triyak tetikleme

Transistör akım kontrollü bir elemandır. Base akımını keserseniz, kesime gider. Yük tarafında ac ya da dc olması farketmez.

Tristör ise bir kere iletimle geçirildi mi kapı akımı kesilse dahi kesime gitmez. Tristörün kesime gitmesi iki şekilde olur. Doğal komutasyon ve zorlanmış komutasyon. Doğal komutasyonda, eğer tristör akımı İh yani holding akımı(tutunma akımı) altına düşerse otomatikman kesime gider. Bu da ancak ac devrelerde olabilir. Zorlanmış komutasyonda ise yardımcı elemanlar kullanılarak, tristör kesime götürülebilir. Bu metodla tristör hem ac hem de dc devrelerde istenen şekilde iletimden çıkarılır.

Triyak karakteristikleri de tristörle aynıdır. Tristörden farklı olarak triyakı birbirine ters paralel bağlı tristörler olarak olarak düşünebilirsiniz.
 
Triyak tekiklemek icin gerilim benim 24 v luk sensor olacakda...

Hangi triyak onerirsiniz?

Uzerinden 110 v ac geçecek. Akim kucuk bir akim... gayete aldigi icin kesime gitmesi icin ne yapmak gerekmektedir
 
Arkadaşlar buradaki detay önemli. Çok karıştırılıyor çünkü. Triac ve tristör gibi yarı iletken anahtarlar genellikle AC gerilimleri anahtarlamak yani kontrol etmek için kullanılırlar. Gate ucundan verdiğiniz sinyalin AC ya da DC olması önemli değildir. Fakat Anot-Katot uçlarına yük üzerinden uygulanan voltaj AC ise, uygulanan AC gerilimin her periyodunda tekrar bir tetikleme uygulamanız gerekir ki tristör veya triyak iletimde kalsın. Ya da anot katot arasına DC gerilim uygular ve bu durumda tetikleme verirseniz tristör veya triyağınız sürekli iletimde kalacaktır. Bu durmda devreden çıkarmak için anottan veya katottan devrenizi bir sefere mahsus açık devre etmeniz gerekecektir. Bu nedenle DC gerilim kontrollerinde tristör ve triyak uygun ürünler değildir. DC gerilimlerde anahtarlama yapacaksanız Mosfet, transistör veya IGBT ler daha uygun olacaktır.
Arkadaşlar ademcekic arkadaşımız çok güzel anlatmış daha farklı ayrıntıya gerek yok
 
cheem arkadaşım triyak'a ac voltaj uygular isen gate sürekli tetiklenmesi gerek bunun için diyak kullanılır
anot ile katod arasına ac uygulanmış ise gate'yi dc ile tetiklerseniz tristör gibi davranır.
 
cheem ne yapmak istediğin anlamadım triyak ile ne yapmak istediğini bir şema ile belirtirsen daha anlaşılır olur
 
24 v dc sensor ile tetikleme yapip 110 v ac ile plc ye sinyal gonderecegim
 
24 v dc sensor ile tetikleme yapip 110 v ac ile plc ye sinyal gonderecegim
 
TVdW3QThNCV8Yj9lO4mUPo8lmTw8yQdFPuqitWZ44snFGE9XqC.png

470 ohm direnç değeri ile oynayarak istediğiniz dc voltaj değerinde tetikleyebilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,124
Mesajlar
915,205
Kullanıcılar
449,832
Son üye
SametKepenek

Yeni konular

Geri
Üst