Trafoyu Tedaş koymak zorunda mı?

shadowns

Üye
Katılım
27 Mar 2009
Mesajlar
8
Puanları
1
Yaş
116
Merhaba arkadaşlar.
Ben kamuda çalışan bir elektrik mühendisiyim.
Bir köy projesi üzerinde çalışıyorum ve elektrik altyapısını ben hazırladım.
Sorum şu:
400 kVA lık bir enerji ihtiyacımız var ve yakınlarda enerji hattı bulunmadığından trafoya ihtiyaç var. Enerji hattını tedaş trafoya yakın bir noktaya kadar çekmek zorunda. Burada trafoyu biz mi koyuyoruz yoksa tedaş mı koyuyor. Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum. Mevzuatı araştırdım, tedaşta bazı yekililerle görüştüm fakat net bir souca ulaşamadım.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
galiba İl Özel İdaresinde çalışıyorsunuz.
ben bu konuda daha önce duymuştum il özel idaresi İçme suyu gibi projeleri kendisi yapıyordu trafo felan.
Köy'deki muhtar orada yaşayanlardan dilekçeye imza toplayıp XEDAŞ'a başvurması ile XEDAŞ'ın Köy'e ENH, Trafo ihtiyaçları, AG Direkleri v.s. işleri yapması gerekir diye düşünüyorum.
 
çevre şehircilik bak.da çalışıyorum. yapacağımız köy baraj suları altında kalacağı için başka bir yere taşınacak...
bu konuda açık bir mevzuat yok mu?
 
çevre şehircilik bak.da çalışıyorum. yapacağımız köy baraj suları altında kalacağı için başka bir yere taşınacak...
bu konuda açık bir mevzuat yok mu?
dostum ben sana yardımcı olmaya çalışayım .
mevzuat dağıtım firmalarına enerji müsaadesi ile yetki veriyor. ve çekeceğin güce göre trafo tesisi kurma isteme hakkını dağıtım firmasında saklı tutuyor. epdk şu anda bu konuda en yetkili kurum. eğer sana verdiği enerji müsaadesinde trafo tesisli enh hattı istediyse kurmak zorundasın. trafo tesisi kurmakta yaşadığın sıkıntı varsa bildir elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. bu arada bende çevre ve şehircilik personeliyim. özelden yazabiirsin.
 
üstad cevabın için teşekkürler. .
enerji müsadesi alınmadı projenin. köyün latyapı ve trafo projesi hazırlandı.
benim içinden çıkamadığım soru ise trafoyu ben koyarsam mevzuat açısından sıkıntı çıkarmı. veya tedaş yerleşim yerlerine trafoyu koymak zorunda mı? ayrıca köyün sokak aydınlatmasını da bizim projemizde var. bunu tedaş mı yapmalı?
(özelden yazamıyorum 20 msj ım olmadığından)
 
sen öncelikle ilgili dağıtım firmana resmi olarak enerji müsaadesi talebinde bulun zaten enerji müsaadende sana trafo isteyip istemeyecekleri ag den vereceklerse hangi noktadan verecekleri gibi bilgilerin hepsini verecekler.köyün sokak aydınlatmasını ilgili dağıtım firmasını tesis eder. senin projelendirmene gerek yok. ayrıca trafoyu senin koyman seni hiç bir şekilde sıkıntıya sokmaz. hangi ilde çalışıyorsun
 
ilgili EDAŞ, mevcut ve yeni aboneleri beslemek için enerji temin etmek zorundadır. İhtiyaç duyulan enerjinin karşılanabilmesi, enerji alınmak istenen noktada yeterli gücü sağlayacak şebekenin olup olmaması ile ilintilidir. Yetersiz Şebeke durumunda yapılacak olan genişleme yatırımı konusundaki hüküm ise "Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği"nin (Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği adresinden ilgili dosyayı indirebilirsiniz). 6. maddesinde açıklanmaktadır.

Bu madde de yapılan açıklamalar göz önüne alındığında, bana göre kuracağınız köy için gerekli olan trafonun tesisini ilgili EDAŞ yapmalıdır veya yapamıyorsa bile gerekçesini belirten bir rapora istinaden sizin yapmanız gerekir. Bir kaç gün önce bazı dağıtım şirketlerinin yeterli yatırım yapmamaları ve bu nedenle de lisanlarının iptali ile ilgili bir yazı okudum. Özellikle özelleşmesi yapılmış bir dağıtım bölgesinde iseniz, dağıtım şirketinin tesisi yapması yönünde hareket etmeniz kamu yararı için olacaktır. Çünkü özelleştirilmesi yapılan bölgeden para kazanan firmanın yatırım yapmasını beklemekten daha normal bir durum olamaz kanaatindeyim.

Tesisi ben kuracağım diyerek, enerji müsaadesi talebinde bulunarak işe başlamak doğru olmaz.
 
Son düzenleme:
güzel açıklama teşekkürler
 
yine kafana takılan birşey olursa sorabilirsin elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,209
Kullanıcılar
449,833
Son üye
Mami545480

Yeni konular

Geri
Üst