Trafo Bakımı Nasıl Yapılır?

verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. yanlız trafo için ark boynuzu gereksizdir.

??????????
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Trafo bakımını mühendisler yapar mühendismisiniz bilmiyorum ama büyük güçlü işletmelerde zaten trafo olduğu için mühendis bulundurmak zorunluluğu var bildiğim kadarıyla mühendisiniz yoksa para karşılığı bunu üstlenecek mühendisler vardır.
1986 yılından beri EÜAŞ kurumundayım elektrik Bakım işletme ve enson yüksek gerilim işini yapan şalt kumanda tablocusuyum,27 yıllık geçmişimde trafo üzerinde çalışan bir tek elektrik mühendisi görmedim.Bizim mühendislerimiz işin teorik kısmında bilgi aktarımı yaparlar fotoğraf çekerler,yada poz verirlerdi.Elbette kamuda ve özelde tüm mühendisler böyledir gibi bir iddiam yok ,yanlış anlaşılmasın, ama napayım ben gördüğümü yazdım lütfen kimse kızmasın :)
 
trafo bakımı yapmak için mühendis olmak gerekmiyor , ama spesifik bir iş olduğu için her önüne gelenede yaptırmak nekadar doğru , bu işi hakkıyla yapan firmalar olduğu gibi , kötü yapanlarda vardır piyasada,trafolarına bakım yaptırmak isteyenlerle özelden irtibata gecebilirim.
 
Arkadaşlar konu açılalı çok olmuş ama bu konuda tecrübeli biri olarak şunu belirtmeliyim bakım işleminde 20 ye yakın sayılabilecek madde var kontrol edilmesi gereken...
1- bence mutlaka imalat yapan yada anlayan birileriyle görüşün çünkü tecrübe çok önemlidir, normal bakımcı arkadasların göremediklerini görürler...
2- ve en önemlisi bakımın en önemli kısmı test ve ölçümlerdir ...
TTR-sargı direnci- izolasyon ve yağ testi(yağlı ise...) rutin bakım ın olmazsa olmazıdır....
3-sadece önemli kontroller olarak bucholz yağ seviye silikajel yağ kaçakları terlemeler...
4 ve can alıcı nokta olarak tecrübeye dayanan .... trafo devrede iken yg ıstakasını kazana dayayıp kulağınıza dayayınca sesini dinlemek steteskop gibi içinde olan biteni anlatır sesler... içerdeki küçük ark seslerini almaya çalışın varsa... ayrıca bu sesler kaliteyide anlatır :))
 
Sayın arkadaşlar güzel şeyler yazmışınız ben bir soru sormak istiyorum benim çalıştığım yerde 5 yıldan beri 34,5 yağlı
tip ABB marka trafom var. Ama son bir hafdan beri voltaşlarda düşüş var tedaşa sordum onlarda sorun yok 365 ve 375 volt arası seyrediyor. Trafoya baktığımda yağ seviyesi iyi gerci ben bu trafo işinden anlamıyorum bana yardımcı olurmusunuz Teşekürler
 
Peki mühendisler dışında, Trafo bakımını yapacak teknisyen veya tekniker için EKAT belgesi olması gerekir mi?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,171
Mesajlar
915,630
Kullanıcılar
449,936
Son üye
AsilOzgenc

Yeni konular

Geri
Üst