Toz Toplama için Fan ve Motor Seçimi.

lydra

Paylaşımcı üye
Katılım
2 Mar 2009
Mesajlar
546
Puanları
106
Yaş
37
Konum
İzmir
Başlıktanda anlayacağımız üzere, Toz Toplama siklon filtreye bağlanabilecek, hem sessiz, hemde çok uzun süre çalışabilecek bir fan yapmayı düşünüyorum. konuyu doğru yeremi açtım bilmiyorum ama, internet üzerinden okadar çok araştırma yaptım ki, artık ne motoru ne için işe yarıyor bilmiyorum.

öncelikle, fırçasız motorlara baktım. genellikle RC araçlar için yapılanlar var. fiyatları pahalı. ve hızları KV cinsinden. tam olarak anlayamadım kaç KV kaç RPM ediyor diye çevirmem gerekecek,

akabinde, cin işi spinle motorlara bakıyorum. özellikle su soğutmalı olanlara çünkü, ses yalıtım kabini yapıp, motoru ve fanı bunun içinde çalıştıracağım. sonra su ile soğutmayı düşünüyorum. water cooling spindle olarak baktığım motorlar, fırçasız motorlar mı? fırçalı motorlar mı?

Arel marka 1.5 kw spindlem var. 0.75 kw'lık spindle motor alıp, aluminyumdan gömlek yapıp su soğutmaya çevirebilirim. fakat yine bir sorum olacak. Bu arelin yada hertz'in spindle motorları, fırçasız motorlar mı?

sonra Fırçasız servo motorlar var. bu motorlarla yüksek devirlere çıkabilir miyiz?

kafam iyice allak bullak oldu.

servo mu alayım,
spindle mi alayım,
yüksek hızlı su soğutmalı RC motor mu alayım,
yada ankestron motor mu alayım?

ben hangi motoru seçeyim ki, hem sessiz, hem yüksek hızlı, hem de güçlü ve uzun saatler çalışabilmeli..

boyut olarak çok sıkıntım yok.

Bu konuda bilgi ve Türkiye'de satılan biryer linki verirseniz, çok mutlu olurum.

Thein Baffle filtre tasarımım devam ediyor. salyangoz fanı, buna monte edeceğim. 25 TL'ye aldığım salyangoz fan malesef, 2000 rpm ve çok yetersiz. onu değiştireceğim ve güçlü ve sessiz bir motor elde edeceğim.

Yardımlarınızı bekliyorum.
 
kv volt başına RPM anlamına geliyor. Mesela motorun özellikleri 22v ve 700kv ise 22x700 = 15400 RPM eder.

Yalnız bu RC motorları ESC (electronic speed controller) ile çalıştırırsın. ESC motorla uyumlu olmalı. RC motorlarında amper değeri de mutlaka verilir. ESC'nin volt ve amper değeri uyuyorsa motoru sürebilirsin. Bir de ESC tek başına motoru sürmeye yetmez. Analog pulse generator görevi görecek bir üniteye ihtiyacın var. Bunun için basit 3-4 dolarlık "servo tester" aleti iş görür. Bu alet ESC'nin throttle girişine bağlanır.

RC motorları ben uzun yıllardır kullanıyorum. Tek sorunları milleri ince.

Tesadüf oldu. Şu an ben BT30 için elimdeki 3100 wattlık RC motoru modifiye ediyorum. Orjinalinde 6mm olan milindeki neodymium mıknatısları ve gövdedeik stator'u söktüm. Mıknatısları tornada kestiğim 12mm mile yapıştıracağım. Bobini de daha kalın alüminyum bir gövdeye yerleştirdim.
 
eğer mümkünse, çalışmanızın görsellerini bekliyorum suat bey, buarada, arel marka 1.5 kw kullandığım spindle tam olarak ne motorudur? fırçasız mı? fırçalı mı? yoksa asenkron motor mu?
 
eğer mümkünse, çalışmanızın görsellerini bekliyorum suat bey, buarada, arel marka 1.5 kw kullandığım spindle tam olarak ne motorudur? fırçasız mı? fırçalı mı? yoksa asenkron motor mu?

Asenkron motordur, Fırçasızdır.
 
Şunu buldum, Hem fırçasız, hemde santrifuj fanlı. ayrıca, driverıde bütünleşik. tak kullan gibi.

http://tr.aliexpress.com/item/24V-B...-150W-8kPa-High-Pressure-Fan/32623955471.html

yanlız 2 seçenek var, 1, 12v diğeri 24 v. ikisinde verileri aynı.. voltaj farkı neye dalalettir?

upload_2016-6-6_9-48-30.png
 
@lydra çok iyi motormuş.

Yalnız bir iki sorum var. Fan olarak bu motordaki fanı mı kullanacaksın? Eğer öyleyse bu havayı alttan alıp tepesinden üflüyor. Ters yani. Senin üflemeye değil çekmeye ihtiyacın var. Aşağıdaki resmi de yanlış çizmişler ama fotoğraflardaki hava kanallarına bakarak, eğer motor saat yönünde dönüyorsa havayı alt taraftan çekiyor ve tepesinden üflüyor. Resimdeki "Exhaust inlet" dediği outlet (çıkış) olacak.



clip+(2016-06-06+at+10.33.41).jpg
 
Enteresan.

Şu fotoğrafa da bakınca havayı tepeden çekiyor.

clip+(2016-06-06+at+10.40.14).jpg
 
bende anlamadım, satıcıya soru soruyorum, hatta bunu vacuum cleaner'da kullanacağım diyorum ortasından hava çekmesi lazım falan filan diyorum cevap vermiyor.. bekliyorum bakalım. gelen cevaba göre aydınlatıcam. buarada bu gerçekten brushless ve driveri bütünleşik bir motor mu? güvenilir mi? 78db ses diyor bana gene fazla geldi :S
 
upload_2016-6-6_11-38-29.png

upload_2016-6-6_11-39-0.png


cevaplar böyle. sizce? alım yapmalımıyım?
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,964
Mesajlar
913,940
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst