Yüksek Gerilim İşletme Sorumluluğu hk.

zapotek

Üye
Katılım
24 Ocak 2007
Mesajlar
352
Puanları
1
Yaş
43
Merhaba;

arkadaşlar bu emonun verdiği YG İşletme sorumluluğu belgesini aldıktan sonraki prosedür nedir? İşyeriyle sözleşme imzalanıp ayedaş ya da ilgili kuruma mı gönderiliyor? Çalıştığım işyerinden bunun için extra ücret talep edilebilir mi?
bir de Ayedaşın ya da emonun bu sözleşmenin yapılmaması durumunda firmaya ya da sorumlu elektrik mühendisine ne yaptırımı oluyor?

İyi Çalışmalar
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
1-Tedarikçi kuruluş,işletme sorumlusu bulunmayan işletmelerin elektriğini kesme yetkisine
sahiptir.
2-İşletme sorumluluğu için,çalışılan işletmeden ilave ücret talebinde bulunulamaz.Sizin za-
ti görevleriniz arasındadır.
3-İşletme sorumlusu olarak imzalamış olduğunuz sözleşmeyi,Ayedaş'a götürüp vermek ve
belirli aralıklarla,tanzim etmiş olduğunuz formları Ayedaş'a ulaştırmak zorundasınız.
 
Herhangi bir firmada çalışırken,sonradan böyle bir sorumluluk ortaya çıkarsa firmanın
belirli bir ücreti vermesi gerekir.Çünkü ek bir sorumluluk,yükümlülük getirir.Ama kimse vermek istemez.Çok çalış ,çok sorumluluk al,az maaş al prensibi!
Buna rağmen sen yine de ek para isteme,sonra patronla aran bozulur:)
Mucize olurda kendi verirse o başka.Aman patron öyle şey olur mu bu benim görevim falan gibi laflar edip yan cebime koy dersin:D
İstemem yan cebime, prensibi!
 
Benim bildiğim kadarıyla 1kV un üzerinde gerilimin kullanıldığı her tesiste ya görevli bir YG işletme sorumlusu ya da sözleşmeli bir SMM olacak. Eğer orada bir mühendis var ve YG işleri ile ilgieniyorsa(manrvra Bakım vs..) işletme sorumlusu olarak kendini Ayedaşa bildirmezse mühendisin hukuki bir sorumluluğu olur mu? Zaten vatandaş ilgilenmiyorsa bir sorumluluğu da olmaz.
 
E.M.O'dan Yüksek gerilimde işletme sorumluluğu yetkilendirme belgesi almadan ve sözleşme yapmadan hiç bir sorumluluk altında olmazsınız.
İşletmenin yüksekgerilim işletme müh. bulundurma sorumluluğu tamamen patrona aittir.
1-Ya patron size kursa gidip sertifika almanızı ve bu sorumluluğu almanızı ister (metazori)
2-Ya dışardan bu belgeye sahip biriyle anlaşır ki bünyesinde müh. varken hiç bir patron buna yanaşmaz.
3-Ya da patron bunu umursamaz. Çünkü yasa var ama yaptırımı yok.

Bu husustan Ceza alan yada enerjisi kesilen bir işletme gördünüz mü? yada duydunuz mu? :D
 
Arkadaşlar benimde aynı sorunum var. Çalıştığım şirkette dışarıdan işletme sorumluluğu belgesi olan bir mühendis ile anlaşmalı. Ben bu belgeyi alıp onun yerine de bu görevi üstlenebilir miyim ve bunun için şirketten ekstra para talep edebilir miyim?
 
Çoğu şirket (%99'u) bunun için elinin altındaki mühendise ayrı bir ücret ödemeye yanaşmaz. Ancak iş tanımında ya da işe girerken yaptığın sözleşmede bu iş yoksa sen bu belgeleri saklayıp işten çıkarılman ya da bir şekilde ayrılman durumunda şirkete dava açabilirsin. Örneğin; şirket seni çok farklı bir alanda otomasyon, network sistemleri vs. mühendis olarak işe almıştır sonra "gel bir de bu trafolara bak" der. Bu durumda kazanma olasılığın yüksektir.

Ayrıca yasalara göre (bir alternatif olarak söylüyorum) şirkette çalışırken dava açarsan bu dava sonuçlanana kadar seni işten çıkaramaz ve sonrasında da bu dava nedeni ile işten çıkaramaz. Cesaret edebilirsen ilerde bunu yapabilirsin. Tabii büyük ihtimalle tatlıkla ödemeyi kabul etmeyeceklerinden bunu yazıyorum. Yaparlarsa çok iyi. Ben konuyu EMO ile görüştüğümde (hem enerji yöneticiliği hem de işletme sorumluluğundan yıllardır ücret almıyorum) maaş yükseltme talebinde bulunmamı önermişlerdi:)

Kaçabiliyorsan kaçmalısın, hele de trafo ve hücreler sorunlu görünüyorsa, yağlı tipse, yıpranmışsa, hücrelerin mekanik aksamı kötüyse... Bu işin sorumluluğu ağırdır. Zaten bu sözleşme tamamen "sorumluluk ve risk devrini" içerir, bir ölümlü ya da büyük maddi kayıplı kazada işletme ve bakım firmaları değil mühendis sorumludur. Bilirkişiler direk mühendisin eylemlerini inceler. İhmali varsa, olmaması gereken bir kişi ortamdaysa, güvenlik önlemleri eksikse, tek hat şeması vs. yoksa, mühendis işin başında değilse, "taksirle adam öldürme" ve "taksirle adam yaralama" suçları yöneltilebilir.

Mutlaka bu alanlara giren çıkanların EKAT belgeli olmasına dikkat et. Kuvvetli akım yönetmeliği senin gözetiminde diğer fen adamlarının manevra yapabileceğini söyler ancak EKAT belgeleri yoksa yine tüm sorumluluk sendedir, EKAT paylaşmanı sağlar.

Bence para için yapılacak bir iş değil ama mecbur bıraklıyorsan, mümkün olduğunca kendini riske atma, tüm güvenlik önlemlerini al, bakımlarda topraklamalara dikkat et, adamlara EKAT belgesi aldır, gördüğün en ufak problemi işletmeye raporla, teknisyenlerin EKAT eğitimi için işletmeye yazılı bildirimde bulun, kabul etmeseler de elinde olsun, mümkünse tüm raporlarını (imzalamazlar ama) imzalat, yazılı belge, mail ne varsa sakla ve zaman aşımı olabilir ancak yine de tüm belgelerini iyi sakla. Asla teknik lise mezunu olmayan bir elektrikçiyi işe karıştırma. Bazı işletmelerde bu da oluyor. Düz liseden gelenler...


Eğer bakımları bir dış firmaya yaptırıyorsan, yine sorumluluk senindir, bunlardan da bazen çok acemi personel gelebiliyor, takip etmeli ve orada bulunmalısın. Planlı bakımlarda enerjiyi Bedaş, Ayedaş vs.'den dilekçe vererek kestirebilir bittiğinde tekrar irtibat kurabilirsin, daha emniyetli olacaktır.
 
merhaba arkadaşlar,
yukarıdaki tüm mesajları soluksuz okudum
tek birşey diyorum
Allah yardımcımız olsun :)
 
peki yg işletme sorumluluğu tüm trafosu olan (50 kVA-....) işletlemeler(fabrikalar,küçük büyük dükkanlar oteller petrol istasyonları halısahalar vs.) için zorunlu mudur.yani trafosu olan bir işletme eğer işletme sorumluluğu yoksa ceza alır mı?
 
Ceza diye birşey yok.Trafolu müşterler için
zorunluluk var.Olmaz ise,tedarikçi kuruluş,
arızalara müdahale etmez.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,525
Kullanıcılar
449,904
Son üye
teknikbilimlers31

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst