yangın alarm sistemi yapımı

Bilindiği üzere analog adresli panellerde bölge kavramı tamamen dijitaldir. Yani siz bir bölgeye 10 tanede dedektör atasanız 1 tane de atasanız fiziksel olarak herhangi bir şey değişmemektedir, sadece panel üzerindeki uyarı bölümünde ayrıntılı görürsünüz.

GE Security firmasının ZP3 yangın panelini ele alalım. (En çok kullandığım analog adresli paneldi.)

(Bknz: http://www.ziton.com/downloads/pdf/D010 - ZP3 Control panel 1,2 & 4 loops.pdf )

Ürün 1, 2 ve 4 loop (döngü) şeklinde satılmaktadır. EN54 yangın standardına uygun olduğu için de ülkemizde yaygın olarak kullanılmaktadır. 1 loop'ta max 127 dedektör kullanılmaktadır. (2^7-1=127) 1.5 senedir farklı bir sektörde çalışmaktayım, onun için yanlış hatırlıyor olabilirim ama EN54 içeriğinde bir bölgede max. 20 dedektör olmalıdır. RS-232 ve RS-485 haberleşme alternatifleri ile de uzun ya da kısa mesafe seçenekleriniz olmaktadır.

Şimdi bu panelin fiyatını tam olarak hatırlayamıyorum ama yukarıda kabaca fiyatlandırma yapmıştım.

EDS Elektronik Destek Sanayi ve Ticaret Ltd. linkinden de anlaşılacağı üzere bölge sayısı arttıkça panelin fiyatı inanılmaz artmamaktadır. 16 bölgeli panel ile 32 bölgeli panel arasında 40$ fark vardır. 40$ fark ise konvansiyonel paneli analog adresli panelmiş gibi kullanmak için bence verilmeye deyecek bir farktır. :)

Görüş ve düşünceler farklı olabilir. Eski çalıştığım firmada olsaydım ve böyle bir talep bana gelseydi, ben konvansiyonel panel teklifi hazırlardım.

Saygılarımla,
 
Fiyat konusunda cok bilgim yok ama
32 zone panel yerine 2 zone panel kullanıcan
32 zona ayrı ayrı hat cekmek yerine 2 zona hat cekicen
işçilik falan cok...
analog adresli panellerde ozelliklerine gore cok pahalı olabilir.
ben daha once calısıtıgım firmada kucuk yerler icin olimpia panel kullanıyorduk.
bu panelin dedektorleri adreslenebiliyor fakat duruma gore bazı yerlede normal zonelu panel olarak kullanılıp
bazı yerlede ise Ek bir display unitesi ile adresli olarak kullanıyorduk..
32 zonelu bir paneli dusunuce olimpianın bu kucuk 2 zonelu panelinin daha ucuz olması gerektigini tahmin ediyorum..

Sen yinede arastır. birçok firmadan Zonelu ve Analog adresli panel fiyatı teklifi al. 32 adet nokta icin 16 + 16 seklinde 2 zone lu bir panel yeter amma tabi buna en dogru kararı yeri kontrol ederek size soyleyebililirler. belkide sizin adresli yada 32 zonelu panele bile ihtiyacınız yoktur 8- 16 zone lu bir panel yeterlidir belkide...
oyuzden tam olaraak birşey soylemem sizi yanıltır...
 
arkadaşlar ilginize tekrar teşekkür ederim.çok faydalı fikir alışverişi oldu.
 
Merhabalar,
Fabrikamızda NOTIFIER marka AFP-400 panel ile birlikte kod ve sayılarını aşağıda verdiğim ürünleri kullanıyoruz. Bildiğim kadarıyla alarm sistemimiz analog, bozuk olan dedektörlerimizin yedeklenmesi için Notifier ürünleri satan bir firmayla görüştüğümde söz konusu ürünlerin üretimde olmadığını, yerine de başka bir yeni model dedektör öneremediklerini söylediler ve sistemi tamamen konvansiyonel sisteme döndürmeyi önerdiler. Fakat ben sistemi tamamen baştan kurmak yerine sadece dedektörleri değiştirerek işimi çözebileceğimi düşünüyorum ancak ne marka ve model kullanacağım konusunda emin değilim. Notifier dışında bir markanın dedektörlerini mevcut dedektörlerimizle değiştirmem mümkün mü? bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim. şimdiden teşekkürler.
Pull Station NBG-12LX 17 Adet
Insulator ISO-X SLC 21 Adet
Alarm Horn H12/24 10 Adet
Smoke Sensor FSP-751 18 Adet
Smoke/Thermal Sen. FSP-751T 7 Adet
 
arkadaşlar soguk hava deposu için hangi yangın dedektörü seçilmelidir
 
peki ustam ; analog adresli bir sistem tasarlamak yerine intelligent analog adresli bir sistem tasarlarsak verdiğimiz örnek üzerinden sizce avantajları dezavantajları nelerdir ve ekonomik olarak kıyaslama nasıl olur ? mesela intelligent sistemde karşımıza ; röle modülü - alarm kontrol modülü - kontak izleme modülü - deprem sensörü gibi elemanlar karşımıza çıkıyor bu elemanlar sistemde ki görevi nedir ve kaç dedektör arasında kullanılır her çevrimde kaç tane bırakmalıyız bilginiz varsa paylaşabilir misiniz ? analog adreslide ise kısadevre izolatör modülü - kontrol modülü gibi elemanlar karşımıza çıkıyor ?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,304
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst