Transistör ile Röle 'nin farkı

yacker

Üye
Katılım
21 May 2009
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
47
İkisininde anahtarlama için kullanıldığını öğrendim. Peki farkları ve kullanım alanları nelerdir ?
 
Aslında ikisini karşılaştırmak pek olası değil ama illa karşılaştırmak gerekirse: Transistör çok hızlıdır, DC ile çalışır, anahtarlama yanında aktif bölgede de çalışır yani amplifikasyon da yapar. Röle ise hem AC, hem DC anahtarlayabilir, birden fazla kontağı olabilir, dolayısıyla kontağı adedince akımı kontrol edebilir, NO ve NC kontakları vardır, transistöre kıyasla çok çok yavaştır, başka da bir işe yaramaz.
 
ibora arkadaşıma katılmakla beraber ek olarak şunu da belirtmek isterim röle elektro manyetik çalışır yani mekanik parçaları vardır.Oysa transistör idrek silisyum yada germanyum gibi yarı iletkenden yapıldığı için mekanik bir parçası yoktur...
 
garip bir karşılaştırma olmuş gerçekten.
 
Elmayla armut gibi oldu ama idare edin:D
 
Birisinin sadece dc diğerininse hem ac hem dc akım anahtarlayabilmesini anladım. Ancak birçok röle devresinde röle bir transistör ile anahtarlanmış. Yani transistör devreye sokuluyor küçük bir akım ile, daha sonra transistörden geçen akım röle'yi devreye sokuyo.

Eğer iyikisde aynı işe yarıyorsa neden direk röleye ufak bir enerji verilip anahtarlama yapılmıyor ?
 
İkisi de aynı işi yapmıyor. Transistöre uygulayabileceğin gerilim ve geçirebileceğin akım sınırlıdır. Rölede ise bu sınırlar daha geniştir. Transistör o rölenin ne zaman devreye gireceğine karar veren, daha düşük güçlü kontrol devrelerinin çıkışında kullanılır. Transistörü inşaatı idare eden mühendis, röleyi de inşaattaki bir amele gibi düşün.
Ama SSR'lar da sonuçta içinde yarı iletken triyak v.s. içerirler. SSR'ları kısmen röle gibi kullanabilirsiniz.
 
transistörü daha düşük gerilimle devreye sokmak mümkün mesela ben telefonla uzaktan kontrol devresi yapmıştım,cep telefonun çalınca 1,5 v dc veren bir yerini buldum.Bununla direk röleyi çektiremezdim çünkü piyasada en düşük bulabileceğiniz rölenin bobin voltajı 5 v'dur.O yüzden ilk önce 0,7 v üstü gerilimle anahtarlama yaptırabileceğim transistör kullandım.1,5 voltu nahtarlayarak transistör üzerinden 5 volt geçirip röleyi çektirdir.Ama çıkışlarda yüksek akım çeken cihaz kullanacaksanız eğer röleyi kullanmanız gerekir direk transistör üzerinden sağlıklı olmayacağını düşünüyorum.
 
ibora arkadaşıma katılmıyorum. AC v ile çalışan transistörlerde bulunmaktadır.
ama verdiği bilgi dogrudur.
 
ikisindende vazgeçilmez.transistör rölenin işini yapamaz rölede transistörün.:confused:
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,526
Kullanıcılar
449,904
Son üye
teknikbilimlers31

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst