Topraklamadanmı acaba Ustalarım görüş bildirirseniz sevinirim

Katılım
9 Nis 2013
Mesajlar
28
Puanları
1
Yaş
41
Ustaların hayırlı forumlar dilerim.

bizim apartmanda bir sıkıntı var.

Nötür-toprak arası 0.3 v ile 1.8 v arasında devamlı hızlı bir şekilde gidip geliyor
faz-nötür arası 218 sabit duruyor
faz- toprak arası 217-218 arası değişiyor.
voltaj değerleri şu an ölçtüğüm daha önce ölçtüklerim 230 civarıydı sanırım hava soğuk oldğundan millet elektriğe yükleniyor.
Burada sıkıntılı olan nötürmü acaba topraklamamı. fikirlerinizi bekliyorum.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
verdiginiz degerlere bakilirsa hem notr hattiniz hemde topraklama hattiniz gayet saglam gorunuyor.sknti nerde ?
 
evde statik elektirik oluşuyor özellikle yadak odasında resmen çarşaflar mıknatıslanma gibi birbirine yapışıyor aşağı katımız sada solda çarpılıyormuş benim pc monitör ve ekran kartı yandı. yine bir başka dairenin çamaşır makinesi bozulmuş bunlar farklı zamanlarda oluyor tabi. monitör sanki parazitlenme oluyor hatta 3 kva regülatör ve kaliteli akım korumalı priz var. yinede böyle bağlantılar sağlam 2.5 lul kablo ile hat çekilmiş aşağıdan yukarı 6 lık balo geliyor tüm daire ve saate kadar gelen tesisat yeni apt içine giren 3 faz 1 nötür hattıda yeni çekilmiş yer altından gidiyor. artık aklıma bişey gelmiyor topraklama haricinde.
 
bir yerde okumuştum toprak hattı zayıfolursa etraftaki elektromanyetik alanları çeker anten görevi görür gibi şebekeyide etkiler diye mesela benim ekran kartında pcb kartta bir katman ince toprağa bağlı levha gibi birşey koymuşlar sanırım yüksek akımda diğer devreleri etkilemesin diye bi nevi friday kafesi gibi bundan dolayı olabilir diye düşünüyorum
 
bilgi işlem sistemlerine ayrı toprak çekiyorlar toprak güçlü olmazsa swichleri yada serverleri kitliyor ve belli bir süre sonra resetlemek gerekiyor diye biliyorum çalıştığım otelin bilgi işlem departmanında çalışırken öyle bir swicimiz vardı bir sürü swichten sadece o kitleniyordu başka bir bölgedeydi ve swichler aynı markaydı arada gidip fişini çekip takıyorduk yada reset tuşuna basıyorduk.
 
Sizin sorununuzun statik elektrik sorununun günlük yaşantınızda kullandığınız kıyafet v.s. nin oluşturmuş olduğu statiklenme olduğunu düşünüyorum. Şebeke ile alakası olduğunu düşünmüyorum. Statik elektriğin elbetteki elektronik cihazlardaki kötü durumunu biliyoruz. Bu nedenle statik elektriğin giderilemediği bölgelerde lokal toptaklama noktaları olur.

Örnek verirsem bir LNG istasyonuna girerken giren her kişi girmeden önce iyi topraklanmış bir tutamaç vardır buraya tutunarak içeri girer ve statik yükünü boşaltmış olur.

Bilgisayar teknik servislerinin kullandığı topraklama bileklikleri vardır. Bu bileklikler toprak hattına bağlantılanarak kişinin varsa üzerindeki statik elektriği boşaltması sağlanır.

Statik elektrik ve bu nedenle oluşabilecek sorunların önüne geçilmiş olunur. Şebeke ve topraklama voltajlarınızda sorun görünmüyor. Yinede topraklamanızı bilir kişilere ölçtürebilirsiniz.

Ayrıca şunu unutmayınız topraklamanın amacı çalışılan cihazda oluşan olacak olan kaçakları en kısa yoldan toprağa ulaştırıp sizin hayatınızı korumaya almaktır. Eğer tesisatınızda kaçak akım rölesi varsa böyle bir durumda atacaktır. Sorunu bulmadan devam etmek en kötü durumdur.

Kolay gelsin.
 
bence de ilk olarak yapacaginiz sey sigorta panonuza yoksa eger 30 ma kacak akim rolesi baglayin..yazdiginiz degerlere bakilirsa voltaj degerlerinde bir problem gorunmuyor..regulator kulla diginizi da soyluyorsunuz..imkaniniz varsa topraklama direncini tekrar olcturmenizde fayda var.gerci orda da bir problem gorunmuyor ama bisey kaybetmezsiniz..kolay gelsin
 
birde multimetrenin nötr probunu kendime değdirdiğimde evin her yerinden farklı değerler alıyorum mesela akvaryumun suyundan 30 volt kalorifer peteğinden 3 volt dyvarlardan daha farklı akşap sandelyeye çıkıp ayağımın yerden çekince birden voltaj değeri düşüyor sanki zeminde bir alternatif elektirik yüklenmesi var. topraklamayı apartman demirine bağlamış oradanda apartmana eletrik yükleniyor olabilirmi.
 
topraklama voltajının bu kadar ani değer değiştirmesi bana normal gelmiyor aşağıya bir kazık çakılmış olsa voltajın bu kadar oynayacağını sanmıyorum. sanki direnci bir yükseliyor bir düşüyor kararsız
 

Forum istatistikleri

Konular
128,120
Mesajlar
915,178
Kullanıcılar
449,826
Son üye
SK.

Yeni konular

Geri
Üst