Uçak Yapımı

dikce_efe

Üye
Katılım
19 Mar 2010
Mesajlar
53
Puanları
1
Yaş
37
Uçaklar nasıl imal edilir nasıl uçar çok merak edıyorum ve bilgi edınmek istiyorum. internette arama yapıyorum hiçbir bilgiye ulaşamadım yardımcı olursanız çok sevınırım.
 
bulamamanız çok ilginç. google da "uçak nasıl uçar" şeklinde yazın 195 000 sonuç çıkıyor.
 
arkadaşımız çok güzel soru sormuş o kadar yükle o uçk nasıl havalanıyor gerçekten akıllara zarar ? neden türkiyede sıfırdan yüzde yüz yerli uçak üretilmiyor peki ???



Uçak nasıl uçar? - UZMANTV
 
Kısaca şöyle cevaplayayım.

1- Çocukken uçurduğumuz uçurtmalarla aynı mantıkta uçar. Uçurtmaya nasıl ilk hızını verip havalanmasını sağlıyorsak uçağada bu gücü motorları sağlar.

2 - Uçağın altındaki hava akımı üstündekiyle birlikte bir yemek kaşığının ters dönmüşü şeklinde oluşur. yani alttaki hava üstteki havadan daha fazla ve akışkanlığk yönü yukarı doğru çizildiğinden uçak uçmak için daha az enerjiye ihtiyaç duyar. Eğer öyle olmazsa şeklen yine uçabilir. Fakat çok fazla enerjye ihtiyaç duyar ve belli irtifada çakılma eğilimine girer.

3- Uçaklar yüzebilir şekilde dizayn edilir. sanılanın aksine haifftir. Çelik kadar sert olup çelikten yarı yarıya hafif olan titanyum tri oksit alaşımlarından yapılırlar. Çoğunluk aksamı ise plastiktir. Titanyum Türkiyede olmayan bir madendir. Ve uluslara arası satışı kontrol altına alınmıştır. Malum savaş teknolojilerindede kullanıldığından...

4- Uçağın modeline ve irtifasına göre havada iki motoruda dursa bile bir süre hafif alçalarak seyrine devam edebilir. Malum sebeplerden ötürü. Fakat hızı ve irtifası akışkanlığı sağlamadığı noktada düşmeye başlar. Ve çakılır. Mesela planör dediğimiz motorsuz uçaklar vardır. Bunlar iple uçurtma gibi çeklerek uçurulur ve motorsuz iner. içine 2 insna sığabiliyor. Eskişehirde okulu var. Ücretsiz kursları oluyor.

Kısaca böyle yani. tabi koskoca uçuş teorisi var, yazılan binlerce sayfalık aerodinamik kitapları var, concord uçaklarının neden düştüğü sorunsalı var, hava akımı ve hava tünellerinde yapılan testler var (artık bu testler bilgisayar ortamında yapılıyor)..
 
Bir uçağın nasıl uçtuğunu öğrenmek istiyorsan ilk önce araştırmanı kısaca yap, sonrasında model uçak çalışması yap..
 
uçak yapınında kullanılan malzemeler genelde askeri amaçlı oluğundan zor bulunur hafif ve dayanıklı malzemeden üretilir pahalıdır
maket uçak kulubleri var yakınlarda bir tane varsa git herşeyini açıklarlar olmadı google dayıda illaki vardır...
 
Mehmetf ye katılıyorum ben öyle yaptım gerçekten çok zevkli herkesi model uçak yapımıyla uğraşmayı tavsiye ederim..
 
Selamun aleyküm
acizane yazmak istedim.
Uçaktaki temel uçuş kaidesi kanatlarının alt kısımlarının düz üst kısımlarının yukarı doğru bombeli olmasıı nedeniyle ileri haraket halinde havanın kanatın alt ve üst kısmındaki hız farkıdır. Üst kısımda hızlı hareket eden havada basınç düşer ve kanat yüksek basınçtan alçak basınca doğru hareket etmiş olur. Bunun yanında temel bir mantık olarak kanadın belirli bir eğim modelinde olması da havanın kanada çarpma anında yükselmesine neden olur. Vantilatör pervanesi gibi. Ancak bu durumda yani kanat eğimi ile havada kalan uçaklarda uçak motorları durduğunda arkdan şiddetli rüzgar eserse uçağı alçaltabilir. İlk bahsettiğimiz kaidede ise hız farkı esas olduğundan her geriden gelen rüzgar ile de yükselme sağlanabilir.
Bildiğim kadarıyla bu iki usul de uçaklarda kullanılıyor. Bu kanadın eğimli olması atak açısı olarak adlandırılan açıdır; verimliliği dşüren bir açı olmasına rağmen savaş uçağı gibi uçaklarda hızlı alçalma yükselmeyi sağlar.
hayırlı gnler dilerim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,537
Kullanıcılar
449,910
Son üye
citythunder

Yeni konular

Geri
Üst