Yeni Eleman Sıkıntısı

fedora

Üye
Katılım
19 Ağu 2007
Mesajlar
171
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba arkadaslar ben bir elektrikciyim,Elektrşk tesisatı ve zayıf akım sistemleri üzerine çalışmaktayım.
Dikkat çekmek istediğim konu yeni nesilden eleman yetişmemesi;
Gelen nesil hep bilgisayarcı olma arzusu içerisinde cırak diye aldığımız elemanlar maalesef 3 gün çalışıp bu iş yapılmaz cok yoruluyorum,parası az gibi nedenlerle işi bırakıp gidiyor,önümüzdeki sürecte kalifiye eleman sıkıntılarıda bas gostermek üzere liselerden mezun olan teknisyen arkadaslarda sahada calısmama masa basında iş yapma arzusundalar,,Ayrıca usta ve kalfa maaşlarında ki ciddi artışlar var ama yaptıgımız işler bu maliyetlerin altından kalkmamızı mumkun kılmıyor,birim fiyatlar çok düşük maaşlar aksine yukseliyor ne yapmak gerekiyor.
kontrol kalemi üyeleri olarak bu konu hakkında fikirleri olan arkadaslar konu hakkındaki fikirleriniz nelerdir
 
asgari ücretle nerede hamballık iş varsa tek elemana yüklenmesi getir götür işleri küçümseyerek çalışma riskli işlerde önlemsiz çalıştırma gibi sebeplerle bende karşılaştım ilk mezun olduğumda bende her görüşmemde söyledim işin pratiğini bilmiyorum ama çabuk öğrenirim yapmam demem derdim ama herkes senin üstüne yeni eleman işi bilmiyor ayakçı olarak kullanmaya kalktımı kusura bakmasın usta patron fark etmez.Haklılar bence.
 
Hocam olay çok net belli, maaşlar ve çalışma şartları çok kötü, böyle olunca herkes patron olmak istiyor. Piyasada pasta hep azalıyor. Elektrikçiliği bırakıp başka iş yapanlar, sanmıyorum ki elektrikçilikten daha kötü kazanç yada çalışma şartlarında çalışsınlar.

Benim yaşadığım olay, ben yapı denetimde çalışıp (mühendis)+özel ders vererek aldığım ücreti, iş görüşmesi yaptığım nerdeyse tüm şirketler veremedi, hem haftada 6 gün , belki pazar da dahil çalışacağım karşılığında işi öğreneceğim, yok ya!!! Ben orda haftanın 3-4 gün boş olarak istediğim şekilde para kazanabilirken, bu köleliği nasıl kabul ederdim? Tabiki insanlar daha kolay işlere kaçıyorlar, görmüyor musunuz, genç mühendisler şantiye yada bakımcılık işlerinden kaçıp satış mühendisliğine gidiyorlar, hem daha rahat bir iş hem daha çok parası var ve ilerde kendi firmasını açmaya çalışcakları da malum. Düzenli bir iş isteyenlerde benim gibi kamu kuruluşlarına giriyor.

Elektrik sektörü nasıl düzelir bilmem ama piyasada diğer sektörleride gördüm en düşük ücretler bu sektörlerde. Bir balık pişiren usta elektrik ustasından daha fazla kazanıyor, bir özel ders veren öğretmen fabrikada yada şantiyede çalışan mühendisten çok daha fazlasını çok daha rahat koşullarda kazanıyor. Bu sektörde herkes patron olma derdinden kurtulursa belki bu kısır döngü kırılabilir ama şahsim fikrim bu imkansız.
 
evet akadaşlar en düşük ücret bu sektörde ben 8 yıldır bir özel şirkette çalışıyorum şu an maaşım 1300 lira dünya çapında bir işyeriyle iş görüşmesine gittim adamların verdigide 1200 ve 1300 arası ama lise mezunu bir muhasebeci haha iyi şartlarda alıyor
 
acı gerçek şu ki çok fazla işçi arayan yok. çok fazla boşta eleman var. patron mantığı bu olmazsa dışarda bin tane adam var. ama şu da bir gerçek ki eski ustalar gibi hevesli kişi bulmak da zor. hep anlatırlar biz onun gibiyken şunu da yapardık bunu da yapardık diye. ama doğru ama yanlış söylenen ve anlaşılan bu. yaşıma aldanıp yaptığımı yorumu küçümsemeyin. 4 yıllık meslek ve yöneticilik hayatımda inanın yüzlerce çırak kalfa usta tanıdım. olay bu şekilde gelişiyor ve ben de yarınlardan endişeliyim. 50 yaşında emekliliğini almış adamın saygısıyla 2-3 yıldır çalışan yaşça da genç olan adamın saygısı arasında dağlar kadar fark var. tespit doğrudur yeni nesilde sıkıntı yaşanıyor. yaşanacağa da benziyor. bu iki taraf için de çok kötü. yeni adam işi tam öğrenemeden daldan dala geçiş yapıp hem tazminatına hem tecrübesine zarar veriyor. işveren de işi bilen yıllanmış adam tutma konusunda sıkıntı çekiyor. problem iki tarafta da var ama ağırlığı yeni arkadaşlarda gibi geliyor. kimse söylediklerimi yanlılş anlamasın şöyle bir tartsın baksın derim ben..
 
o yüzden kabahat bizde sagari ücrete zıpladıkmı piyasayı kendi elimizle düşürüyoruz
 
ben meslek lisesinden mezun olduktan sonra 2 yıl alışveriş merkezi ve ve et ürünleri markette çalıştım sonra askere gittim geldikten sonra alışveriş merkeszi ve et marketlerinin gelecegi parlak degil hem okuda okudum elektrikçilik yapayım dedim parayı ikinci plana atarak bu işi pratikte yapmalıyım diye askere gitmeden evvel bizi sömürüyor dediğim alışvariş merkezinde 250 lira aylık alıyordum asgari ücret 320 liraydı elektrikçi patronla görüştüm bizim dükkan yok inşaat halindeki binaları elektrik işlerini alıyoruz işimiz yogun ama ücrette dolgun dedi peki dedim başladık işe haftalık günü geldi baktım verdi 40 lira bende tekrar avm ye geri döndüm ordan restoranta har gittiğim yer bir öncekine nazaran daha iyi oldu ama kpss ile kuruma atandım daha kontaktörün nasıl çalıştıgını bilmiyorum aradan uzun yıllar geçtiğinden unutmuşum şimdi ayıkla pirincin taşını
 
Yeni arkadaşlarda problem olduğunu düşünmüyorum, yeni arkadaşların tutumu sebep değil birer sonuçtur. Yeni yani genç adamlar haftada 6 gün sabah akşam oldukça düşük ücrete, oldukça yoğun çalışmak istememeleri mi tuhaftır? Türkiyedeki özel sektör baştan yanlış kurulmuş, özellikle teknik alanlarda insan sömürüsü üzerine şekillenen bir yapı var.

Her şeyi geçtim, bir güvenlik görevlisi şu an bir teknisyenden daha iyi ücret kazanmıyor mu? Ne çok uzun mesai nede yorucu bir iş. Nede çok büyük kriter gerekmiyor. Yılların elektrik ustası ücret olarak bir güvenlik amirine yaklaşamıyor. Sonra bu genç nesil bu şartları niye beğenmiyor dimi?

Dersen daha fazla ücret verecek gücümüz yok, aldığımız işlere göre piyasa bu, o zaman senin iş verenliğin ve şirketin acaba piyasada olması gerekiyor mu? Bide bu açıdan düşünün. Yani özellilkle elektrik taahhüt sektöründe gereğinden çok fazla firma var. Bir yerden 20-30 bini bulan hemen bir firma açıp işe giriyor, cebinde 500 lirası olmayan adam 4-5 kişiyi çalışıtırıyor, sonuç hüsran.

Şu anada teknisyenlik ile başlayan bir kariyerde, insanların hayatı nasıl olur? Maaşlı çalışma, götürü çalışma, serbest çalışma, kendi işini deneme vs. 3 kuruşa bir ömür sürün. İyi bir şirkete yada kamuya girmeyen teknisyenin hayatı buna benzer olacaktır.

Olayın şu boyutu var, özellilkle genç nesil bilişim çağında doğdu. Artık her konuda bilgisi var, bilgi bir tık ötede. Senin yıllarca çalışıp elde ettiğin deneyimi o artık hazır buluyor. Şu an burda yazdıklarımızıda okuyorlar. Sen salonda çayını yudumlayıp tv de dizini izlerken, oğlun odasında internet başında her türlü bilgiye ulaşıyor, yalnızca Türkiye ölçekli değil bu olay. Artık kimin ne şartlarda çalıştıklarını nasıl hakları olduklarını biliyor. Bizim devlet büyüklerimiz kamu personelini cumartesi bile çalıştırmayı yada işçileri 7 gün çalıştırmayı düşünürken, genç nesil bende insanım benimde haklarım var diyor, sen bu nesli bundan öncekiler gibi sosyal haklardan bi haber çalıştıramazsın, işsiz kalır yine çalışmaz. Eğer bu genç neslin isteklerini göz ardı edersen sonuçlarına katlanırsın, çünkü o genç nesil büyüyor. Yani millet uyandı artık, sen iş veren olarak ucuz eleman çalıştırıp eleman sorunu var diye sayıklarken bir bakmışsın tarih olmuşsun. İnternette "y kuşağı" diye arama yapın, belki durumu biraz anlarsınız.

En nihayetinde sorun gençlerde değil, gençlerin bu şekilde çalışmamasına şaşırdığınız şartlardadır. Bu şartlar değişmediği sürece kusura bakmayın bu sıkıntılar asla bitmez!
 
Hocam yorum için tteşekkürler
fakat asgari ücretle maalesef hiç personel çalıştırmadım
oyle bir eleman zaten yok.
Fakat 2500 3000 tl civarında maaş verebilecek bir is ortamı da yok
1200 tl yol yemek SGK şartlarında çırak calistiramiyoruz
 
konu yu ilk açtığınızda birim fiyatlar çok düşük maaşlar aksine yükseliyor demiş sin. Merak ettim aksine yüksek olan maaşlar ne kadar acaba
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst