Trifaze Rezistans

http://hbogm.meb.gov.tr/MTAO/1Elektroteknik/unite6.pdf
rE5DJV.png


Evet,çok haklısınız,sadece en son soruya gö. genel bir örnekle cevap vermiş oldum.Yanılmıyorsam siz 3 faz ve nötr hattı varken yıldız noktası (0 noktası) normalde de oluşuyorken,bu fazlardan biri gidince ve nötr hattı da yokken 2 faz arasından 2 seri bağlı köprülenmiş rezistanslardan bu akım nasıl geçiyor,onu tam olarak da anlamadınız değil mi?

Üçgen bağlamada nötr noktası hiç kullanılmaz,üç faz arasından akım üçgen bağlı bir asenkron motor sarımlarında nasıl geçiyorsa, bu köprülenmiş rezistansları da bir sargı olarak düşündüğünüzde (Biri indüktif,diğeri omik yüktür biraz farklı olarak) ayni akım bu durumda nötr yok iken bu 2 fazdan yine geçecektir.Ama daha az ısıtma gücü (Ve daha uzun süre beklemek zorunda kalınarak) karşılığı olarak tabi.Siz faz-faz arasından ac akımın geçmeyeceğini sadece faz-toprak veya faz-nötr arasından ac akımın geçeceğini en baştan,ön yargılı olarak kabul ettiğiniz için bu geçişe tam anlam veremediniz herhalde,çok büyük ihtimalle.

Her faz birbirine göre 120 derece faz farkıyla 3 fazlı trafo veya 3 fazlı jeneratörden çıktığı için her faz arasında 380 voltluk ac akım geçişi bu nedenle vardır.Yani her faz birbirinden farklıdır,bunun için fazlar arasında akım geçişi olur.Ama nötr noktası yok iken 190 voltla,varken 220 volt ac ile (Voltaj daha fazla olduğu için güç değeri de fazla olmuş olur) bu 2 rezistanstan geçmiş olur.Nötr noktası yok iken sadece 3 fazın bileşkesiyle yıldız noktası 0 olur,bir fazın yokluğunda denge bozulur,sıfır olmaz artık.Şebekenin dengesiz yüklenme durumlarında nötr noktası (Barası) da gevşemişse eğer yıldız noktası tam sıfır olamaz,farklı volt değerlerinde olur,toprağa göre,bunun çizimi forumda şekil olarak epeyce de anlatılmıştı.

Gelelim sizin sorunuz olan nötr yok iken 2 seri bağlı rezistanstan akımın geçmesi konusuna.Nötr hattı yıldıza bağlı olsaydı rezistanstan bu gelen 2 faza göre 220 volt geçecekti,nötr olmadığı için faz>faz arasından 190 volt geçmiş olur,fazlar arasında 380'er volt fark olduğu için geçer bu akım.Akımın asıl geçme sebebi aralarında faz farkı olmasıdır,yukarıda 3 fazlı akımın sinüs eğrisiyle gösterilmesinde birinde sinüs eğrisi 0'dan başlayıp giderken diğerinde başka bir yerden başlar (Açı farkıyla çıkıp başlar) diğer 3. fazda ise daha başka bir açıdan başlar,aralarında bu nedenle dalga konumu (zamanlaması) yüzünden hep fark vardır.Bu fark da birbirlerine göre voltaj geçişi şeklinde olur.Yukarıdaki çok fazlı sistemler pdf'sini okuyarak ve dalgalarda yapıcı girişim (ayni fazda dalga yapısındayken) ve yok edici girişim (Ters fazda olduklarında) olayını tam kavradığınızda bu olayı aslında çok
daha iyi kavramış olacaksınız.Kolay gelsin.
Hay Allah razi olsun sizden hocam.kafama takilan konular tamda tespit ettiginiz gibi evet..usenmeden sikilmadan cok aciklayici cevaplar yazmissiniz ..bana da bu yazinizi iyice okuyup idrak etmek dusuyor artik.cok tesekkur ederim.islerinizde kolayliklar dilerim.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,531
Kullanıcılar
449,906
Son üye
maniacrelax

Yeni konular

Geri
Üst