elektrik yetki belgeleri

evet arkadşlar! malesef endüsri meslek lisesini bitirince,bu okulları kazanamayan veya ilkokulu bitiren çiraklık eğitimine haftata iki gidip,kalfalık belgesi alıyor,ustalık eğitiçilik belgesi olan birinin yanında iki sene sigortalı çalışırsa mesleği ile ilğili iş yeri açabliyor. BU kanun tahminime göre 13-14 sene önce Çıktı
hasbel kader bu işte çalışanlara al sana ustalık belgesi dediler.Endüstri meslek(sanaat okulu)mezunlarının hakları ne oldu diyeceksiniz. Bunu o zamanki kanunu çıkaran siyasilerin derdi neydi acaba? yine o kağıda basılan mühürmüydü? niye düzeltilmiyor? ilginç bir şey. benden bu kadar.
 
ELEKTRİK İLE İLGİLİ FEN ADAMLARININ YETKİ, GÖREV VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

İLK :R.G. TARİHİ : 11.11.1989 SAYI : 20339

1.DEĞİŞİKLİK :R.G. TARİHİ : 03.02.1990 SAYI : 20422 (4. Madde 1, 2 ve 3 üncü grupların (a) bentleri)



BİRİNCİ BÖLÜM

Genel Hükümler



- AMAÇ - KAPSAM

Bu yönetmeliğin amacı 3542 sayılı Kanun ile 3194 sayılı Kanun’ un 5.inci maddesine eklenen fıkrada tanımlanan fen adamlarından elektrik ile ilgili olanlarının yetki, görev ve sorumluluklarını belirlemektir.

(Elektrik İle İlgili Fen Adamlarının Yetki, Görev ve Sorumlulukları Hak. Yönetmelik Madde:1)

- DAYANAK:

Bu Yönetmelik 3194 sayılı İmar Kanun’ unun 44 üncü maddesi, 11 inci bendini değiştiren 3542 sayılı Kanun’ un 3 üncü maddesi gereğince düzenlenmiştir.

(Elektrik İle İlgili Fen Adamlarının Yetki, Görev Ve Sorumlulukları Hak. Yönetmelik Madde:2)



İKİNCİ BÖLÜM


- FEN ADAMLARININ GRUPLANDIRILMASI:

Elektrik ile ilgili fen adamları, gördükleri mesleki ve teknik öğrenim seviyelerine göre aşağıdaki gruplara ayrılırlar:

1. inci Grup

En az 3 veya 4 yıl yüksek teknik öğrenim görenler.

2. inci Grup

En az 2 yıllık yüksek teknik öğrenim görenler ile ortaokuldan sonra en az 4 veya 5 yıl mesleki ve teknik öğrenim görenler.

3. üncü Grup

En az lise dengi mesleki ve teknik öğrenim görenler, lise mezunu olup bir öğrenim yılı süreyle Bakanlıkların açmış olduğu kursları başarı ile tamamlamış olanlar ile 3308 sayılı Çıraklık ve Mesleki Eğitimi Kanunu’ nun öngördüğü eğitim sonucu ustalık belgesi alanlar.

(Elektrik İle İlgili Fen Adamlarının Yetki, Görev Ve Sorumlulukları Hak. Yönetmelik Madde:3)
Arkadaşlar yukarıda bahseliden şartlardan fen adamları şartına hangi dallar giriyor acaba;
yani teknik okullerın herhangi bir branşından mezun olan kimseler elektrik ile ilgili yetki belgesi alabiliyormu?
 
??? yardım!!!

Kardeşim ilkokul mezunu ve uzun zamandır elektrik üzerine çalışıyor.(Yaş 34)kendine elektrik dükkanı açmak istiyor.
Okula gitmeden bu yetki belgesini alabilirmi?Nereye başvurmak gerekir?

teşekkürler :)
 
kalan ' Alıntı:
Arkadaşlar EML mezunları bir dilekçe ile mesleki eğitim merkezlerine ( çıraklık eğitim ) baş vurmaları halinde haziran şubat veya eylül dönemlerinde mutand olarak yapılan sınavlara girib direk iş yeri açma ustalık belgesi Alabilirler.

Üniverste mezunları direk bir dilekçe ile başvurduklarında bu belgeyi alabilir.

Mesleki eğitim merkezleri her meslek dalında yetgi ve iş yeri açma belgesi verir aynı zamanda çıraklık kalfalık ustalık eğitimini takip ve belgelendirilmesini yapar.

sizlerin yapması gereken şu : En yakın mesleki eğitim merkezine gidip müdür yardımcılarına durumunuzu anlatıp size uygun belge süreci hakkında bilgi almanızdır. Öğrenim , çalışmışlık, sigorta durumuna göre bu sürecin uzunluğu kısalı değiştiği için
bireysel görüşmenizde fayda var.

Arkadaşlar, belge konusunda "Kalan" arkadaşımızın görüşüne katılıyorum.
Milli Eğitim Bakanlığınca kapsama alınmış meslek dallarında çıraklık-kalfalık-ustalık eğitimlerinin takip ve belgelendirilmesini, yetki ve iş yeri açma belgeleri ile ilgili işlemleri Mesleki Eğitim Merkezleri/Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezleri yapılmaktadır. İhtiyacınız olan belge türü için gerekli olan şartlar genel olarak yaş, öğrenim, çalışmışlık, sigorta durumunuz vb. ile ilgili olduğundan, en yakın mesleki eğitim merkezine müracaat edip size uygun prosedür hakkında bilgi almanızda yarar var.
 
arkadaşlar ben düz liseden genel kültür bölümünden mezunum.ancak 8 yıldır elektrik tesisat işlerinde çalışıyorum serbest olarak.ustalık belgesi almam için en kısa yol hangisi acaba .çıraklık ve yaygın eğitim merkezinden (halk eğitim merkezinden)kurs bitirme sertifikası aldım.ama bana ustalık delgesi lazım.en kısa sürede nasıl ve nezaman alabilirim acaba.yardımcı olursanız çok sevinirim.teşekkürler
 
Ben Endustriyel Elektronik bolumu mezunuyum. 2 yillik meslek yuksek okulunu bitirdim.

Endustriyel Elektrik-Elektronik uzerine is yeri acabilirmiyim?

Endustriyel Elektronik okuyanlarin yetkileri nelerdir?

Elektrik meslek yuksek okulunu bitirenler
Kod:
a) (Değişik bent: R.G.: 03.02.1990/20422`de Yayımlanan Yönetmelik) Elektrik

iç tesisi plan, proje, resim ve hesaplarının hazırlanması ve imzalanması

işleri:


Bağlantı gücü 30 KW`a kadar olan binaların elektrik iç tesisleri,


b) Elektrik iç tesis yapım işleri:


Bağlantı gücü 125 KW, 400 Volta kadar tesisler,


c) İşletme ve bakım işleri:


Bağlantı gücü 1000 KW`a kadar (35 KV dahil) tesisler,


d) Muayene ve kabul işleri:


Kendileri tarafından yapılan tesislerin bakım, muayene, bağlantı ve kabulü

için gerekli işlerin tamamlanması,


işlerinde yetkilidirler.

Elektronik bolumu mezunlarida bu yetkiye sahip mi?
 
üveys kardeş, lise mezunlarının 3. sınıf yetki belgesi alabilmeleri için 3 yıl bu meslekte çalıştıklarını belgelemeleri gerekiyor.iş yeri sahibiyseniz teknisyenler derneğinden belge alıyorsunuz tabi kayıtlı iseniz.değilseniz kayıt olup 3 yıl bekliyorsunuz.bu işyeri sahipleri için.
Bir işyerinde çalışıyorsanız(dernek kayıdı olan) buradan alacağınız belge ve ssk kayıdınız ile birlikte müracaatınızı yapıyorsunuz.detaylı bilgiyi 0(312)296 94 72 (5 hat) alabilirsiniz.başarılar diliyorum.
 
arkadaşlar heerkese selamlar
yüksek gerilim ve orta gerilimde çalışmak için alınak belgeyi nerelerden temin edebirim.kursu kamu kuruluşlarındamı yoksa özel yerlerdenmi alabiliyoruz.bilgisi olan arkadaşların yardımlarını bekliyorum.şimdiden teşekkürler
 
arkadaşlar ben yüksek gerilim belgesi almak istiyoırum nerden nasıl alabılırım ucret nekadar oderım sımdıden yardımlarınız için tesekkur ederım
 
arkadaşlar ben geçen gün çıraklık eğitim merkezine müracat ettim eylül 1'de ustalık sınavları başlıyor acele edin ben kayseriden giriyorum
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,918
Kullanıcılar
449,607
Son üye
sinan343834

Yeni konular

Geri
Üst