yeraltı kablo tünelleri ile og-ag enerji taşıma

jeffryy

Üye
Katılım
9 Eki 2008
Mesajlar
21
Puanları
1
Yaş
39
merhaba arkadaşlar.
yeni kuracağımız tesisimizde kabloları yeraltı tünellerinde taşımayı düşünüyoruz.hem O.G hem A.G. bu konuyla ilgili şartname var mıdır. ya da taşıyıcıları kaç mm lik kablo merdiveni seçelim. tünel boyutları ne olsun. hangi aralıklarla logar koyalım. tünel bittikten ve üzeri kapandıktan sonra kablo çekmek mümkün olur mu? bu konuyla ilgili uygulama resimleri bulabileceğim yer konularında yardımcı olursanız çok memnun olurum. şimdiden herkese teşekkürler.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
megep yer altı enerji projeleri ilk bakacağın yer olsun.Daha sonra tünel yada diğer adıyla geleri derinliğini minumum 1 metre yapmalısınız.Ancak kazı maliyetlerini karşılayabilecekseniz ben 1.5-2 metre arası olması gerekir diyorum.Çünkü bu işi zamanında yapmış ve bizzat sahada galeri 1.5 metreden fazla ise işçi tek başına kabloyu sürebiliyor yada arıza anında müdahale kolay oluyor.Bu sistem için kazı yapıldıktan sonra galerinin 3 tarafı beton olur ve üstünede beton kapak konulur.Kablo tavaları döşenir ve ayrıca logar dediğin yani menhol kullanmaya gerek olmaz.Eni hakkında bilgi için yönetmeliklere bak.En az bence bir insan omuz genişliğinden büyük olmalıki rahat hareket edilebilinsin.Ancak Bu maliyetli bir yapı olur.Maliyetin az olması için kazıya boruları attırırsın ve lazım oldukça kabloları bu borulardan çekersin ve kapatınca dahi rahatça kablo çekim işini yaparsın.Ancak OG ve AG uygulamaları farklıdır.Derinlik,döşenen tuğla vs.Öncelikle olarak nasıl bir yol izleyeceğinizi belirleyin galerimi,yoksa normal kazıdan sonra kablo yaa boru üzeri örtmeli mi yapacaksınız.Bu konuda çalışan şirketlerden yardım alabilirsin.kimseye ulaşamazsan şirket ismide verebilirim.
 
enerji hattı özel mi yoksa iş bitiminde Tedaş kontrolünde mi olacak ?
 
HAT ÖZEL .. KENDİMİZ YAPACAĞIZ KONTROL BİZ DE
 
elimde yerlatı kablo kanlaları tünelleri hakkında yönetmelik var mailini ver yollayım
 
çimento fabrikalarının projelendirmesini yapanlarda bulabilirsin resim ve proje örneklerini. galeri olarak isimlendiriyorlar.
 
En son yaşadığım tecrübe üzerine bir kaç şey söyleyeyim;

1- Yükseklik kesinlikle insanın rahat yürüyebileceği kadar olsun.
2- Genişlik bütün tavaları yerleştirdikten sonra en an 1,5 insanın rahat geçebileceği kadar olsun.
3- Su basması ihtimali için mutlaka tahliye senaryosu olsun, mümkünse su giremesin.
4- Panik aydınlatma seçeneği mutlaka olsun.
5- Pano odalarına giriş çıkış detayları mutlaka önceden öngörülsün.
 
En son yaşadığım tecrübe üzerine bir kaç şey söyleyeyim;

1- Yükseklik kesinlikle insanın rahat yürüyebileceği kadar olsun.
2- Genişlik bütün tavaları yerleştirdikten sonra en an 1,5 insanın rahat geçebileceği kadar olsun.
3- Su basması ihtimali için mutlaka tahliye senaryosu olsun, mümkünse su giremesin.
4- Panik aydınlatma seçeneği mutlaka olsun.
5- Pano odalarına giriş çıkış detayları mutlaka önceden öngörülsün.

Toplulaştırma görmüş, 20000 dekarlık tarımsal alan içinde 17 km og enh çekildi. 7000 dekarlık kısımda 16 trafo ile her 400 dekarlık alanda bulunan 40-60 arası parsele 100cm derinlikte, 30cm genişlikte kanalı trancır ile açıp, kanal tabanına 2 adet 100mm koruge koyup (birini kablo çekmek için, diğerini de gereği halinde baypas yapmak için kullanmak üzere)dağıtım ve yol geçişlerinde korge boruları dirsekleyerek dış ölçüleri 50x50x150, iç ölçüleri 38x38x150 olan betonun içinde üst yüzeyden 50cm aşağıya kadar çıkarıp, boruların üzeri kanaldan çıkan malzeme ile 50cm kapatılıp, şerit çekilip, kalan 50cm da kanaldan çıkan malzeme ile kapatılarak, bakır veya alüminyum yeraltı kablosu çekerek, dağıtım betonları içine gelen enerjiyi de kartlı ve uzaktan yüklemeli ön ödemeli trifaze sayaçlardan geçirerek yine yeraltı kabloları ile parsellerin kullanımına yazılımla vermeyi planlıyoruz.
dağıtım kanallarının güzergahları ve dağıtım betonlarının konulacağı noktaların koordinatları, kanalların açılışında kullanılacak 4 çeker traktör-trancır-kullanıcı, koruge borular, dağıtım betonları, beton kapaklar hazırlanmış olup, kullanılacak yeraltı kablolarının toplamı 45000m olup cinsi ve kesitlerinin belirlenmesi aşamasındayım.
Tavsiyelerinizi ve yardımlarınızı bekliyorum.
teşekkürleeeeeeeeeeeeeeeeeer.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,954
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst