Topraklamadanmı acaba Ustalarım görüş bildirirseniz sevinirim

birde multimetrenin nötr probunu kendime değdirdiğimde evin her yerinden farklı değerler alıyorum mesela akvaryumun suyundan 30 volt kalorifer peteğinden 3 volt dyvarlardan daha farklı akşap sandelyeye çıkıp ayağımın yerden çekince birden voltaj değeri düşüyor sanki zeminde bir alternatif elektirik yüklenmesi var. topraklamayı apartman demirine bağlamış oradanda apartmana eletrik yükleniyor olabilirmi.

Bu yaptığınız bilimsel bir ölçüm değil. Probu kendiniz tuttuğunuzda sabit referans noktası nedir ? Ölçtüğünüz değeri neye göre ölçüyorsunuz?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
topraklamaya değdiripte akvaryum suyuna değdirdiğimde de 36.6 volt gibi bir ac voltaj alıyorum
 
0-2 V arası nötr -toprak
210-230 faz-Toprak
210-230 faz -nötr normal değerlerdir
 
bu islemi yapinca hangi sonuca variyorsun peki?
 
bir yerde apartmana kaçak olduğunu düşünüyorum çok enteresan değerler daha önce oturduğum apartmanda böyle birşeyle karşılaşmadım. bir komşumuzda elini yıkarken muslukta hafif çarpıldığını hissediyermuş bı sıkıntı var ama nerede evdeki cihazlar bile çok ısınıyor mesela benim monitör altındaki metal kısım ateş gibi yanıyordu güç girişine 1 tane dc kondansitör bağladım şimdi ısınma kesildi. evdeki diğer cihazlarda da ısınma var kondansitör bağlayınca ısınma kesiliyor sanki nötürde çok yük varmış gibi yada nötür direnci yüksekmiş gibi.
 
Bu arada bina etrafında çok fazla trafo var hatta bir tanesi 250 m2 alan kaplıyor ve izmir metrosuna güç sağlıyor.
 
kardesim ilk yapacagin sey tesisatina kacak akim rolesi baglaman olmali..o zaman kacak varmi yokmu cikar ortaya.oyle sudan olctum bu cikti duvardan olctum su cikti demen bana cok mantikli gelmiyor..etrafinda trafo odasi olup olmamasi cok onemli degil, problemin ile bir alakasi yok..k.a.k.r ni bagla durumu gozetle bence.
 
En son topraklamayı adam gibi yaptırım kazığıda çaktırdıktan sonra (zaten malzemeleri aldım sadece işçilik için ücret ödenecek) Tedaşı arayıp adres verip Şebeke sorunu ile ilgili sıkıntı olduğunu dile getireceğim. Gerekiyorsa yazılı dilekçe vereceğim en azından bir daha evde cihaz bozulursa yada apartmanda cihaz bozulursa daha doğrusu eletriksel sorundan yanarsa :D cihazın ücretini yazdığım dilekçe ve dilekçe sonucu fotokopisi ile mahkemeye başvurup almayı düşünüyorum çünkü bende bir sıkıntı yok tek düzgün olmayan tesisat topraklama onuda düzeltince (topraklama sıkıntılı değildir belki ama eski) tedaşın daha bulacağı bahanede kalmaz. belkide bütün sorunlarım tedaşın verdiği dandik elektirikten kaynaklıdır.(cosfi değerinin çok berbat olması, nötür hattındaki gevşekli direnç yüksekliği, harmonikli şebeke elektiriği gibi) Bunların tek kaynağıda kayıp kaçak kullanım bedeli altında vatandaştan tahsil etmesi. Adamlar nasıl olsa kayıbıda kaçağıda vatandaştan alıyoruz diye yatırım bile yapmıyorlar altyapısına tabi belediye bir sokağı restore etmiyorsa tedaşın yatırım yapması için illa ya kablolar yanacak yada trafo dakika başı yetersizlikten patlayacak milletin cihazlarını bozacak. adamlar apartmanın önündeki fazdan toıprağa kaçak olan elektrik direğini bile şikayet üzerine para karşılığı kaldırıyorlar.
 
ok sağol bir ara alıp bağlarım biraz anlıyorum tesisattan nötürü ev içindeki buatta toprakla beraber hep bara aracığılı ile dağıttım oda içi buatlar hep klemensli prizleri hep sökrüm yeniledim birtek kaçak akım rolesi kaldı ınuda takayım bir gözlemleyeyim bakalım.
 
Ustaların hayırlı forumlar dilerim.

bizim apartmanda bir sıkıntı var.

Nötür-toprak arası 0.3 v ile 1.8 v arasında devamlı hızlı bir şekilde gidip geliyor
faz-nötür arası 218 sabit duruyor
faz- toprak arası 217-218 arası değişiyor.
voltaj değerleri şu an ölçtüğüm daha önce ölçtüklerim 230 civarıydı sanırım hava soğuk oldğundan millet elektriğe yükleniyor.
Burada sıkıntılı olan nötürmü acaba topraklamamı. fikirlerinizi bekliyorum.
Ayrıca topraklama voltmetre ile ölçülemiyormuş.Bunu geçen bir konuda ustalarımız açıkladı meger cihazıyla topraklamanın ölçümünü yaptırmanız gerekli eğer topraklamadan şüpheleniyorsanız.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,254
Kullanıcılar
449,841
Son üye
nazoyata

Yeni konular

Geri
Üst