vinç motoru yardım

elnino111

Üye
Katılım
15 Eki 2009
Mesajlar
14
Puanları
1
Yaş
48
250 kg yükü 40m yüksekliğe çıkarmak için gerekli olan vinç motoru gücünü nasıl hesaplayabilirim
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
dostum şimdi motor gücü yükseklikten bağımsızdır. istersen 1m yüksekliğe kaldır motor gücü yetmezse yine de kaldıramaz. ya da "bu motor bu kütleyi 20m ye kadar kaldırabilir daha sonra kaldıramaz" diye bir olay yoktur. gelelim hesaba. gerekenleri tam vermediğin için kendim kafamdan değerler vereceğim. örneğin senin, bu ağırlığı taşıyan halatı, çapı 50 cm olan bir silindirik kasnağın üzerine doladığını farz edelim. motorun burulma momenti Mb=0,25mx250kg= 62,5 daN olacaktır. Daha sonra bu kütleyi 50 dev/dak lık bir açısal hızla kaldırdığını düşünelim. O zaman genel formülümüz Mb=955xP/n den 62,5=955xP/50 buradan P = 3,272 kW bulunur. güvenlik açısından motor gücünü bu değerler için 4 kW ya da biraz daha üstünü seçebilirsin.
 
ben öğrenciyim hocanın sorduğu soru aynen böyle 250kg yük 40m yüksekliğe çıkartılacak


ayrıca büyük ve küçük çarklar kullansak motor gücü düşer mi?
 
Aradaki redüksiyon oranına göre tabii ki motor gücü de düşer/yükselir. Doğrudan motor miline mi sarılacak halat? Elektrikten ziyade fizik-mekanik bilgisi ister. Ama yükseklikle motor gücünün doğrudan bir bağlantısı yok. Olsa olsa halat tamburunun çapı-boyu içindir o bilgi.
 
dişlilerle motor gücü değişmez. sadece devir ve moment değişir.
 
Kardeş sana şimdiden kolay gelsin, sana şu şekilde yardımcı olabilirim, işletmede kullandığımız bir vinç 21mt'den 2 ton yük çekiyor motor güçü 2.2kw işallah işne yarar.
 
dişlilerle motor gücü değişmez. sadece devir ve moment değişir.

Haklısınız. Sürç-ü lisan ettik. Güç değişmez. Kayıpları saymazsanız teorik olarak tambur çapı ve redüksiyon ile ayarlanarak istenilen güçte motor ile çalışabilirsiniz. İlgili bağıntıyı forumda biraz araştırma yaparsanız görürsünüz.

Yalnız yükseklik bilgisi de verdiğine göre sanırım burada istenilen şey, bir uygulamadan ziyade basit fizik bağıntıları kullanılarak enerji çevrim hesaplamaları yapılması. Yine de istenilen çözüm için verilen bilgi yetersiz.
 
arkadaşlar yardımlarınız için teşekkürler
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,304
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst