Yeni Elektrik-Elektronik Mühendisi Ne Yapmalı?

Kusura bakma hocamda abb ne zaman beridir yeni mezun mühendise 3.500 tl veriyor?? Bende eem değil elektrik mühendisiyim.
 
İngilizce konuşma ve yazma çok iyi olmalı burada eksiklerin varsa bu problemlerini hallet. Bu arada Ofis programlarını(excelde makro yazabilme) ve Autocad 2 (boyutlu) iyi öğren. Yapabiliyorsan teknik eğitimler veren dersler al(öğrenmek istediklerini sadece)(PLC ve Scada eğitimi veren çok kurum var).Bulabiliyorsan git bir otomasyon firmasında işe gir. Herşey sadece para değil kendini gerçek bir mühendis gibi yetiştir. Bir şirket nasıl yönetilir her aşamasını iyi öğren(patron tarafındaki işleride) . Sonrada mutlaka bir fabrikada çalış en az 1 yıl. Sonra ne yapacağına sen karar ver.
Şunu unutma öğrendikçe göreceksin ki, gerçektende biliyor zannetiklerin fazla birşey bilmiyor aslında....!
 
Tabi bana da 4.000 tl teklif etmişlerdi hatta bir de hemen müdür yapacaklardı hatta bir de .... neyse :) :) :) Bazıları kendi ütopyalarında yaşıyor işte
 
Arkadaşım, Ülkemizde eğtim sektörü dibe vurduğu gibi iş sektörüde çok acımasız. Fakat bu seni yıldırmasın.Şartnamelerde mühendis arıyan yerler ucuz iş gücünden yaralanmak isteyeceklerdir.Burda sen daha akılı olup kısa sürede tecrübeni edinip ya ücretini artırmalarını yada daha iş bulduğunu ayrılacağını söylemen en doğrusudur. İş imkanı %50 sana %50 (çevre+zaman+yer+tecrübene) bağlıdır.
 
Hocam, şimdi bazıları diyebilir, ne işin var devlette bla bla. Bence kpss ye kastır. 85-90 puan arası bir puan al , 3 bin lira cepte olsun, daha sonra üst kurullar için kastır girebilirsen 4.500-5.000 tl cebinde olsun. Bu rakamlara o yukarda saydığın sektörlerde uzun yıllar geçtikten sonra anca erişebilirsin. Üstelik böyle temelsiz geldiğine görede 800- 1.000 lira, şantiye işi olursa 1.200 tl-1.500 tl arasında işe başlarsın. Gecen gündüzün karışır durur. Hayatın yani zamanın elinden kaçar gider. Bu devirde herkes kamuya geçmek istiyor çünkü dışarsının çılkı çıktı. Başka mesleklerde olmayan ama bir tek mühendislerde kendini geliştireceğim dalgası ve kandırılması olduğundan hala sömürülmeye devam eden bir çok kişide var. Gir devlete bide çalışan bir eş bul, hayatını kur. Diğerleri kendini geliştircem diye sabah sekiz akşam sekiz çalışırken, sen kamuda saygınlık ile rahatlıkla yaşarsın. Maaşın günü gününe ödenir, sigortan günü gününe ödenir, yıllık tatilin bellidir, resmi günler ve cumartesilerin tatildir. Maaşlarda bence oldukça iyidir. Eşinde çalıştın mı birikimde yapabilirsin bu arada zamanın olduğu içinde hayatını yaşabilirsin. Hiç bir kariyer sitesi sana 65 yaşına kadar nasıl çalışacağını söylemez.

Öyle bir yazıyorsun ki neredeyse beni bile inka edeceksin kamu konusunda.... Helal olsun sana valla :)
 
Nasipse bende Ocak ayında Elektrik-Elektronik mühedisliği mezunu olucam ama bende kamuda çalışmayı istemiyorum. malum aldığımız eğitim biraz törpüluyo bizi bu yüzden ne kadar yorucu olsa da özel bir şirkette çalışmayı yeğliyorum. Elbette burda benden tecrübeli bilinçli insan'lar var ama bence mühendis dediğin önceliği paraya değil üretmeye vermeli üretmek içinde öğrenmeye. çoğu devlet kurumunda yatışlarda oluyo mühendis o yüzden özelde sürünmek daha cazip geliyo bana. En azından mühendis olduğumu hissederim.
 
Çok deneyimli ve bilgili bir profesor hocamın "...zaten bizde hep böyledir, ilk önce devlete girilir, iş öğrenilir sonra özele geçilir..." sözü geldi aklıma. Ben de kısmetse yazın mezun olmuş olacağım. Bu söz hakkında düşünceleriniz nedir?
 
Aynı sözleri Teiaş'ta bi grup müdürüde söylemişti ama kpss'ye hazırlanmak gibi bi düşüncem yok :)
 
Arkadaşlar bilmiyorum tabii ki insan istediği alanda çalışır lakin devlette mühendis yatar, özelde mühendislik yaptığını hissedersin kanısına nasıl varıyorsunuz. 7 sene özelde son 4-4,5 yılda kamuda çalışan biriyim. Kamuda nöbetli bir işte 7/24 saat çalışan bir kurumdayım. Onlarca değil yüzlerce mühendis tanıdım her iki alanda çalışan, ben bu kadar net konuşamazken nasıl daha üniversite okurken bu kadar emin olunuyor. Devletteki mühendislik sayaç okuma yada projelere imza atmak olarak düşünüyorsanız, bakış açınızı çok fazla genişletmeniz lazım. Kimse kendini kandırmasın özelde çalışmak istiyenin derdi fazla kazanç elde etmek isteğidir. Her zaman dediğim gibi mühendislik mezunu dışındaki kişilierin devlette çalışma konusunda böyle bir ön yargıları yok. Siz bir öğretmenin kamuda yatttığı için meslektaşları tarafından eleştirildiğini gördünüz mü? Yada bir sağlık teknikeri saat 3 te paydos ettiği için eleştirildiğini gördünüz mü? Demek ki bu işin içinde başka şeyler var.

Mezun olduğumda kamuda çalışmak hakkında ne ilgim ne bilgim vardı. İlk zamanlar bir dakika bile kamuda çalışmayı düşünmedim ki, etrafımı ve çalışma şartlarını gözlemleyene kadar. Sonra zaten kararımı verdim. Bunca zamanı kaybetmenin bana tecrübe dışında bolca stres ve bir çok sıkıntı veren anı bıraktı. Tabii 7 yıl boyunca kaybettiklerimde oldu. Devleti düşünmezseniz bile kpss ye girmenin hiç bir zararı olmaz. İlk başta devleti düşünen ve giren kişi minumum 3 bin liraya işe başlayacağından, özel sektöre ilerde geçerse bile transfer yoluyla geçer. Elinde seçme lüksü vardır. Kamuda çalışan bir mühendis sanmıyorum ki kalkıpta bir inşaat firmasında saha mühendisi yada bir fabrikada otomasyon-bakımcı olarak haftanın 6 günü çalışsın. Elinde garanti bir gelir, düzgün sigorta ve sosyal hakları varken bu işi bırakacaksa bundan çok daha iyi şartlara geçer. Hatta DHMİ gibi kurumlarda mühendis maaşları 4 bin lira üzerinde , uzmanlıklarda 4.500 lirayı geçen maaş ve iyi çalışma şartları varken , özelde ne bulacaksınız merak ediyorum. Hiç duydunuz mu, kamuda ki bir çok mühendisin eğitim, toplantı vs. sebeple yurt dışına çıktığını, bedavaya yabancı dil eğitimi verdiğini. Aradaki karşılaştırmaları yazsam roman olur. Bunun içine aile gibi etkenleride kattığımızda durum iyice başka yöne kayar. Eskiden kamuda çalışanlara acınılırdı, şimdi kamuda çalışanlar dışardakilere acıyorlar. Levent Kırcanın oynadığı memur parodileri çoktan tarih oldu. İster devlette ister özelde çalışın hiç bir alana direkt olarak ön yargılı bakmayın, hangisi sizin yapınıza uygun ona göre karar verin. Bu gözlemi yaparken kulaktan dolma bilgilerle değil ön yargılarla değil bizzat yaşam standartları ve çalışma koşullarına bakın. Malesef mühendisler için devlet mi özel mi konusunda çokca bilgi kirliliği var.

Daha önce yazdığım bir yazıyı eklemek istiyorum
"Kurumsal şirketlerde bizi bekliyor zaten, kurumsal ve büyük şirketlerin toplam istihdam %5 in üstünde olmadığı açıkken girilebilirse çok iyi. Her kurumsal şirkette çalışanda yükselicek yada yan sektörlere transfer olacak durumu yok, hatta devletteki ücretinizden çok yüksek maaş alınması da zordur. Üstelik bu şirketlerdeki yaş ortalamasına dikkat etmek lazım.

Bakın hala 2010 lu yıllardayız ve mühendislerin devlette körelme mevzusuna takılıyoruz. Körelme ne demek? Öncelikle teknik açıdan körelme nasıl olur? Piyasanın istediği mühendis ile devletin istediği mühendis farkından kaynaklanma olmasın bu. Devlet mühendisten işlerin mevzuata ve ilgili kanuna göre uyumlu olmasını isterken, özel sektör ise kar odaklı işin bir an önce bitmesini ister. Devlet sorumluluğu altındaki bir işi kontrol ederken, bu kontrolü yapacak kişiyi seçme sistemi yanlıştır. Şöyle ki en basit örnek, devlet elektrik-elektronik mühendisliğinden mezun kişiyi elektrik mühendisi olarak atayabiliyor. Alan kontrolü yapmıyor. Şimdi o mühendis elektrikle ilgili dersleri almadan mezun olup elektrik mühendisi olarak kontrol yapabilir mi? Yapamaz sonra devletin verdiği rahatlıkla umurunda da olmuyor. Dışardan bakan kişide, o mühendis arkadaşta körelmekten dert yanıyor. Personel seçimindeki yanlışı bir kenara koyarsak körelme olayı insanın çalıştığı alandan çok kendi kişisel eğilimindendir. Özelde her çalışanda çok parlak konuya hakim insanlar olmadığı aşikardır. İnşaat firmaların kontrol mühendislerin ne kadar teknik bilgiye sahip olduğu da aşikarken, devletteki mühendislik için fazla üstüne gidiliyor.

Bakın öss taban puanlarına niye mühendislikler gün geçtikçe taban puanları düşüyor. Eğer kendini geliştiren hırslı kimse iyi para kazanacaksa niye millet tercih etmiyor???????????? Çünkü millet mühendislerin halini görüyor, para kazanmanın bu kadar zor olduğu bir alanda çalışmak istemiyor. Hiç size yapı denetimlerde emekliliğini bekleyen mühendisler gösterildi mi? Bunlar özeli tercih eden ömürleri şantiyede harcayan kişiler. Hani nerde o yüksek paralar ve iyi yaşam standartları? Teknik açıdan körelmeye satış mühendisliği yapan, mühendislikle alakasız sektörlerde çalışan (bankacılık, vs.) açısından da bakmak lazım ki, bu dediğim alanlarda çalışanlarda yüksek bir orandadır. Siz hiç bunlarda körelme lafını duydunuz mu? Mühendis ücretleri kamuda 3 bin lira civarı değil de 6-7 bin arası olsaydı, kimse körelmenin lafını ağzına almazdı. Körelme bahanedir. Bir kısmı devletteki mühendisliği vezne memurluğu gibi görürse yada özel sektörde çalışmamış direkt olarak kamuda pasif bir yerde çalışmaya başlamış kişi kendi rahatını bozmazsa körelme algısı çıkar. Peki mühendis devlette körelir ise, doktoru, öğretmeni, işletmecisi, avukatı körelir mi? Siz bu diğer meslekler için körelme tabirini kullanıldığını gördünüz mü? ÖSS sınavında mühendislik değil de öğretmenlik kazansaydınız ki bazı öğretmenlikler puanları mühendislikten yüksek üstelik. Şu an kpss ye girip atanma derdinde ve atandığında mühendisin yarısı bir ücrete çalışan öğretmende olabilirdiniz. Bu sefer yaptığınız iş ulvi olurdu. Ama mühendis iseniz devlette yatar yani körelirsiniz, harcanırsınız
smile.png
))). Mantık bu. Bu kavramlar zamanında İlyas Salman, Şener Şen, Levent Kırca film ve parodilerinde geçen memur aşağılamaların getirdiği sonuçtur.

Maaş konusuna gelince, ortalama olarak alırsak yani uç noktaları bir kenara bırakırsak, özel sektörde yeni mezun mühendisin başlangıç skalası 800-1.200 lira arasında değişir. 1.200 lira bile iyi rakamdır. Genel çalışma yerleri kobi, fabrika ve şantiye olan mühendisin haftalık çalışma saati 60 saatten aşağı düşmeyen işlerdir. Çoğu sektörde cumartesi izni, yıllık izin ve mesai ücreti ödemek yoktur. Sigorta ise en asgarisinden yatar. Çoğu işletmede sırf mühendis bulundurmak için sizi tutarlar ki kanun izin verse ilk sizi işten çıkaracaktır. Bu yoğun çalışmanın sonucu devletin verdiği ücrete birkaç yıl sonra varılabilir. Varıldıktan sonrada kat ve kat fazla ücretle çalışılmadığın farkına varılacaktır. Mühendislikte tecrübeli kişilerin ortalama sınır 4 bin 5 bin civarı dalgalanır. Bu sırada işsizlik, iş bulma ve emeklilik olayının, iş stresini de hesaba katın. Şimdi 3 bin liraya yakın kazanan mühendis, kendi gibi kamuda çalışan mühendisle evlendi mi, 6 bin liraya yakın kazancı, lojman, ek ödeme, kreş, yeşil pasaport, kurumun tatil yerleri gibi avantajlarını da düşünün, haftada 40 saat, 2 günlük hafta tatili, 9 günlük bayram tatilleri, yılda 30 gün izinde cabası. Harcanmayı görüyor musunuz? Böyle harcanmaya can kurban ) Bu konuda bile mühendis maaşları 2 bin lira geçmez derken, birkaç ay sonra maaşlar nereye geldi. Ocak ayında elinizi takvime alıp yıllık izin planını yapmak varken, özelde o sene aynı işte kalacağınızdan bile emin değilsiniz. Bir yerde ev almak için kredi alırken, hangi özel sektör çalışanı bu konuda rahatlıkla karar verir. Güvenebilerek yüklü bir taksite girebilir mi? Yok devlette körelirsin, ne işin var devlette, devlette kazandığını bir ayda kazanırsın diyenlerin teğet geçtikleri hayatın gerçekleridir bunlar. Özel sektörde iyi bir iş bulabilmek nerdeyse sayısal lotodaki büyük ikramiyeyi tutturmak gibi bir hal aldı. Şimdi kamuda müfettiş yardımcısı, yada trt ve üst kurullarda çalışan mühendis hiç şantiyede yada pano atölyesinde veyahutta bir fabrikada bakımcı olarak çalışmayı tercih eder mi? Üstelik kamuda yüksek lisans yapabilme imkanı da vardır.

Teknik körelmeyi geçtik, peki insani körelme durumu ne olacak? Bunu hangi kariyer sitesi söyler? Haftada 6 gün 60 saat, hatta 7 gün 70 saat ortalamayla çalışan, iş güvencesi olmayan, yıllık izni ne zaman kullanacağı belli olmayan, maaşı düzgün yatmayan, sigortası düşük ve düzgün yatmayan kişide oluşabilecek körelmeyi kim söyler? Fabrikada, şantiyede yani üretim sektöründe çalışan mühendisin kaderidir bu. Bu kişi kendi köreldiği gibi ailesinde zaman ayıramayarak ailesiyle olan ilişkileri de körelmektedir. Hem stres altında üretimin sorumluluğu, hem üstünüzdeki kişilerin yaptığı baskının cabasını da hesaba katın. Artık eskiden olduğu gibi 45 yaşında değil emeklilik 60 yaşında olucan, bizden sonraki kuşaklarda 65 yaşında olacak. 40 yıl çalış bu tempoyla göreyim seni.

Uzun lafın özeti, devlette çalışma imkanları mühendisler için piyasa göre kıyaslama yapıldığında iyi bir alternatifdir. Bu konudaki ısrarım bu avantajları büyük olunan kamudaki mühendisliği küçümsenmesi ve dışarıdaki piyasayı olduğundan iyi gösterilmesidir. Kişi tercihini kendi yapacaktır ama bu kişilerin yönlendirilirken hayattan beklentilerinin ne olduğunu düşünerek hareket etmesidir. Eğer kamu bazıların dediği gibi bu kadar kötü olsaydı, kpss ye katılma rekor seviyede olmazdı. Eğer kamunun sağladığı şartları olanakları bir özel şirket verseydi, herkes ona girmeye can atardı. Mühendissiniz Süpermen değilseniz yada illaki işi öğrenme süreci diye patron sömürülmesini kabul etmek zorunda değilsiniz. Kamu içinde de kariyer yapabilirsiniz. Her iki alanda çalışmış biri olarak kamuda uzun vadeli plan kurabilir, özel sektörde ise hayal kurabilirsin. Hayali gerçekleştirebilirsen ne mutlu sana. Ben keşke kamuya yeni mezun iken girebilseydim, hem evliliğim hem üst kurullara başvurma imkanım yani hayatımı düzene oturtmam çok daha kolay olacaktı. Herkesin tekrar tekrar amerikayı keşfetmesine gerek yok. Eğer hayatın belli düzende, sosyal güvencenle bir hayat istersen devleti düşünmelisin. Ben kendi işim yada kariyerli (yani paralı) bir iş istiyorum dersen denemek bedava
. "
 
çoğu devlet kurumunda yatışlarda oluyo mühendis o yüzden özelde sürünmek daha cazip geliyo bana. En azından mühendis olduğumu hissederim.

bu sözleri mezun olup piyasayı gördükten sonra nasıl hatırlayacağını görmek isteriz :)
çünkü bir bayan mühendis arkadaş da bana karışmayın ben full time çalışmaktan memnunum diyordu 3 ay sonra alan değiştirmek istiyorum diye konu açmıştı inşallah böyle olmazsın sende
 

Forum istatistikleri

Konular
128,165
Mesajlar
915,611
Kullanıcılar
449,931
Son üye
mecuxell

Yeni konular

Geri
Üst