DC 24v 250 Watt Motor icin sürücüye ihtiyacım var

milyarder

Üye
Katılım
6 Eyl 2009
Mesajlar
14
Puanları
1
Arkadaşlar merhaba. aranıza yeni katılmış bulunuyorum. Elektrik ve Elektronikten sizin kadar anladigim soylenemez. Benim alanım mekanik..

Konuya gelirsek, elimde 24V DC 250 Watt lik bir motor var. ve ben bunu kucuk bir elektrikli araca monte edecegim.. Bu motora uygun bir surucuye ihtiyacim var. nerden bulabilirim? uygun fiyatli olmali.. Devre şeması da işimi görebilir. Birkac devre şeması buldum fakat volt ve akım degerleri benim motoruma uygun degil. Dedigim gibi cok anlamadigim için benim motora uygun hale getirmek te yapabilecegim birsey degil..

Yardımlarınızı bekliyorum..

Şimdiden teşekkürler..
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
kardeş 250 watt lık bir ileri geri sürücü bulamk zor
ancak kendin yapabilirsin bunun için bir h köprsü kurman gerekiyor.
sadece ileri için ise işin daha kolay
sana tavsiyem int araştır h köprüsü yaz devreler iner daha sonra bu devreyi mosfet (güç transistörleri) ile yapacaksın. ırfz44n birde bunun p tipi var bu mosfet 69 wattlıktır tanesi 1 liraya kadıköyde bolca var 55 volta 6 amperde rahat bir şekilde çalışıyor bunlarda birkaçtane alıp paralel bağlayıp bir devre kullanırsan işini görür.
 
Öncelikle ilgin için teşekkürler..

Benim aradiğim ileri ve geri amaçlı bir sürücü değil, motorun devir hızını ayarlayacak bir sürücü arıyorum, yani sadece tek yönde de olur yeterki hızını kontrol edebileyim. irfz44n mosfet 69 watlıktır demişsin, benim motorum 250 watt (24V , 14 Ah) lık , bu mosfetin watt ve ameper değeri ile ilintili olmasi gerekmiyorumu? yani mosfetin de 250w 15 A lık bir mosfet olması gerekmiyormu? Hemen belirteyim ki elektronik bilgim yok denecek tadar az.. Bir devredeki şekillerin bile ne anlama geldigini bilmem, sadece direnç, kondansatör, transistör gibi basit elemanlarini bilirim :).. Bunu niçin söyledim; Benim degerlerime tam uyacak bir devre bulursam, şemayi gösterekek parçaları temin edebilir ve devreyi yapabilirim, ama Amper veya Watt veya gerilim değerleri farkli ama aynı amaca hizmet eden bir devre üzerinde kendi değerlerime göre modifikasyon yapamam..

24 DcVolt 250 watt 14A nominal motor degeri , pik değer 960 Watt 40 A.. Bu motora uygun bir devre şeması bulmama yardım edebilirsen çok memnun olurum...

Teşekkürler..
 
devredeki transistörleri arrtırarak gücü arttırabilirsiniz
 

Ekli dosyalar

  • lm.doc
    49.5 KB · Görüntüleme: 267
Sayın i.tandogan'ın çizdiği devredeki R1 5K. ayarlı dirençtir.
Ya da diğer adıyla potansiyometre dir. Hız ayarı onu açıp, kapamakla yapılır.
 
i.tandogan ve ŞEF teşekkürler ilginiz için..

İki şey daha sormak istiyorum.

1- Devrede 12V gösterilmiş, benim motorum 24V, bu devreye 24v gerilim uygularsam sorun olurmu?

2- Araştirdigim tüm dc motor kontrol devrelerinde hep PWM kullanilmiş. bu devre de PWM sinyali kullanarak mi çalışıyor? yoksa sadece gerilimi azaltip arttirma mantigi ile mi calisiyor? şayet gerilimi azaltip arrttirma ile calisiyorsa, düşük gerilimde motor cok fazla amper cekip kısa sürede aküyü bitirmez mi? Motorun nominal akım degeri 14 Amper..

Baştada belirttiğim üzre elektronik bilgim yok denecek düzeyde. bu sebeple yazdiklarimda gariplik hissederseniz kusura bakmayin :eek: mantigim ve temel bilgilerim le yazilanlari ve devre şemalarını anlamaya çalisiyorum :eek:.. Umarim bilen bi kardeşimiz , "al kardeşim bu 24V 15-30 Amper motoru sürmen için gerekli devredir. Hiçbir ekleme yada çıkarma yapmadan oldugu gibi devreyi hazirlarsan sorunsuz çalışır" der de beni bu sıkıntıdan kurtarır.. :)
 
Sayın saban_1996,
Diğer videonuzda verdiğiniz motorun büyük dişlisi elinizde var mı acaba ?
Aynı motordan ve zincirinden bende de var ama tekerleğe takılan büyük dişli yok. Şayet varsa ve satıyorsanız almak isterim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,118
Mesajlar
915,146
Kullanıcılar
449,822
Son üye
hamidettin

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst