Zaman Geçikmeli Br Devre Lazım

Burak kardeş bu devrede yine kondansatörü deşarj için bir buton kullanmışsın buton olmayacak
Ustam paylaştığım devre alıntıdır butonuna yerine başa şeyler koyup veya hiçbirşey koymayabilirsiniz dar düşünmeyin
 
burak alkaya 2 ardakadış ilgin için tşk ama gönderdiğin devreyi denedim. Aynen dediğim gibi butona bas bırak yapmadığında cevap vermiyor. Butonu kaldırmak çözüm değil bu devrede butonun yaptığını yaptırtmak belki başka elemana ama ben bilmiyorum aradığımda bu.
 
Merhaba ;
Arkadaşlar devreye elektrik verildiğinde (Dc 12v) röle veya led fark etmez 1 sn gibi bir süre çalışıp duracak. Devreye verilen elektrik kesilip tekrar elektrik verildiğinde yine aynı işlemi yapacak. Bu devre mantığına turn off ve turn on devreleri yakın gibi dursa da değil. Bu devreler üzerinde bulunan kondansatörleri buton aracılığı ile boşaltıyorlar. Bana ise hiç butonsuz devre gerekli, elektrik veridiğinde 1 sn çalışacak ve duracak elektrik kesintisi olunca duracak demiyorum. Umarım anlatabilmişimdir. yardımlarınızı bekliyorum.

Dostum ,

Aşağıdaki devreyi çizdim bende tam yukarıda bahsettiğin gibi çalışıyor. Birde siz indirip devreyi simüle edermisiniz. Sanırım tam senin istediğin gibi oldu. Süre ayarı için R2 ve C1 değerlerinde oynama yapmalısınız.

Devrenin proje dosyasını eke ekliyorum. Deneyip sonucu yazarsanız sevinirim.

Untitled.png
 

Ekli dosyalar

  • time delay.zip
    31.3 KB · Görüntüleme: 32
Amerikayı yeniden keşfetme, arkadaşların paylaştığı mevcut devrelerdeki butonu (NC tip kullan) adaptörün girişinin dibine koy adaptoru takınca dek saniye mertebesinde enerjilenecek dibe oturunca devre açılacak zamanlayıcı çalışacak. İstersen reed röle ve mıknatıs ikilisiyle yap.
 
Autonics at8n kullandım uzun süre,enerji verilince devreye giriyor çok fonksiyonlu ve flaşör özelliği var.20 tl civarındaydı
 
Serkan kardeşim devreni simüle ettim fakat şöyle bir durum var,devreye enerji verdik 4 sn sonra rölemiz çekti ,enerjiyi kestik ve hemen tekrar enerji verdik ,c1 kondansatörü tam deşarj olmadığı için bu sefer 1 sn sonra rölemiz çekiyor.
Benimde şöyle bir devreye ihtiyacım var,butona arka arkaya basmalarda rölemiz çekmeyecek,fakat butona 1 sn basılı tuttuğumuz zaman röle çekecek,butona basılı tuttuğumuz sürece röle çekmeye devam edecek,butondan elimizi çektiğimizde röle bırakacak.Böyle bir simüle yapabilir misin Serkan hocam rica etsem.
 
Son düzenleme:
Her güzelin bir kusuru var dostum.

Ancak şöylede bir durum var. Bu çizdiğim şemada R2 direncini yükseltip C1 kondansatörünün değerini düşürerek şarj olan kapasiteyi düşürüp deşarj olma durumu kolaylaştırılabilir. Devrede bu değişiklik yapıldığında daha stabil çalışacaktır.

Aslında böyle bir devreyi küçük bir mikroişlemci ile de yapılabilir ve bu sorun aşılabilir.
 
Eleştirmek için yazmadım yanlış anlamayın,acaba böyle çalışması için özellikle mi yaptınız onu merak ettim.
 
Eleştiri olarak algılamadım dostum ..

Devreyi senin gibi test etmemiştim :) ben gecikmenin çalışmasını test etmiştim senin gibi test etmek aklıma hiç gelmemişti ve tespitin çok doğru. Bu durumu özellikle yapmadım. Doğal olarak kondansatörün deşarj süresi var. Bu durum nasıl aşılır diye düşündüm deşarj direnci ( transistör değişmeyeceğine göre ) kapasiteyi küçültmek gerekli.

Doğru bir noktaya değindiniz. Teşekkür ederim.
 
Yaptığınız simülasyonda değişiklik yapılıp benim üstteki msjımda olan gibi bir sonuç alabilir miyiz?
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,951
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst