Cam yıldırımı iletirmi?

Mesut

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
9 Şub 2007
Mesajlar
765
Puanları
206
Yağmurlu bir havada pencereden dışarıyı izlerken , olurda yıldırım bulunduğumuz noktaya düşerse , ( arada pencere olduğunu tekrar hatırlatmak istiyorum) Bu durumda pencere camı ,yıldırımın düşeceği noktaya ulaşmasına engel olurmu ? Pencere arkasında duran cihazlara veya canlılara zarar verirmi ?
Bazen duyarız, yıldırım düşmesi sonucu hayatını kaybetti , bunun için alınması gereken bir önlem varmıdır ?
 
Arkadaşlar ilginç bir konuyu tartışmaya açmışsınız.Şaşkın ile aynı fikirdeyim.Camın hemen önüne düşen yıldırım
- Camın izolasyon görevini sonlandırır.Camı yakar.Karbonlaştırır ve iletken hale getirir dolayısı ile camın arkasındaki canlı cansız zarar verir.
- Yıldırım düşmesi sonucu öyle bir ses çıkıyorki cam yanmaya fırsat olmadan patlar ve ortadan kalkar.Yine arkasındaki ne varsa zarar verir.

(Konu ile ilgili bir anımı anlatayım.Misafirim geleceği için çok şarjlı bir havada yola bakıyordum.Pencere hafif açıktı.(bizde pencerenin bu haline kısırık derler) O sırada baktığım yola yıldırım düştü.Mesafe 10-15 mt. kadar.O şiddetli sesin etkisi ile birlikte pencere birden açıldı kafama vurdu...)) )
 
Ne zamandır kafamı kurcalayan bir soruydu açıklamalar için teşekkürler.
 
yıldırımı iletmez arkadaşım!
 
Yalıtkanlarda delinme denen bir olay yaşanır.Delinme olayı uygulanan gerilimin şiddetine ve süresine bağlı olarak yalıtkanları iyonize ederek akım yolları oluşturur ve iletken hale getirebilir.Bu durum yıldırım düşmesi olayında da aynıdır.Yalıtkan olan hava yüksek şiddetteki gerilime mağruz kalarak delinir ve toprağa tada metal herhangibir aksama kadar gelerek boşalma olayı oluşur.Dolayısı ile camın delinmesini sağlayacak kadar büyük bir yüke belirli bir süre mağruz kalırsa camı iyonize ederek yalıtkanlık özelliğini yitirmesini sağlayabilir.Bu durum camın herhangibir dış etkene mağruz kalrak kırılmadığını düşünsek bile geçerlidir.
Diğer konuya gelirsek yıldırımın direk temas dışında yakın bir noktada toprağa düşmesi durumunda toprakta yayılan adım akımları topraklama iletkenleri üzerinden sisteme giriş yaparak o esnada fişe takılı cihazlara zarar da verebilir.Bu sebeple tek yönlü akım ileten parafudurlar kullanılır.
 
arkadaşım ben sana başımdan geçen bir olayı anllatayım. yağmurlu bir havada evimizin bacasına yıldırım düşmüştü o anda baçadaki tuğlalar ısıdan dolayı kor gibi olmuş ( görenlerden ). baca yıkıldı ve çatı büyük hasar almıştı.
evet soruna gelirse cam yalıtkandır, elektriği iletmez ancak yıldırım olayı bulutlaradaki toplanan statik elektriğin ( milyonlaraca volt) topraga iletimidir. bu kadar yüksek voltaj değil camdan geçmemesini bir TANK ın zırhını bile delecek güçtedir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,902
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst