12 volt ile çalışan bir araca bir ışık baglamak istiyorum

kondansator esr si gereği ilk kalkmada kısa devre akımı çeker ayrıca paralel bağladıkça esr dahada düşer daha fazla akım çeker. evet birkaç ms geç yanar ledler ama geçte olsa birden yanar soft kalkmaz. ama sönerken ledlerin gücüne göre yavaşça söner.

açarken ve kapanırken rampa isteniyorsa pwm devresi en uygunu olur. bir adet 12f675 1 adet mosfet ile çok ucuza olur. 10-15tl gibi (ledler hariç)
 
ustat role ne yaparsn yap manyetik bir buton ve kotaktsan ibarettir ve gecikmeli calismaz. cok kullandim role. yumusak baslangic yapanina hic denk gelmedim.
soruyu soran arkadasim rica etsem profil mesajini kullanma, orda karakter ve zaman siniri var. bir yazzi yazana kadar canim cikti. televizyom icinden cikacak kondans yetmez, 1000 uf zor cikar.
bu bahsettigim aslinda basit bir devre ki aslinda bir transistoru surse o kondansator ledler cok dahuzun sure yanar, devre soyle olacak.
regulatoru unut,
bir tane bd243 al.
onun basesine kondansatorun artisini koy. emitter
9MGHH75FUY6E781.gif

resimdeki gibi yapacaksin baglantiyi sadece fark kirmizi kablo var ya jacktan cikan, iste oraya kondsatorun artisini ver. sonra obur kisimlari aynen yap, ha bir de kondansatorun eksisi eksiye:)
genelde otomobillerde sase kontaklidir anahtar. o zaman sen de artik hangi kontak yapiyorsa onu bagla. kontak calistiginda transistor ledleri yakar. kondansator de sarj olur, devreyi kesince kondansator sarji bitene kadar led yanar, dikkat etmen gereken sadece kontagi bulmak.
 
sağolasın arkadaşım.ben 6 adet kondansatör aldım 16 volt 3300 uf.. birde 7805 aldım. 7805 i kullanmadan bağlantıyı yaptığımda sönme istediğim gibi olmadı.2 3 dk sürüyo sönmesi. sona tesadüfen o 7805 i devreye paralel ekledim herhalde kısa devre yaptı ama ilginç olanı şimdi sönme istediğim gibi oluyo:)) anahtarı kapıyorum ışık yavaşça sönüyo. ama yanmasını yapamadım. elimde 5-6 voltluk şarj aleti var onunla denedim hiç 7805 i kullanmadan ama olmuyo yanma... senin fotosunu attığın devrede ki o jack ne işe yarıyo. regülatörle olmuyo mu. benim şimdi tip 31 mi bulmam lazım. çizim olarak yaptığımı yollarım sana. sende bana o jacksiz anahtarlı ve kondansatörlü olanı yollayabilirmisin
 
kondansatpru uygun bir paralel direncle hemen bosalttirabilirsin. 7805 i fazla zorlama aninda gumler:)
hemen yaniyorsa kondansator az gelmistir:) ben sadece led kullanmistim. belki o yuzden uzun surdu yanmasi.
eger ki 7805 den aldigin 5 voltla degil de 12
devre cizerdim aslinda. kusurabakm cok kisi ile ugrasip cevap veriyorum arada ders calisiyorum. bu ha,de sen beceremezsin benim hatam. aslinda kolayca yapardim. ama pc yi kapattim, ve yarin ankaraya sinava gidiyorum. firsat bulursam cizer adam gibi bir devre sana atarim. ama takipi soyle olmali. 7805, tip 31 de olur herhangi bir npn transistor de. ama sen bd243 ara. artik tip serrisi bulunamiyormus. hem o daha guclu.
bak simdi
7805 in cikisindan 5 volt aldin ya.
onu bu semadaki gibi left or right dedigi noktaya vereceksin, sase de ground dedigine, transistorun ortasindan cikan uc led ya da lambanin ne ise sasesi olacak. bu sayede ledi transistor anahtarlar.
ledin artisi nerde? o da akiden gelen +
bir de 7805 ile transistorun baglantisina paralel kondansatorleri atarsan kondansator sarj olana kadar isik yavas yanmali.
tekrardan kusura bakma seni ugrastirdim. ama kafamda turlu seyler:)
 
jaki falan salla. o temsili resim:) sen jaktan cikan hatglara 5 volt vereceksin.
istersen daha da dusugunu verebilirsij, bu sayede kondansator gec sarj olacaktir.
 
anladim ben kastini araya 500 ohm direnc atarsan cabuk soner.
o sistemde araya sadece transistor koyacaksin sema resimde:)
sen 500 ohm direnci ayarla, zate elinde mutlaka pot trimpot vs vardir, avometre ile ayarla koy hemen desar eder.
paralel olacak kondansatore.
 
elentrugu cikisa vermissib. o regulatorun calismasini umma:)
 
elentrugu cikisa vermissib. o regulatorun calismasini umma:)
benim sönme ile problemim okki:))) şu anda sorun yanması. ayrıca yedek 7805 aldım bi tane zaten:)))) şase falan filan ikinci planda onlar sorun değil yani. şu anda tek sorun ışığın yavaşça yanması:))) sönme yavaş zaten istediğim gibi... ama 7805 çıkınca bozuluyo. 7805 kalsın orda sorun değil:)))direnç görevi gördü o galıba:))) diğer 7805.i nasıl bağlamalıyım benım çızdığim şekle o lazım bana. bd243 olmadan olmazmı yani onu sen biliyosun:)))kondanstrü arttırdıkça sönme süresi ayarlanıyo senın dediğin gibi. sönme olayını çözdük iş yanmasına kaldı:))
 
Son düzenleme:
bide şase falan filan ayrıntısını onemlı değil. bir araba aküsüne baglıcam. arada bi anahtar olcak ona bascam yavasça yancak kapatınca yavasca sonecek butun mesele bu kadarcık:)))) ayrıca yoğun tempoda bana zaman ayırdığın için allah senden razı olsun ve inşallah sınav istedğin gibi geçer:))))
 

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,556
Kullanıcılar
449,916
Son üye
adil.degirmenci

Yeni konular

Geri
Üst