ya daha fazla sensör varsa?

mdrx

Üye
Katılım
9 Tem 2015
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
44
kıymetli arkadaşlar,

merak ettiğim bir konu var fakat sorabileceğim kimsem yok. rica etsem bana yol gösterebilir misiniz?

örneğin; rpi ile (misal olarak yazıyorum gerçekte değil) bir robot tasarlıyoruz,robotun üstünde toplam 40 tane veri okuyacağımız devre, sensör vb. bize bilgi veren eleman veya bizim yönettiğimiz kısımlar var (örneğin ısı, koku, ses sensörleri, elektronik kollar, tekerlek ve motorlar, RF alıcı/verici vs vs veya başka görevler icra eden elemanlar) ve elimizdeki rpi veya muadil launchpad'te sadece 40 tane pin var. fakat bizim input olarak 80 tane pine ihtiyacımız varken bu kadar sensör, devre nasıl tek bir launchpad ile yönetiliyor?

aklıma sadece bir kaç şey geliyor;

1-decoder/encoder entegreler.
2-analog veri okuyup yollama yaparak her pini yalnizca bir elemana ayırmak.
3-usb kullanarak bunları çoklamak
4-rs232 ile haberleşmek.

arduino ve rpi2'de üst üste geçmeli shield'ler gördüm, bir arkadaşımın usb portunu örnek olarak vermesini de biliyorum (bir bilgisayara tek usb portunu çoklayıp 10 tane yapabilmemiz gibi) fakat bu işin elektronik olayını kavramak için hangi dokümanları okuyabilirim, veya google'dan nasıl araştırma yapabilirim?

(yabancı kaynaklar da olur)
 
S.A.
Sn. Arkadaşım spi yada i2c protokolüyle hem analog hemde i-o ları çoğaltabilirsin.
I/O ları çoğullamak için mcp23s17 yada mcp23017 kullanabilirsin i2c ile 2 hattan spi ile 4 hattan 128 io elde edersin. Mcp3424 ile de analog girişler elde edersin. Raspery pi hiç kullanmadom ama micro işlemci ile bunlar için yazılım yaptım. rs232, rs485, usb ile rasperry ile haberleşirsin . pi ilede io lar ile haberleşirsin. Micro işlemci bilgin varsa işlem ve özellikleri mcu lar ile dahada arttırırsın.
 
@muratmert4

çok teşekkür ediyorum, hepsini not aldım teker teker araştırayım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,120
Mesajlar
915,174
Kullanıcılar
449,824
Son üye
Lecterer

Yeni konular

Geri
Üst