Elektronik Kart Tamiri Yapmak İstiyorum

loopus12

Üye
Katılım
22 Eyl 2007
Mesajlar
69
Puanları
1
Yaş
46
Merhaba arkadaşlar, kart tamiri işine girmek istiyorum nereden başlamam konusunda bana yardımcı olacak arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum,ses ve görüntü sistemleri cihazları üreten bir firmanın yetkili servisiyim,meslek lisesi çıkışlıyım, elektronik teknisyeniyim,dükkanım var.Hangi test ve tamir cihazlarını tedarik etmeliyim ,parça temini olayı nasıl yapılır tavsiyelerinizi bekliyorum.
 
şu anda kart tamiri konusunda bilgilimisin yoksa hiç bilmiyorsun da yeni başlamak mı istiyosun.

eğer hiç bir şey bilmiyorsan kartların üstündeki malzemeler hakkında geniş bir bilgiye sahip olman gerekli(en başta).2. olarak ta alet edavatın olması gerekli örneğin cok iyi bir fluke ölçü aletin le birlikte birde osiloskop olması gerekli.osiloskopla malzemelerin karekteristik özelliklerini görmek için tabi.

ama artık hazır programlar var.mesala ben tekstil firmasında çalışırken kart tamirine gelen arkadaşların ellerinde laptop içinde bir program yüklü idi o program ile osiloskoptaki gördüğün degerleri eğrilerini olması gereken grafik ve grafikten sapmaları sapmalardaki % toleransları gösteriyordu.toleranstaki %5 lik sonuç ta malzeme bozuk tu gibi yorumlar yapılabiliyordu.

bence bu kadarı yeter gibi.
 
fabrıkalarda kart tamırı varmıkı bence yok eskıdendı o mesela 3-4 katlı bır PCB kartın neresını tamır edeceksın
 
Elektronik her türlü kartın tamirini yapmak mümkün. Aslında üreticiler kendilerine özel TP (test point) noktaları oluşturuyorlar, kart üzerinde arızayı lokalize etmek için. Tabiki bu bilgileri ticari olarak vermiyorlar.

Sağlam karttan bu TP lerdeki dataları alıp sisteminize özel çalışma yapabilir, arızayı hızlı giderebilirsiniz. Fakat bu zaman ve bilgi gerektirir.

Her türlü kartta devre şeması vs. olmadan tüm mazlemeleri test ederek arızalı malzemeyi bulan cihazlar var. Bunlardan en kaliteli ve hesaplı olanı (benim kullandığım :) ) eflvitester-scobe. 2-3 saatlik ücretisz eğitim aldığınızda yeterli oluyor. Artık gerisi vakit ayırıp onarmakta. Lütfen sorunuz var ise atınız.

İyi çalışmalar, sevgilerle...
 
bana göre kart tamiri yaptırıyosan eğer,yaptırdığın kişiden gidip gele gele birşeyler kapabilirsin
 
karta önce gözle bakılır patlak yanık bir yer varmı, gerekirse koklayın sonra ölçü aletiyle ölçüm yapılır, tamire gidip geri gelen kartların üzerine bakın ne değişmiş neyi tamir edilmiş buda size fikir verir? yada aynı karttan yedek olması gerekiyor bu şekilde karşılaştırmalı ölçüm yapılabilir?
 
ben 11 yıl bi fabrikada kart tamir atölyesinde çalıştım. sendikal faliyetlerden dolayı işten ayrılmak zorunda kaldım. polar fault lokatör denen cihazlarla karşılaştırma en doğru tamir çözümüdür. ama biraz maliyetli cihazlar. onun dışında şimdi dükkanımda da tamir yapıyorum fakat pfl olmadan zor biraz
ölçü aletleri statik ölçüm yapıyor. malzeme arızalı da olsa sağlam göster . ebiliyor. dinamik olarak ölçmek lazım. bunun için bir osilaskop ve bir pfl çok önemli bence.
ama bunun dışında kompenentleri iyi tanıman gerekiyor. sabır da en önemli etken. bir kartı iki günde çözemezsen ara ver
1 gün bakma sonra sakin kafayla tekrar bak. genelde işe yarıyor.
 
1. Adet Curve Tracer ediniz. Bu alet Osiloskoptan farklıdır bazı arkadaslar osiloskop demişler.
Curve Tracer diye yazıyorum ingilizce olarak Google'da aratırsanız karşınıza çok fazla amatör şekilde yapılmış örnekler cıkacaktır.

Bu alet ile devre üzerinde biraz bilgi ve birikim ile kolayca arızalı malzemeleri bulabilirsiniz ama dediğim gibi bu biraz zaman alacaktır.
Yeni başlayacaksınız devre üzerinden malzemeyi sökerek net olarak arızalı olup olmadığını tespit etmeniz daha faydalı olacaktır.

Malzeme bilginiz yoksa test aletlerinizi çogaltmanız gerekmekte.

Başarılar
 
Yazılım olan entegrelerin yazılımları bozulabilir.Mevcut yazılımların arşivinizde olması gerekir.O zaman tamir işlemine girmeniz sağlıklı olur.
Saygılarımla
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,901
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst