Uyumlu kondansatör?

MeHMeT-INC

Üye
Katılım
19 Şub 2017
Mesajlar
17
Puanları
1
Yaş
28
yapmak istediğim ateşleme devresi için 0.22uf 630VDC kondansatör gerekiyor. Bugün elektronikçileri dolaştım fakat bulamadım. bir elektronikçi onun yerine üzerinde "220n M 440v x1 vishay" yazan kondansatörü kullanabileceğimi söyledi. ben de aldım ama kullanıp kullanmamak arasında kararsız kaldım. elimde bir tane de "0.22uf 275V x2" yazan bir kondansatör var. Acaba bunlardan birisini kullanabilir miyim? Bu sorunu çözünce devreyi kurmaya başlayacağım yardımınızı bekliyorum
 
yani bu ikisinden birisini kullanabilir miyim?
 
bu kondansatorun mazur kalacagi voltaj nedir? bunu bize siz soyleyebilirsiniz.
 
eski bir Renault ateşleme sistemini platin kumandalı transistörlü tip ateşlemeye çevireceğim. ne kadar voltajla çalıştığını bilmiyorum. Elimde yurt dışında da eski arabalar için kullanılan bir devre var onu yapmak istiyorum ama dediğim gibi kondansatör bulamadım :/
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
hangi transistörle bobini süreceksin. kullanacağın transistörün Vce voltajı da yüksek olmalı.
 
bu941 uygun , çalışmazsa şemayı ekle yardımcı olalım. Bende zamanında platinli
araçlara elektronik ateşleme yapmıştım.
 
LyX4XJ.png

Yapmak istediğim devre bu adı "Velleman K2543" yurtdışında çok fazla kullanan varmış. TIP126 yerine BU941 kullanacağım.
Ama malzemeleri bulamadım. Kondansatör yukarıda belirttiğim kondansatörlerden biri olur mu? 150v zener de bulamadım onun yerine 130v aldım ama emin değilim. Sizin düşünceniz nedir kondansatör ve zener konusunda?
 
x kondansatörler uygun. 150 volt zenerler transistör Vce gerilimini 2x150=300 voltun üzerine çıkmasını engellemek içindir. gerilim 300 voltu aşınca kesimdeki transistör iltime sokularak gerilimin yükselmesi engelleniyor. eğer 2x130 volt zener bağlarsan Vce voltajı 260 voltda sınırlanır. Çok fazla farketmez ancak yüksek devirde çalışırken bujinin ateşleme enerjisi biraz düşer. 220n kondansatör ve zenerler hemen aynı işi yapıyorlar. yani ateşleme anında 12 volt tarafında oluşan istenmeyen gerilimi azaltıyorlar. Eğer bunları kullanmazasan transistör yanabilir ve/veya radyo teyp cızırtı yapar. Eğer zener voltajını düşürür ve kondansatör nf değerini artırırsan ateşleme enerjisi azalır. rölantide farkedilmez ancak yüksek devirde sorun çıkarır.
platin uyarmalı transistör yardımıyla ateşleme yapmak platinin şişmesini engeller. dolayısıyla ömrü uzar. ateşleme verimini çok fazla artırmaz. manyetik veya optik uyarmalı olanlar daha iyidirler. yüksek devirde ateşlemeyi avansa alarak, düşük devirde normal yapmak gerekir. tam elektronik ateşlemelerde bu işlem otomatik yapılmakta ve tam verim elde edilmektedir.
yukarıdaki devrede 4 şasi, 3 bobin, 2 platin , 1 12 voltmu.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,169
Mesajlar
915,617
Kullanıcılar
449,932
Son üye
yyasar

Yeni konular

Geri
Üst