Yıldırım ayarlı güç kaynağı arızası

aykuttnc

Üye
Katılım
1 May 2017
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
34
Arkadaşlar merhaba

Elimde 1 tane yıldırım marka 0-30 v. Ayarlı güç kaynağı var.Cikis voltaji sabit 50v gosteriyor trafo çıkışındaki voltajlar doğru köprü diyotlar sağlam potans lar sağlam 2n3055 ler sağlam bdx53 sağlam başka neyden yapabilir?

ab91f1f301f5767c77a1e38230ba5641.jpg
c876546c159ac1aaa9385ed964e1c896.jpg
 
Merhabalar,

Cikista maksimum voltaj gormeniz giris voltajinin oldugu sekilde cikisa geciyor olmasi durumudur. Bunun iki nedeni vardir.

1 - Cikis transistorleri veya varsa darlington baglanti transistoru arizali olabilir.

2 - Bu transistorleri suren surucu entegresi genelde LM723 olabilir yada varsa opamplar aruzali olsugu icin transistorler iletimde kaliyor gorunuyor.

tek tek olcmek lazim. BDX53 darlington ise base ucunu ayirip sase potansiyeline cekerek cikis sifirliyormu kontrol ediniz. Sonuc sorunun nerede oldugunu belirlemekte yardımcı olur.
 
Bdx53 , bc337 Lm324n değiştirdim çıkış voltajıni degistirebiliyorum fakat yük e bağladığım zaman voltaj düşüyor kısa devreye geçiyor.
 
O zaman şu anki durum akımı sens yaptığı devrede sorun var. Aşırı akım aktığını hissedip korumaya geçiyor.

Devre kartının üzerinde düşük omajlı taş direnç olması lazım. Örnek veriyorum 0.015 ohm 5 watt gibi. Omajı belki 0.010 ohm da olabilir önemli kısmı düşük omajlı olması. Bu direnç değeri yükselmiş ise yüke bağladığınızda hemen akım korumasına geçer. Yada akım ayarı yaptığınız potansiyometrelerde sıkıntı olabilir.

Bu 3 direncin değerlerini kontrol edermisiniz?
 
1 ohm altindaki direncler nasil kontrol edilir ki? Problarin direnci 0.8 ohm gibi. Olcum sonucundan prob direncini cikarirsak dogru olur mu?
 
Boştayken (Çıkış uçları yüksüzken) hangi devre elemanları bu devre yolunda (Devre takibini, bir devre şeması varsa onunla yaparak) daha az ısınıyor, yüke bağlandığında ise hangi devre elemanları (Güç transistörü, gerilim regülatörü, vb.) çok aşırı ısınıp tam olarak bu olaya (Voltajın çıkışta donup sabitlenmesi veya bir kısa devreye) neden oluyor. Bu mantıkla ilk başta el yordamıyla osiloskopunuz olmadığını da varsayarak bu işlemi sıcaklık kontrollü (denetimli) yaparak ilerlerseniz eğer, bozulan elemanları tespit etmek daha kolay olacaktır diye düşünüyorum. Kolay gelsin.
 
1 ohm altindaki direncler nasil kontrol edilir ki? Problarin direnci 0.8 ohm gibi. Olcum sonucundan prob direncini cikarirsak dogru olur mu?

Hocam ,

Düşük omajlı dirençleri ölçmek için mili ohm metreler var onunla ölçmek lazım. O konuyu atlamışım. Yada benim uyguladığım yöntem ölçeceğim direncin üzerinden akımını bildiğim bir voltaj geçiririm. Mesela 3 amper güç akıtırım. Direncin üzerinde düşen voltajı ölçerim. R=V/I formülünde geçen akım ve voltajı koyduğumda direncin değerini buluyorum.

Pratik uygulama.
 
Dedigim yontemle sonuca varilmaz mi?
Elimde bir tane tas direnc var yanilmiyorsam 0.22 ohm bu yontemle deneyecegim
 

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,554
Kullanıcılar
449,916
Son üye
adil.degirmenci

Yeni konular

Geri
Üst