalterin dahi açtırtılması da gerçekleştirilebilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,108
Mesajlar
915,042
Kullanıcılar
449,809
Son üye
yucelsenolgm

Yeni konular

Geri
Üst