Vakumlu Kesici ve OG Hücre Fotoğrafları

Vakum kesici aryorum,yurt dışına göndericem,elko ve elimsan olmayacak,acaba başka marka varmı imalatınıyapan yerli firma.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
fotoğrafta görünen vakumlu kesici bile eskisi siemens marka bir kesici bunu yenilerini görmeniz lazım bu arada unutmadan vakumlu kesici gazlı kesiciyle karşılaştırıldığında uçurumlar var diyebilirim ben 16 senedir Bakım onarımda çalışıyorum vakumluyu icat edenden allah razı olsun diyorum tek eksi yönü fiyatı tabi alıcı için aslına bakarsanız kullanım süresince bu maliyeti fazlasıyla karşılıyor yani gazlı veya yağlı kesici koyup başım ağrıcana koy vakumlu gece rahat uyu kardeşim :)

Vakum kesici aryorum,yurt dışına göndericem,elko ve elimsan olmayacak,acaba başka marka varmı imalatınıyapan yerli firma.

bu konuda size yardımcı olabilirim kullanıcı adımı internete yaz bu benim sitem size her türlü kesicide yardımcı olabilim
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Arkadaşlar kısacası Vakumlu kesiciler Orta gerilimde daha verimli ve sık kullanılmaktadır.Fakat SF6 gazlı ,yağlı ,havalı kesicilere göre daha pahalı oldukları için şimdilik SF6 gazlı kesiciler Orta gerilim ve yüksek gerilim sistemlerinde daha fazla kullanılmaktadır.
 
ben çok hücre gördüm fakat vakumlu kesiciyi ilk defa gördüm... teşekkürler...
 
Bence bir an önce tedaşın da vakumlu kesicilere geçmesi lazım.Ama ne zaman geçer tabi bilmiyorum.
 
Bir SF6 kesici'nin Vakum kesiciye göre %30 civarında maliyet avantajı vardır, bilhassa tedaş ve özelleşen dağıtım şirketleri tarafından sekonder dağıtım sistemlerinde kullanılmakta olan hücrelerde vakum kesici kullanılması maliyetleri en az %30 oranında artıracaktır, bunun en önemli sebebi vakum kesicilerde kesme işlemin gerçekleştiği vakum tüplerinin üretim maliyetinin hem çok zor ve teknolojik hemde çok pahalı olmasıdır, şuan için Türkiye'de ciddi anlamda bir vakum tüpü üreticisi yoktur, tabi bu yapılamayacak anlamına gelmez ancak henüz Türkiye'de böyle bir yatırım için yeterli vakum kesici talebi yok. Örneğin Ulusoy Elektrik firması, sf6 kesicisinden önce Vakum kesicisini geliştirdi ancak Türkiye'deki talep ve fiyat oranına bakıldığında şuan sadece sf6 kesici üretimi yapıyor.
 
Konuyla ilgili bir kaç şeyde ben söylemek istiyorum. goxhell arkadaşım siemensin karşılaştırmasını yayınlamış. Siemens vakumun muhteşem olduğu imajını oluşturmuş, çünkü Türkiye pazarı için(36kV) hazır çözümleri var. Doğru fiyatı pahalı ama muhteşem bir şey alacağınız için dert değil. Türkiye'de dağıtım şirketlerinin vakum zorunluluğu getirmesi, Siemens'in tekeli manasına gelirki, ben de olsam tek satıcıya muhtaç olmak istemem. SF6 için bence en büyük ve yadsınamayacak dezavantaj gazın patlamalar sonrası atmosfere salınması ve çevre kirliliği yaratması. Tabi bu zarar oranının ne boyutta olduğunu bilmiyorum. Mesela Çin'den konteynır dolusu gelen ve satılan malzemelerin ülkemizde yarattığı kirlilik kadar varmıdır bilmiyorum. Üstelik Çin bunları üretirken atmosferi kirletmemek gibi bir kaygı da taşımıyor. Tabi burda marka olmuş üreticileri kastetmiyorum onlar Çinde de olsalar çevreci davranmaya çalışıyorlar.

Neyse konu uzadı, kısaca neye ihtiyacınız olduğu önemli, mesela ben olsam günde kırk kez açılıp kapanan ve motor süren bir kesici için vakumu, yılda 1 kez açıp kapatılan bir ring kesicisi içinse SF6'yı tercih ederim.
 
vakumlu kesicilerda patlama anında bir dalga meydana geldiğini ve bu dalga insan vucudunu delip geçtiğini ve nufus ettiği bölgedeki hücreleri öldürdüğünü ve sonunda o bölgenin kanser olduğunu duymuştum.ama nekadar doğru bilmiyorum.
 
Schneider ın hazırladığı vakum ve SF6 kesiciye dair dökümanın linki.
http://www.schneider-electric.ca/documents/services/en/shared/breaking.pdf

Siemens in yaptığı karşılaştırma linki ise
http://www.siemens.com.tr/i/assets/...m kesici - sf6 karsilastirma.pdf (721kb) .pdf


Schenider ın hazırladığı dökümanda SF6 kesici için belirtilen arıza sayısı 10binde 4 ten daha az olarak verilmiş. 10 yıllık ortalama bir süre için de ben de ortalama 10 yıldır kullanılan binlerce kesicide çıkan sorun yüzdesini ortalama 10binde birkaç olarak gördüm. Ancak yukarda okuduğum yazılara göre SF6 çok fazla sorun çıkaran kesici olarak görülmekte. Herhalde bunun nedeni fazla özen gösterilmeden imal edilmiş bazı yerli imalat kesiciler diye düşünüyorum. Vakum kesici de ise böyle bir arıza sayısı teorik olarak sıfır. Basit bir ayrıntı gibi göülecek belki, kesicilerin sahada veya nakliye sırasında devrilme riski onbinde 10 dan çok daha yüksek. Bu durumda SF6 yı sahada gaz basılabilirken vakumu imal edildiği fabrikaya göndermekten başka bir çaresi de yok.

Siemens dökümanında vakum kesicinin mekanik parçaları az olduğu için sorunların çok az olduğunu bahsetmiş. Mekanik parçaların az olduğu doğru ama her 2 kesici arasında bakım açısından çok önemli br fark oluşturmaz (yine düşük kalite imalat SF6 kesicilerden bahsedilmemektedir).

Kesici ebatları arasında ise dökümanda bahsedildiği gibi önemli bir fark yoktur. SF6 kesicisi gerilimi kesmede daha başarılıdır. Eğer vakum bir kesici motoru besliyorsa açma sırasında oluşan gerilimleri sönümlemeden dolayı uygun parafudrlar kullanılması gerekiyor. Bu konu Schneider ın dökümanında bahsedilmiş. Siemens ise eski teknolojili SF6 kesici ile bu konudan bahsetmiş ve her ikisinde de bu riskin olduğu vurgulanmış ve aşırı gerilim sınırlayıcı (Parafudr) kullanılması tavsiye edilmiş. Normal olarak bu parafudrlar motoru besleyen vakum kesicilerle kullanılır. SF6 nın en büyük dezavantajı patlama riski ve bu sırada ortaya çıkan gaz.

Tercih olarak ise 10kV a kadar olan sistemlerde vakum, 36kV sistemlerde ise vakum veya SF6 lı kesicileri kullanırdım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,242
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst