TRANSFORMATÖR GERİLİM FARKLARI ?

Katılım
2 Nis 2010
Mesajlar
36
Puanları
1
Merhaba Arkadaşlar;

İşletmemizde iki ayrı trafodan beslenen bölgeleri güç düşümü olduğu için tek trafoda birleştirmek istiyoruz. AG'de 350 metre 150'lik kablo çektik. Çekilen kablonun ucunu bir kompağa girip kompağıda kapalı konuma aldık. Böylelikle kompağın bir ucunda trafo1 gerilimi varken diğer ucunda trafo2 gerilimi mevcut.

Fazları belirlemek için iki uç arasında ölçüm yaptığımda 485-245-245 faz-faz arası gerilimler gördüm.

Trafoların kendi fazları arasında ise 400-400-400 faz-nötr arasında ise 240-240-240v normal değerler görüyoruz.

350metre çekilen kablonun uçlarındaki gerilim ise 10v luk düşm ile 390 ve 230v gözüküyor.

Kabloda toprağa kaçak yok trafoların OG beslemeleri aynı yerden alıyor


Fakat iki trafo fazlarını belirlerken neden böyle 485-245-245 faz arası değerler verdiğini anlamadım

Bilen veya fikri olan arkadaşlarım beni aydınlatırsa sevinirim.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Tesisinizi kafamda tam canlandıramadım ama anladığım kadarıyla,
Fazları birleştirecekseniz, nötrleri de birleştirmelisiniz. Düzelecetir.
 
Bu uygulamaya ring Şebeke diyoruz, aynı fazları birbiriyle birleştirdiğiniz sürece bir sıkıntı olmaz. Çözüm olur fakat sisteminizde harmonik artışına sebep olur. Kolay gelsin.
 
Arkadaş enversör şalter demek istemiş olabilir..Ama benim merak ettiğim bir soru var: Türkiyede alçak gerilimde ring'e izin var mı? Pek ülkede yasak olduğunu çok iyi biliyorum..
 
Arkadaşlar ''KOCAELİKLİMACI'' arkadaşın teşhisi doğru kompaktan kastım ''kompak şalterdir''. Kompak şalter uçlarını sormuş arkadaşlar detaylı açıklayayım. Kompak şalterin altı ucu var trafo1'den gelen uçları (farazi sembollerdir) x-y-z uçlarına bağladım trafo2'den gelenleri ise (farazi sembollerdir) f-k-s uçlarına bağlayalım. Yani kompak şalteri açsam eğer fazlar farklı ise iki trafonun fazları çakışacak. Eğer fazları dengeler isem trafo2'yi iptal edip kompak şalteride aradan çıkarıp direk bağlayacağım. Fakat iki trafo iki ayrı sisteme hükm ettiği için deneme yanılma sistemi ile faz yönlerini bulmam bana sıkıntı yaratır. Bende fazları uç uca getirip öyle bulayım dedim fakat yukarıdaki gibi acayip değerler ölçtüm ve bir türlü anlam veremiyorum.
 
Bu uygulamaya ring şebeke diyoruz, aynı fazları birbiriyle birleştirdiğiniz sürece bir sıkıntı olmaz. Çözüm olur fakat sisteminizde harmonik artışına sebep olur. Kolay gelsin.

Harmonik artışı konusunu biraz açabilirmisiniz. Neden artış olur
 

Forum istatistikleri

Konular
128,119
Mesajlar
915,160
Kullanıcılar
449,824
Son üye
Lecterer

Yeni konular

Geri
Üst