türksat 3a hakkında

H@san

Üye
Katılım
31 Mar 2008
Mesajlar
316
Puanları
1
Yaş
50
Üretici Firma : Alcatel Alenia Space Industries

Platform : SpaceBus 4000B2

Stabilizasyon Tipi : 3 Eksen Kontrol

Hizmete girmesi beklenen tarih : 2008

Kanat açıklığı : 30m

Yörünge lokasyonu : 42 Doğu Boylamı

KuBand Faydalı Yük (Payload) Genel Özellikleri : Çıkış Kapsama Alanları Türkiye H/V, Doğu V ve Batı H/V.İniş Kapsama Alanları Batı H/V ve Doğu H/V. Transponder Sayısı 24. Toplam Bant genişliği 1296 MHz

Platform Teknik Özellikleri : Nominal Fırlatma Ağırlığı 3070 Kg. Harcayacağı Maksimum Güç 6112 Watt




Türksat 3A Hakkında

Türksat 3A uydusunun üretimine 10 şubat 2006 tarihinde Alcatel firması ile yapılan anlaşma ile başlandı. 42.0° Doğu lokasyonunda hizmet verecek olan Türksat 3A uydusunun üzerinde 120 Wattlık 24 adet Ku-band transponder bulunuyor.

Diğer uydularımıza kıyasla daha yüksek bir kullanım kapasitesine (1296 Mhz) sahip olan Türksat 3A uydusu, hem uydu haberleşme hizmetleri hem de Avrupa, Türkiye ve Orta Asya üzerinden doğrudan TV yayınları için kullanılacak. Yeni uydunun yüksek alış gücü avantajına sahip Türkiye kapsama alanı, Türkiye’den uyduya çıkacak TV yayınları, Genişbant VSAT ve dar bant data hizmetleri için kullanılacak.Böylece, küçük çaplı ve düşük maliyetli up-link sistemleriyle uydu üzerinden hizmet veren kullanıcılara büyük kolaylıklar sağlanmış olacak.

Farklı kapsama alanları kullanmak isteyen kullanıcıların ihtiyacına ise Türksat 3A uydusu cevap verecek. Zira diğer uydularımızda mevcut olan Doğu ve Batı kapsama alanları arasında seçim yapabilme sınırlaması, bu uyduda daha esnek.

Türksat 3A uydusu, diğer uydularımızdan daha yüksek bir kapasiteye sahip olup, üzerinden daha fazla sayıda TV ve radyo yayınları verilebilecek, ayrıca Türkiye, Avrupa ve Orta Asya’dan daha geniş bir coğrafyada küçük çaplı çanak antenlerle yüksek kalitede izlenebilecektir.

Yeni uydu, doğrudan TV yayınlarına ilave olarak, coğrafi koşullar nedeniyle radyo-link ve kablo iletişim altyapısı mevcut olmayan bölgelere uydu terminalleri (VSAT) aracılığıyla telefon, internet, faks gibi çok çeşitli hizmetlerin götürülmesi için de kullanılacak. Yakın bir gelecekte üçüncü nesil haberleşme hizmetlerinin lisanslarının verilmesiyle Türksat 3A daha da etkin kullanılabilecek.

Türksat 3A uydusu üzerinden yayına çıkacak olan yerli televizyon kanalları, önceki uydulara kıyasla daha güçlü ve geniş bir kapsama alanında yayın yapabilecek. Yeni uydunun güçlü yayın yapabilme yeteneği ve yüksek kazançlı Türkiye kapsaması bir başka sosyal faydayı da beraberinde getiriyor.

Ülkemizde altyapı ve coğrafi koşullar nedeniyle telefon ve internet erişimi götürülemeyen bölgelere, okullara ve köylere uydu üzerinden telefon ve internet hizmeti sağlanabilecek. Dahası bu hizmetler eskisine kıyasla daha düşük maliyetlerle gerçekleştirilebilecek.

Yetişmiş insan gücünü oluşturmak amacıyla Türk mühendislerin üretim aşamalarında aktif olarak yer alacağı Türksat 3A uydusu, 2008 yılında hizmete girecek.


Türksat 3A'nın Kilometre Taşları

- Türksat 3A uydusunun üretim aşamaları planlanan takvime uygun olarak sürmektedir. Tasarım, ekipman seçimi ve kabul aşamaları tamamlanmış ve Şubat 2007’de parçaların entegrasyonuna başlanmıştır.

- Türksat 3A uydusunun üretim sürecini kontrol ve takip etmek amacı ile Türksat mühendislerinden oluşan 5 kişilik bir kontrol ekibi Fransa'ya gönderilmiştir. Bu ekip, danışman firmanın uzmanları ile birlikte tüm üretim süreçlerini yerinde kontrol ve takip etmektedir.

- Türksat 3A uydusu, Türkiye, Avrupa ve Asya kapsama alanlarına sahiptir. Böylece Türkiye başta olmak üzere tüm Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Asya ile tüm Türki Cumhuriyetlerin yanısıra Asya’dan Çin sınırına kadar hizmet verebilecektir.

- KU bandında çalışan, 120 Watt gücünde 24 adet transpondere sahip olan Türksat 3A, halen hizmet veren Türksat 1C ve Türksat 2A uydularından daha güçlü yayın yapabilecektir.

- Türksat 3A uydusunun transponderleri istenilen kapsama alanına yönlendirilebilmektedir.
Uydusunun, Arianne 5 fırlatma aracı ile 2008’de uzaya gönderilmesi planlanmaktadır.

- Ayrıca, bir ilk olarak Türkiye’de uydu tasarım ve entegrasyonunu gerçekleştirmek amacı ile bilim adamları ve mühendislerden oluşan bir ekip oluşturulmuştur. Yurtdışında görevlendirilen bu ekip, sonraki uyduların tasarım çalışmalarına katılacaktır.

- Sözkonusu ekip Türkiye’ye dönerek, kurulacak olan uydu entegrasyon tesislerinde, diğer mühendislerin de katılımıyla güçlenerek, ulusal uydularımızın tasarım ve entegrasyonunda çalışacaktır.


KAYNAK:satturkey
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,912
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst