Tristör ve Triyak Arasındaki Farklar

YSFORL41

Üye
Katılım
19 Eki 2008
Mesajlar
29
Puanları
1
Yaş
39
tristör ve triyak arasındaki farklar nelerdir açıklayabilirmisiniz arkadaşlar
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Tristörler hakkında ayrıntılı bilgi için linkten ulaşabilirsiniz.

Linke buradan ulaşabilirsiniz


Tristörler


Thyristor_circuit_symbol.png



Thyristör mantık olarak yandaki şekildeki gibi iki transistörün birbirine bağlandığı gibidir. Thyristörün anot, katot ve gate olmak üzere üç ucu bulunmaktadır. Gate ucu tetikleme ucudur. Yani anot ile katot üzerinde bir gerilim varken (Anot (+), katot (-) olmak şartı ile) gate ile katot ucları arasına bir anlık (Gate (+), katot (-) olmak şartı ile) akım uygulanıp çekildiğinde thyristörün anot ile katot uçları arası iletime geçer. Anot ile katot arasındaki gerilim "Tutma Gerilimi" 'nin altına düşmediği sürece thyristör iletimde kalır. Thyristörü yalıtıma sokmak için anot ile katot arasındaki akım kesilir veya anat ile katot ucları bir anlık kısa devre yapılır. Veya da gate ile katot arasına ters polarma uygulanır. Yani gate ucuna negatif gerilim uygulanır.


Triyak


Triyaklar da tristörlerin alternatif akımda çalışabilen türleridir. Triyakın oluşumunda birbirne ters yönde bağlı iki adet tristör bulunmaktadır. Yan tarafta bu birleşim görülmektedir. Herhangi bir alternatif akım devresindeki bir triyakın A1 ucuna (+) A2 ucuna da (-) yönde akım geldiğinde birinci tristör, tam tersi durumda ise ikinci tristör devreye girecektir. Bu sayede triyak alternetif akımın iki yönünde de iletime geçmiş olur. Triyak yüksek güçlü ve alternatif akım devrelerinde güç kontrol elemanı olarak kullanılır.

Ayrıntılı bilgi isterseniz elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Tristorun Gate ucuna + gerilim verilmesi gerekiyor bunun icinde eger AC akimda kullanilacaksa seri bagli bir diyot ile iletime geciriliyor.

Triyak ise AC gerilimde calisiyor zaten.

Yanlissam duzeltim, aklimda boyle kalmis :)
 
tristör: http://tr.wikipedia.org/wiki/Tristör
triyak : *************************

ders notları : https://www.kontrolkalemi.com/forum/attachments/güç-sistemleri-analizi-rar.33270/


Triyak Ac devrelerde Tristör çoğunlukla Dc devrelerde bazende Ac devrelerde kullanılabilir. Ac devrede kullanıldığında yarım dalga doğrultucu gibi çalışır.
Tristör ün Anot(+) ,katot(-) ve gate(-) olmak üzere üç ucu vardır. Gate ucundan gönderilen tetikleme sinyali ile iletime geçer. Gate uygulanan tetikleme sinyali kesilse dahi iletimde kalır. Tekrar kesime getirmek için özel yöntemler vardır.

Thyristor_circuit_symbol.svg.png


TriyaK'ı birbirine ters olarak bağlanmış iki tristör gibi düşünebiliriz. Her iki yöndede iletime geçer. Bununda tristör gibi üç ucu vardır. (A1,A2 ve Gate) Gate ucuna tetikleme sinyali uygulandığı müddetçe iletimde kalır. Gate sinyali kesilirse kesime gider.
Triyak, pozitif yada negatif tetikleme sinyali ile iletime geçebilir.
*************
A2 ucu pozitifken gate ucuna pozitif, A1 ucu pozitifken gate ucuna negatif sinyal uygulamak uygundur. Fakat pratikte her ikisi içinde negatif sinyal uygulanır.
 

Ekli dosyalar

  • güç sistemleri analizi.rar
    2.8 MB · Görüntüleme: 114
Moderatör tarafında düzenlendi:

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,896
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst