Yüksek Frekanslı Elektronik Balastlar

Katılım
3 Ocak 2007
Mesajlar
181
Puanları
1
Yaş
39
Yüksek Frekanslı Elektronik Balastlar konusunda Word dökümanları ,Power Point'te hazırlanmış bir sunum ve bir makale var. İlgilenen üniversiteli arkadaşlar için.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Merhaba, yüksek frekanslı elektronik balastlarla ilgili bitirme tezi hazırlıyorum. Elindeki dökümanları rapid share ya da buna benzer bir paylaşım ortama yüklersen çok sevinirim
 
elektronık balastla ılgılı sunum ve makalelerı bana atabılır mısınız cok acıl
 
Merhaba.Google Amca'da görselde "555'li elektronik balast veya "555''li inverter devresi" yazdığınızda karşınıza çift veya tek trafo sarım girişli tek veya çift transistörlerle yapılmış pek çok devre örneği (Yerli ve yabancı) çıkacaktır.Bunların tek transistörle veya mosfetle ile 555'in 3 nolu ucundan gelen kare dalga ile sürülenlerini de özellikle seçeceksiniz (Bu trafo çıkışlarında 50 Hz hiç yazmayacak,çünkü çıkışları genellikle 26 000 hz. civarındadır,yaklaşık olarak),bu ödev veya çeşitli hobi uygulamalarında flüoresanı direk yakmada kullanabilmeniz için.220 vac, 50 HZ. yazanlar 12/220 Şebeke akımını küçük çapta da üretebilen ; ac/dc inverterlerdir,işinize bu amaç için hiç yaramazlar,bunları özellikle ayıklayıp ayırt edebilmeniz lazımdır.

Bir de yüksek frakansta çalışanlar flüoresanların çıkıştaki 2 pin uçları kendi içinde tam birleştirilip dıştan sadece 2 kablo şeklinde startersiz giden bir lamba bağlantısı şekliyle mutlaka yapılır.Yüksek frekans ilk ateşlenmeyi bizzat da hemen kendisi yapar,starter hiç kullanılamaz.Eğer kullanırsanız lamba yanamaz buna çok dikkat.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
...Bir de yüksek frakansta çalışanlar flüoresanların çıkıştaki 2 pin uçları kendi içinde tam birleştirilip dıştan sadece 2 kablo şeklinde startersiz giden bir lamba bağlantısı şekliyle mutlaka yapılır.Yüksek frekans ilk ateşlenmeyi bizzat da hemen kendisi yapar,starter hiç kullanılamaz.Eğer kullanırsanız lamba yanamaz buna çok dikkat.Kolay gelsin.
Aynı yapı (elektronik balast) CCFL sistemlerinde görürüz yani laptop ve LCD tv arka aydınlatmalarında kullanılıyor ama adına inverter demişler. Araştırmanıza bunları da dahil edebilirsiniz.
 
http://320volt.com/fluoresan-lambalar-ozellikleri-cesitleri-incelemesi

QAPAYg.jpg

62D2Xk.jpg



Alıntıdır:Endüstriyel Elektronik (MEB) baskı yılı 1978

Merhaba.Yüksek frekanslı elektronik balastlar üstteki linkte çok detaylı incelenmiş ve diğer balastlarla karşılaştırması da yapılabilmiştir.1. resimdeki Şekil 7.1’de herhangi bir entegre kullanmadan yapılan tek transistörlü bir dc-ac konverter prensip şeması verilmiştir.Burada trafo nüvesi yüksek frekansa uyarlanamsı için kullanılan trafonun nüvesi mutlaka ferrit bir nüve de olmalıdır.Lm555 veya herhangi bir entegreden hazır gelen bir kare dalga olmadığı için bu devrenin çalışmasının devamlılığı L2 yardımcı sargısı (geri besleme sargısı) üzerinden R direnç değeri ile sınırlandırılmış akü akımı üzerinden osilasyonun devamlılığı ve L1 sargısından sürekli bu emitter-kollektör ac akımını L1 sarımından tam akıtarak çıkış sargısından yüksek frekanslı ac akımın eldesi de böylece sağlanmış olur.

Elektrolitik kondansatör ve L2 sargısının empedans değeri uygun değerlerde seçilirse bir mosfetle veya MJ2955 gibi darlington güç transistörü ile bu ferrit nüveli trafonun çıkış sarımından 26 000 hz ac akım elde edilip startersiz 20 (18) veya 40 (36) watt. (20 cm veya 40 cm.lik) örneğin çubuk tipteki (20 watt.) veya yuvarlak flüoresan (32-40 watt.) tüplerini yakabilir.Seçilen direnç 5 watt.lık ve devreye göre geçen akımı sınırlamak amaçlı ve belirli bir omajdaki direnç değeri olur,kond.’ler bipolar (Çiftkutuplu) elektrolitik kond.seçilmiş olup 100 mF kapasite değerinde de genelde bu türden uygulamalarda (20 ve 40 watt.lık elektronik balastlarda) kullanılabilmektedir.Saygılarımla.
 
Aynı yapı (elektronik balast) CCFL sistemlerinde görürüz yani laptop ve LCD tv arka aydınlatmalarında kullanılıyor ama adına inverter demişler. Araştırmanıza bunları da dahil edebilirsiniz.

Merhaba.Çok haklısınız sn.by lent,bunlar da ayni sistemle çalışıyor ve tek transistörle,basit bir inverter devresiyle çok ince flüoresan tüpleri (Soğuk katotlu) olarak çalıştırıyor,ayni dediğiniz gibi.Saygılarımla.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,899
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst