Transfer Panosu Açık Şeması

250kVA'lık bir trafo ya da jeneratör maksimum güçte kullanılırsa verebileceği maksimum akım 361A'dir. Ama teoride bu böyledir. Pratikte bu güçlere yetecek kadar akım kullanmayı kaldıramayabilirler. Sen hesaplamalarında bu değere göre hesaplarsın ama işin içine harmonikler, gerilim değişimleri, elektrik motorlarının güç değişimleri vs. girdiğinde daha fazlasını çekeceğin zaman olabileceği gibi kullanabilecek maksimum akımın belli miktarda düşüğünde çalışmalar yapılmalıdır.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Trafo güç katsayısı 0,99 alınır hesabınız yaklaşık doğrudur. Ancak generatör motorlarında, plakalarına da baktığınızda görebileceğiniz gibi (sanırım her ikinizin de generatörlerle ilgili bir saha tecrübeniz yok, okul bilgileri ile cevap vermeye çalışıyorsunuz veya AKSA satışındasınız, size teorik bilgileri tam olarak vermemişler :) haklımıyım) bu güç katsayısı 0,8'dir. Bağlantı tarzına göre bu değer değişir. Bazı monofaze (double delta bağlantılı) generatörlerde ancak maksinum 0,9'a kadar çıkar. Yani 250 kVA'lık bir generatör motoru, AKSA 250 serisinde mesela, maksimum 200kW güç verebilir. Bu pratiktede teoriktede böyle hesaplanır.

Henüz güç katsayısı 1 olan bir motor ve trafo malesef bulunamamıştır.
bLAckMamba ve ttkatim beylere cevaben yazılmıştır.
 
Son düzenleme:
Prime ve standby hesabınızı da doğru bulmuyorum. Burada kesin bir çarpandan söz edemezsiniz. Her motorun sürekli yüklenme oranı farklıdır. Bu değer %9 ile %20 arasında değişir. Doğrusu seçilen motorun katalog değerlerine bakmak ve çalıştırılacak periyoda göre seçim yapmaktır. AKSA'da çalıştığınıza kesin olarak kanaat getirdim. :)
 
sn.polatserdar,
"Yani 250 kVA'lık bir generatör motoru, AKSA 250 serisinde mesela, maksimum 200kW güç verebilir."
Aynı sonuca ulaşmıyormuyuz?
Güç katsayısını 0,8 aldığımızda;
250 kVA Jeneratör 361 A olarak alırsak,
Aktif güç P=1,73*0,4*361*0,8
=200 kW yapar.
AKSA da çalışmadığımı belirtmek isterim.AKSA örneğini sonucu teyid etme açısından vermiştim.Aynı sonuçlar tablo halinde AKSA sitesinde verilmiştir.Çalıştığım işletmede 4 adet 550 V,250kVA Dawson Keith marka jeneratör yıllardır sorunsuz çalışmaktadır.2 adet 55 kW ve 1 adet 75 kW lık aspiratör motoruna soft starterle 250 kVA Jeneratörden sorunsuz bir şekilde yol verebiliyoruz.Benzer işlemi 1980 li yıllarda ototrafosu ve yıldız üçgen yolvererek yapıyorduk.Sizin kadar olmasa da jeneratör konusunda az da olsa saha deneyimimiz vardır.
saygılarımla
iyi çalışmalar
 
Son düzenleme:
Yazdığınız tekrar okumanızı rica ederim. Benim dediğim 250 kVA generatör motorundan hiçbir şekilde 361A alamayacağınız. Çünkü 250kVA generatör 200kW güç verebilir. Buda maksimum 290A-300A'lik bir yükü besleyebilir anlamındadır. Verdiğiniz hesapla elma ile armutu karşılaştırıyorsunuz. Sonra bak dediğim doğru diyorsunuz. Yükün güç faktörü ile generatörün güç katsayısnı eşitliyorsunuz...

Verdiğiniz motorlar softstartla yol alıyor. Toplamı 185KW. Yani beslemesi normal. İsterseniz herhangi bir aspiratör motorunu direkt yol vererek aynı jeneratörle yol vermeği deneyin. Ki bu motor kalkış eğrisi en sorunlu motorlardandır. Jeneratörün bayılacağını göreceksiniz. Muhakkak yapmışsınız ama gidin jeneratör plakalarına bakın. Orda verebileceği akım ve güç değerlerini yazar. Bahsettiğim değerleri orada da göreceksiniz.

Bende jeneratör sektöründe 1990'dan beri çalışıyorum. Yani 23 senedir Elektrik mühendisiğim. Memnun oldum.

Bu arada olayı sidik yarışına çevirmemek için bu konudaki cevaplarımı burada kesiyorum. Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
selam arkadaslar transfer panosuyla ılgılı fıkırlere ıhtıyacım var konu:jenaratore gerek duymadan devre dısı bırakıp dırek sebekeden guc saglamak ıstıyorum gecıcıolarak ama motorlu salterı devreye alamıyorum ne motor calısıyo nede start stop yardımınız ıcın tesekkurler.

- - - Updated - - -

selam arkadaslar transfer panosuyla ılgılı fıkırlere ıhtıyacım var konu:jenaratore gerek duymadan devre dısı bırakıp dırek sebekeden guc saglamak ıstıyorum gecıcıolarak ama motorlu salterı devreye alamıyorum ne motor calısıyo nede start stop yardımınız ıcın tesekkurler.
 
Motorlu salterlerin kumanda enerjisinimi nerden almak gerektiginimi soruyorsunuz??

Sent from my GT-I9500 using KontrolKalemi.Com Forumu mobile app
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst